Planinarenje

Planinarenje

Hotavlje - Koča na Ermanovcu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Hotavlje - Koča na Ermanovcu (po cesti)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Hotavlje (420 m)
Cilj: Koča na Ermanovcu (968 m)
Visinska razlika: 548 m
Visinska razlika (po putu): 600 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od cerkvice nadaljujemo po levi strani potoka (desni breg) navzgor do mostu. Naprej pa se usmerimo na strmo cesto, ki se vzpenja še naprej po levi strani potoka. Cesta nas po desetih minutah hoje pripelje na križišče, kjer se usmerimo na desno cesto. Cesta kmalu zapusti še zadnjo hišo v vasi in kmalu za tem naredi oster levi ovinek. Cesta nato preči peš pot na Slajko in nas skozi gozd pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo po levi cesti, ki nas kmalu pripelje iz gozda na prostrane travnike. Cesta nas nato pelje mimo kmetije in se za njo vzpne v dveh ovinkih. Kmalu pridemo na sedlo med Špikom in Osojnico. Tu zavijemo levo in sledimo cesti še približno 15 minut do mesta, kjer se priključimo asfaltirani cesti iz vasi Trebija.
Nadaljujemo desno in se rahlo vzpenjamo delno skozi vas in travnike, delno pa skozi gozd. Cesta nas nato pripelje v križišče pri kapelici. Tu se usmerimo desno proti koči (levo vrh Ermanovca 15 minut) in po desetih minutah hoje pridemo do Koče na Ermanovcu.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa se po njej peljemo nekaj 100 metrov, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti cerkvi sv. Lovrenca in pešpoti proti Ermanovcu. Nadaljujemo v omenjeni smeri, kjer po nekaj metrih preko mostu prečimo Kopačnico. Za mostom zavijemo levo ter parkiramo na primernem mestu ob cerkvi.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa se po njej peljemo nekaj 100 metrov, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti cerkvi sv. Lovrenca in pešpoti proti Ermanovcu. Nadaljujemo v omenjeni smeri, kjer po nekaj metrih preko mostu prečimo Kopačnico. Za mostom zavijemo levo ter parkiramo na primernem mestu ob cerkvi.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa se po njej peljemo nekaj 100 metrov, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti cerkvi sv. Lovrenca in pešpoti proti Ermanovcu. Nadaljujemo v omenjeni smeri, kjer po nekaj metrih preko mostu prečimo Kopačnico. Za mostom zavijemo levo ter parkiramo na primernem mestu ob cerkvi.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa se po njej peljemo nekaj 100 metrov, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti cerkvi sv. Lovrenca in pešpoti proti Ermanovcu. Nadaljujemo v omenjeni smeri, kjer po nekaj metrih preko mostu prečimo Kopačnico. Za mostom zavijemo levo ter parkiramo na primernem mestu ob cerkvi.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Škofje, Štor, Ermanovec
Prosječna ocjena izleta: 6/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu Hotavlje - Koča na Ermanovcu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Hotavlje - Koča na Ermanovcu
navigator77     
31.3.2018
Po mojem mnenju je opis poti preskop. Prvi del ni markiran!(od Hotavelj do Stare Osilnice). Naj vas tudi ne zavede markiran odcep (cca 15 minut od izhodišča), speljan desno v hrib, ki gre proti Slajki. Nadaljujte po asfaltirani cesti do razcepa, na katerem se usmerite proti Stari Osilnici (po prednostni cesti). Srečno!
navigator77     
31.3.2018
pardon! en napaka zgoraj: mislil sem na Staro Oselico.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje