Planinarenje

Planinarenje

Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje i JelovicaPlanina Kališnik / Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik
   Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik   
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Dražgoše (Jelenšče) (960 m)
Cilj: Planina Kališnik (1180 m)
Visinska razlika: 220 m
Visinska razlika (po putu): 250 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo levo v smeri planine Kališnik, Vodiške planine in Dražgoške gore (desno Bičkova skala), kjer nas pot vodi po kolovozu, ki se prečno vzpenja proti levi. Pot večinoma poteka skozi gozd, se nam pa občasno odpre nekaj razgleda na Ratitovec, Blegoš in dolini, kjer lepo vidimo smučišče Rudno. Ko se pobočje nekoliko položi, prispemo do razpotja, kjer se nam z leve priključi še pot označena s Knafelčevimi markacijami in se prične v Dražgošah na predelu Na Pečeh.
Tu nadaljujemo desno v smeri planine Kališnik in Vodic (naravnost Dražgoška gora 5 minut), po poti, ki se nekoliko bolj vzpne, malo naprej pa doseže rob planote Jelovica, kjer se položi in malo naprej priključi na kolovoz (tu se združimo s potjo, ki vodi mimo razgledišča Dražgoška gora), kateremu sledimo rahlo v desno. Kolovoz nas kmalu pripelje do gozdne ceste, kjer je označeno razpotje.
Leva cesta se nadaljuje v smeri Partizanskega vrha, desno se nadaljuje markirana pot proti Vodiški planini, po cesti pa se lahko vrnemo tudi v Dražgoše, mi pa nadaljujemo rahlo levo, na pešpot v smeri planine Kališnik. Od mesta, ko zapustimo cesto se pričnemo lahkotno spuščati skozi gozd, nižje se pot položi, nato pa nas hitro pripelje do opuščene planine.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Železnike, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dražgošam. Skozi Dražgoše sledimo glavni cesti do dela vasi imenovanega Na Pečeh, kjer nadaljujemo rahlo levo na stransko cesto v smeri Bičkove skale, Dražgoške gore in zaselka Jelenšče. Nad zaselkom Jelenšče nadaljujemo po gozdni cesti, a le do prvega križišča, kjer ob planinskih oznakah na primernem mestu parkiramo.
b) Zapeljemo se v Kranj, nato pa sledimo oznakam za Besnico (odcep s stare ceste Ljubljana - Kranj je pred mostom preko reke Save, oz. za mostom če prihajamo iz smeri Kranja). V nadaljevanju se peljemo skozi Spodnjo in Zgornjo Besnico ter Njivico. Še nekoliko naprej prispemo v Nemilje, za omenjenim naseljem pa se cesta prične strmeje vzpenjati. Ko prispemo v Podblico, sledimo glavni cesti, nad Podblico pa dosežemo glavno cesto Kropa - Dražgoše, kateri sledimo v levo (če je ovinek preoster je nekaj 10 metrov v desno urejeno obračališče). V nadaljevanju se peljemo mimo cerkve sv. Jederti, nato pa že prispemo v Dražgoše, kjer najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Sv. Križu. Tu nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo v središče Dražgoš, kjer na predelu imenovanem Na Pečeh, nadaljujemo ostro desno na stransko cesto v smeri Bičkove skale, Dražgoške gore in zaselka Jelenšče (oznake so iz nasprotne smeri, zato jih lahko hitro spregledamo). Nad zaselkom Jelenšče nadaljujemo po gozdni cesti, a le do prvega križišča, kjer ob planinskih oznakah na primernem mestu parkiramo.
c) Zapeljemo se v Kropo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dražgošam in Železnikom. Ko prispemo v Dražgoše, v središču Dražgoš, na predelu imenovanem Na Pečeh, nadaljujemo ostro desno na stransko cesto v smeri Bičkove skale, Dražgoške gore in zaselka Jelenšče (oznake so iz nasprotne smeri, zato jih lahko hitro spregledamo). Nad zaselkom Jelenšče nadaljujemo po gozdni cesti, a le do prvega križišča, kjer ob planinskih oznakah na primernem mestu parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Partizanski dom na Vodiški planini
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dražgoše (Jelenšče) - Planina Kališnik
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje