Planinarenje

Planinarenje

Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom   
Vrijeme hodanja: 0 h 25 min
Ishodište: Kupljenik (642 m)
Cilj: Gradišče pod Babjim zobom (824 m)
Visinska razlika: 182 m
Visinska razlika (po putu): 182 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z označenega parkirišča nadaljujemo po slabši cesti v smeri jame pod Babjim zobom in Babjega zoba. Cesta nas najprej vodi ob robu pašnika, od koder se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Karavank, nato pa za levim ovinkom pot preide v gozd. Širok kolovoz pri bližnjem vodovodnem objektu zavije ostro desno, nato pa se prečno vzpenja proti desni. Nekoliko višje markirana pot (kolovoz) proti Babjemu zobu zavije levo, mi pa nadaljujemo desno, na nekoliko ožji kolovoz, ki vodi proti jami pod Babjim zobom (ob razpotju so samo oznake za Babji zob).
Po krajšem vzponu prispemo na naslednje, tokrat dobro označeno razpotje, kjer se v levo odcepi še ena od poti na Babji zob, mi pa nadaljujemo naravnost ter markirani poti proti jami pod Babjim zobom sledimo do večje jase, ob robu katere se nahajajo svisli.
Pri svislih zapustimo markirano pot in nadaljujemo desno po slabše opazni stezici, ki po levi strani obide svisli. V nadaljevanju nas pot vodi po neizraziti dolinici, v zgornjem delu pa nadaljujemo rahlo levo ter se vzpnemo na manjši greben, kateremu sledimo v desno, po njem pa se v minuti ali dveh nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Gradišča.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (februar).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in dalje proti Bohinju. Ko se Bled konča, se najprej v desno odcepi cesta proti Bohinjski Beli, približno 1,5 km naprej, na vrhu klanca pa v levo cesta proti vasi Kupljenik. Nadaljujemo proti Kupljeniku ter z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, kateri sledimo do omenjenega naselja. V naselju, sicer na delu, kjer ni hiš, prispemo do leve serpentine, sredi katere se v desno odcepi kratka cesta k označenemu parkirišču.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Še preden prispemo na Bled, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasi Kupljenik (odcep z glavne ceste je označen). Nadaljujemo proti Kupljeniku ter z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, kateri sledimo do omenjenega naselja. V naselju, sicer na delu, kjer ni hiš, prispemo do leve serpentine, sredi katere se v desno odcepi kratka cesta k označenemu parkirišču.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Kupljenik - Gradišče pod Babjim zobom
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje