Planinarenje

Planinarenje

Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje)   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Dolenji Novaki (494 m)
Cilj: Sveti Duh (Labinje) (665 m)
Visinska razlika: 171 m
Visinska razlika (po putu): 210 m
Zahtijevnost: laki označeni put, laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča ob baru Pasice nadaljujemo v smeri Porezna ter sprva hodimo po poti, ki vodi tudi proti bolnici Franja. Po nekaj 10 metrih hoje pot proti soteski Pasice zavije rahlo desno, mi pa nadaljujemo levo ter po cesti hodimo do domačije Podnjivč, kjer nas pot vodi med hišami. Za domačijo preko brvi prečimo potoček, nato pa nadaljujemo po širokem kolovozu, kateremu na razpotjih sledimo v smeri markacij. Sledi prečenje hriba Drnova (1004 m), kjer nas pot vodi z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Ko prispemo na jugozahodna pobočja, se pot nekoliko bolj spusti in nas pripelje do vasice Poljane, kjer je označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo naravnost v smeri Cerknega in Labinj (desno Porezen) ter kratek čas nadaljujemo po širšem kolovozu, od obračališča naprej pa po nekoliko ožjem in občasno razritem kolovozu, ki se sprva strmeje vzpne, nato pa se postopoma položi. Gozd hitro zapustimo, pot pa nas nato vodi po zložnem kolovozu, ki nas vodi preko senožeti in med jablanami. Markirana pot nekoliko naprej doseže obrobje vasi Labinje, kjer med hišami dosežemo asfaltno cesto.
V nadaljevanju se vzpenjamo skozi vas, ko pa prispemo do križišča, kjer se z markirane ceste, ostro v desno odcepi nemarkirana cesta, pa nadaljujemo po nemarkirani, po njej pa v nekaj minutah dosežemo cerkev Sv. Duha.
Izhodišče - Poljane 0:35, Poljane - Labinje 0:20, Labinje - Sv. Duh 0:05.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Cerkno (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali preko prelaza Kladje), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri smučišča Cerkno. V nadaljevanju se peljemo mimo gostišča Gačnik (gostilna v Logu), nato pa nas kmalu oznake za bolnico Franja usmerijo levo na nekoliko ožjo in vzpenjajočo se asfaltno cesto, kateri nato sledimo do parkirišča ob baru Pasice.
b) Iz Poljanske doline se zapeljemo do Hotavelj, nato pa sledimo oznakam za smučišče Cerkno. Oznakam za smučišče Cerkno sledimo le do Kopačnice, kjer iz križišča, kjer se v desno nadaljuje cesta proti smučišču in Leskovici, nadaljujemo naravnost, na cesto, ki se nadaljuje ob potoku Podplečica. Pri domačiji Joškovec, kjer je naslednje sotočje, nadaljujemo desno, nato pa se po deloma makadamski cesti pričnemo strmeje vzpenjati. Pri domačiji Mrovlje se cesta prevesi na primorsko stran, po nekaj spusta pa se priključimo glavni cesti, ki vodi od Cerknega proti smučišču Cerkno. Cesti sledimo levo navzdol, ko pa opazimo oznake za bolnico Franja, nadaljujemo desno in se vzpnemo po nekoliko ožji cesti do parkirišča ob baru Pasice.
c) Iz Selške doline se vzpnemo na Davčo, nato pa sledimo oznakam za smučišče Cerkno in pozneje oznakam za Cerkno. Ko se že spustimo na primorsko stran, pri koncu naselja Dolenji Novaki zavijemo desno v smeri bolnice Franja. Sledi še krajši vzpon in prispemo do bara Pasice, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Bar Pasice (494m), Poljane (503m), Labinje (628m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje) Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Dolenji Novaki - Sveti Duh (Labinje)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje