Planinarenje

Planinarenje

Kupljenik - Babji zob

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Kupljenik - Babji zob   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Kupljenik (642 m)
Cilj: Babji zob (1128 m)
Visinska razlika: 486 m
Visinska razlika (po putu): 515 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z označenega parkirišča nadaljujemo po slabši cesti v smeri jame pod Babjim zobom in Babjega zoba. Cesta nas najprej vodi ob robu pašnika, od koder se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Karavank, nato pa za levim ovinkom, kjer opazimo planinske smerne table postopoma preide v gozd. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa na razmeroma novem križišču makadamskih cest nadaljujemo rahlo levo (v času opisa razpotje ni bilo označeno) na kolovoz, ki po nekaj metrih zavije še bolj v levo (naravnost jama pod Babjim zobom). Sledi vzpon skozi gozd, nekaj minut višje pa nas kolovoz pripelje na razgledno senožet, kjer se ob njenem spodnjem robu nahaja lesena koča, nam pa se odpre lep pogled proti Blejskemu jezeru in delu Karavank okrog Golice. Kolovoz nas le malo višje pripelje na drugo senožet, kjer nas oznake povedejo desno, na sprva slabše opazno stezico, ki preide v gozd. Ko stopimo v gozd, postane steza lepo sledljiva, le ta pa se prične strmeje vzpenjati. Nekaj minut višje prečimo novo, še ne v celoti dokončano gozdno cesto, nad njo pa se markirana pot dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Ko pot zavije desno se nekoliko položi, nato pa se prečno vzpenja proti desni čez vse bolj strma pobočja. Višje postane pobočje še bolj strmo, a je pot razmeroma široka, tako da večjih težav prečenje ne povzroča, je pa v mokrem, snegu ali listju potrebno več previdnosti, še zlasti pri sestopu, da ne zdrsnemo. Ko pot obide nekaj skalnih stolpičev zavije levo, preide v dolinico, nekaj korakov naprej pa še iz gozda na planino Prihod, ki ima ravno pravšnje ime, saj smo prišli na rob Jelovice.
Ko dosežemo planino nadaljujemo naravnost oz. rahlo proti desni, nato pa stopimo na kolovoz, kjer se nam priključi pot s planine Vršana in Danejeve planine. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, ki nas s "pomočjo" smerne table popelje na prepaden greben. Pot večinoma poteka nekaj metrov levo od prepada, tako da kake večje nevarnosti za zdrs ni, previdni moramo biti predvsem, ko za lep razgled stopimo nekaj korakov v desno z markirane poti. Pot, s katere se nam med krošnjami dreves odpirajo lepi pogledi proti Bledu, Bohinjski Beli in najvišjim vrhovom Julijskih Alp, nas pripelje na predvrh, kjer se v levo odcepi slabše opazna stezica proti bližnji planini Ricman.
Nadaljujemo naravnost, po poti, ki se prične vidno spuščati. Po nekaj minutah se spust konča, nas pa do razgledne točke in vpisne skrinjice Babjega zoba loči le še kratek zmeren vzpon.
Kupljenik - planina Prihod 1:00, planina Prihod - Babji zob 30 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in dalje proti Bohinju. Ko se Bled konča, se najprej v desno odcepi cesta proti Bohinjski Beli, približno 1,5 km naprej, na vrhu klanca pa v levo cesta proti vasi Kupljenik. Nadaljujemo proti Kupljeniku ter z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, kateri sledimo do omenjenega naselja. V naselju, sicer na delu, kjer ni hiš, prispemo do leve serpentine, sredi katere se v desno odcepi kratka cesta k označenemu parkirišču.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Še preden prispemo na Bled, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasi Kupljenik (odcep z glavne ceste je označen). Nadaljujemo proti Kupljeniku ter z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, kateri sledimo do omenjenega naselja. V naselju, sicer na delu, kjer ni hiš, prispemo do leve serpentine, sredi katere se v desno odcepi kratka cesta k označenemu parkirišču.
Pokraj puta:
Planina Prihod (1017m)
Prosječna ocjena izleta: 7,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob Kupljenik - Babji zob
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kupljenik - Babji zob
lubnikar     
14.5.2008
res lep razgled na Blejsko jezero, toda Triglav se je skrival.
Planinček     
31.7.2008
V spodnjem delu je pot zaraščena in polna klopov. Včeraj sem nabral kar štiri. Če se odpravljate na to pot vzemite s seboj sprej za odganjanje žuželk.
guzejvin     
13.12.2008
Pošiljam vam anekdoto o babjem zobu, ki je zagotovo izvirnejša od zmajeve.Lepo prostim če jo lahko nekako objavite v kontekstu babjega zoba.

ANEKDOTA O BABJEM ZOBU NA JELOVICI

Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se skrivala je tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišča nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukrvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala.

V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov upal ni, na njivo ali gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.

Ko pa baba že bila je stara ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala.

Nekega dne pa ko baba dovolj zelišča ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane odkoder slišati je bilo še vedno njene uroke stare.

In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino:
Jelovica ti ne boš več strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej.

In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo. In v Bilžini še danes koča stoji, ki da lastnikov se zvrsilo že več je kot tri.
Avtor:Guzej Vinko.
heinz     
27.3.2009
Zanimiv izlet katerega sem opravil danes.
Naj dodam ,da je pot po prepadnem robu in še malo nazaj, v zimskem (zgodnje spomladnem) času kar nekoliko nevarna, saj je zaradi spihanosti poledenel sneg "zbrušen" pod kotom, tako da je marsikje res potrebno gledati kako stopaš. Poleti gotovo ni problemov, za ta čas pa bi bilo varneje, ko bi pot potekala malo bolj v notranjosti gozda,- nič lažjega.
Sicer pa nikomur ne bi svetoval obiska brez derez.
Na samem vrhu je hudo vleklo.
Kratka tura, lep razgled po Gorenjski.
Priporočam. Srečno in zanesljiv korak!
robi24     
12.4.2009
super izlet prelep pogled po gorenski sam proti vrhu od zadnje planine bi bilo lahko malo bolje označeno ali pa jaz nisem opazil markacij čene pa super
Lj     
17.5.2009
Danes je naša babja druščina obiskala Babji zob.jezikLepa, kar strma pot in čudoviti razgledi. Ob pogledu na sveže medotove stopinjo v blatu smo se pa sploh čisto domače počutile (p.s.: smo s kočevskega konca)mežikanje
zmp2     
5.11.2009
Sama koordinata je rahlo napačna (to je planina Ricman). Pravilna koordinata samega vrha Babjega zoba je
46,328646°N / 14,073743°E, oziroma
N46°19'43.13, E14°04'25.48
Tadej     
5.11.2009
zmp2, hvala. Je že popravljeno.
Lp Tadej
vikikrema     
25.11.2010
pri spustu ni odveč nekaj pozornosti, ko pridete na del poti, kjer je veliko podrtega drevja (trenutno). Tam je obešena "cunja", kjer nadaljujemo pot levo navzdol. Pride prav, če nismo ravno pozornimežikanje
JORDAN     
23.5.2011
Včeraj smo opravili krožni izlet s startom v Ribnem do Kupljenka in potem na Babji zob.Vrnili pa smo se nazaj do jase na kateri stoji opazovalnica,tam smo zavili po široki poti desno ter na drugem odcepu zavili levo po še vedno široki poti in prišli do oznake Na babi.Pot smo nadaljevali strmo navzdol ter čez Tolsti vrh do Lovske koče na Taležu.S Taleža smo se vrnili v Ribno.Lepa krožna tura pa še vreme nam je služilo.
tigrr     
10.7.2011
lepa tura, še posebej zadnji del na slemenu. Dobro oznacena, a pri vracanju pozornost na markacije res ni odvec. (tam pri cunji,ki je ni večnasmeh
likozar     
2.1.2012
turca lepa, porabil dobro uro, prevsem ker se je treba kar nekajkrat dobro znat orientirat. Kljub opisu poti sem pri podrti koči (je še za nekaj metrov nižja kot na sliki) kar malo iskal. Treba je takoj pred kočo močno desno v skoraj neprehoden gozd. Markacije slabo vidne in redke, cunja pa spet visi. Zakaj ni opisan še potek proti jami? Sem jo najprej zgrešil, pol mi je pa časa zmanjkal.
darh     
18.3.2012
Včeraj smo se po tej povzpeli na Babji zob. Z izjemo poledenelega prvega desnega ovinka na kolovozu nad Kupljenikom je bila pot v celoti kopna. Podrobnejši opis naše krožne poti z izhodiščem pri Selškem mostu ter z vrnitvijo prek planine Talež pa najdete tule.
metod     
16.5.2012
Jaz sem pa mislil, da je tabla "na lastno odgovornost" zato ker najprej plezaš na špico Babjega zoba, da preveriš, če je kaj plombiran mrk poglednasmeh Je pa lep razgled!
Kokta     
5.1.2013
Res lepa pot.Z markacijami tudi ni bilo težav. Na nekaterih mestih je listja do kolen nasmeh.
Nanus     
7.10.2014
V nedeljo smo bili na Babjem zobu, imeli smo pa nekaj težav z orentacijo, ker so očitno na novo naredili nekaj novih gozdnih vlak. Za gor smo zgrešili in precej časa hodili po omenjenih vlakah. Dobro bi bilo na 3-4 mestni narediti nove markacije.
Majdag     
26.3.2017

... Luštna pot, ki je zelo raznolika in ni dolgčas na njej. Žal včeraj ni bilo razgledov, sama sivina. Bo pa naslednjič bolje.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/03/stari-ljudje-pravijo-da-jeo-babjem-zobu.html
Zgembo     
17.2.2018
Bil danes na tej turi, snega okrog pol metra, potka lepo uhojena, žig in vpisna knjiga na vrhu.
Evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=b5FlqTUnzTE
Ljubica Š.     
18.2.2018
Ali ne bi bili za na Babji zob zelo dobrodošli krplji?
donat     
19.2.2018
bil gor pred 3 tedni, malo zoprno je edino malo pred ovinkom za planino, kjer je bila ozka in poledenela potka, zdrs bi se končal kr precej nižje...
francimedved     
19.6.2018
Danes sem bil gor, pot je lepo urejena razenna enem delu je portebno malo čez podrto drevje lazit. Nameščene so nove smerne table.
francimedved     
18.11.2018
Danes sem bil spet na Babjem zobu, pot je odlično oskrbovana tudi tistih par dreves, ki so bila podrta preko poti so odstranili, pohvalno.
maks57     
8.8.2019
Danes sva bila z ženo na Babjem zobu. In to po smeri, ki sploh ni opisana nikjer. Napačno sva razumela smerno tablico in že na kakšni tretini poti namesto po cesti, zavila v desno navkreber. Pot je bila ozka in strma in nenadoma sva se znašla pred skalnatim delom, kjer se je pot nadaljevala s pomočjo v plastiko "oblečene" jeklenice, ki nama je bila v pomoč vse do vrha.

Namesto 1,5 urnega pohoda sva tako naredila zanimivo in precej adrenalinsko pot, ki jo sploh nisva načrtovala. Adrenalinsko, ker sva jo naredila v dežju, ki je občasno padal in povzročil da je bila pot spolzka, spolzka pa je bila tudi jeklenica.

Zanima me, po kateri poti sva pravzaprav z ženo danes osvojila Babji zob.
anica.zu@gmail.com     
8.8.2019
Tudi jaz sem šla pred kratkim po tej poti na Babji zob. Oznake so res katastrofalne oz. jih tam, kjer bi bilo potrebno, ni.
Zato sem tudi jaz zgrešila in šla gor po zajli (tako kot je opisal maks57), dol pa po običajni poti. Če že delajo nove ceste tako visoko gor in tako uničijo zdajšnje pohodne poti, bi bilo za nas, navadne planince, primerno namestiti dodatne smerne table.
maks57     
12.8.2019
Res ne razumem, kako lahko nekdo postavi smerno tablico le nekaj metrov prej, preden se s ceste odcepi pot, ki sploh ni prava.

Markacijsti, zganite se, če ne želite imeti kakšnega nič krivega pohodnika na vesti.
Markelj 3     
7.4.2020
Pot ni lažja planinska pot, kot je označeno na enem od opisu poti na tej spl.strani. Prosim uurednika če lahko to spremeni v dobro bodočih obiskovalcev. Proti vrhu je več nazavarovanih odsekov pod katerimi so prepadi. V januarju je nezavarovan odsek poti žal botroval nesreči mladega dekletas smrtnim izidom , zdrsnila je v globino.Predlagam palice in dobro planinsko obuvalo, ter posebno pazljivost dokler -če sploh se bo PZS aktiviral in zavaroval najnevarnejše odseke.
P.S. Na strani sem iskal kontakt kako kontaktirati urednika a ga nisem našel.
JusAvgustin     
7.4.2020
Ne bo držalo. Do nesreče ni prišlo na poti.
Tadej     
9.4.2020
Pozdravljen Markelj 3. Najprej hvala za opozorilo.
Meni se pot ni zdela tehnično zahtevna, tako je označena tudi na zemljevidih, da pa obstaja nevarnost zdrsa je pa omenjeno v opisu.
Lou     
11.5.2021 18:10:33
Včeraj prehodila to pot s čudovitimi razgledi. Zahvaljujoč zgornjim komentarjem se nisem tudi sama znašla na jeklenicah pod steno. Ob oznaki (1h 5min) se nekaj minut še držimo ceste, zapustimo jo šele, ko nas lesene stopničke popeljejo desno v gozd.
keti1     
31.5.2021 11:59:03
Tudi jaz sem včeraj prehodila to pot. Meni se ni zdela nikjer zahtevna, pa tudi oznake so čisto korektne. Za tablo 1 ura 5 min se sicer res odcepi ena neoznačena steza v desno, vendar tabla ne kaže v to smer, tako da se meni to ni zdelo sporno. Kaže nadaljevanje po cesti, od koder pa se čez nekaj minut odcepi označena pot v desno (po stopničkah). Če to zgrešeimo, se v naslednjih 300 m v desno odcepita še dve označeni poti (povsod na odcepih je tabla "Babji zob"). To smo ugotovili, ko smo se vračali nazaj po krožni poti do planine Ricman, nato pa še cca 1 uro po cesti.
Sicer pa zelo lep izlet, ne predolg, s čudovitimi razgledi.
J.P.     
4.1.2022 21:00:12
Pot je lepo urejena - označena, ne vem pa kako je bilo prej. Kratka tura, izjemno simpatičen vrh s krasnimi razgledi. Paziti je pa treba na robove pod vrhom, ki so prepadni. Družinam z malimi otroki bi raje svetovala katero drugo destinacijo. Varno naprej.LP
KSG     
10.3.2022 21:20:48
Prehodili konec februarja. Lepa in nezahtevna pot z res lepimi razgledi, še posebej na Beljsko jezero. Nekaj utrinkov pa na: https://bit.ly/3t1ihSs
Zoelcek     
25.5.2022 11:07:26
Ali kdo ve, če je na vrhu v skrinjici še vedno žig, ki je na eni izmed fotografij? nasmeh
J.P.     
25.5.2022 16:06:13
Januarja je bil en zig v skrinjici.Lp
Zoelcek     
23.6.2022 20:32:21
Hvala za odgovor nasmeh Lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje