Planinarenje

Planinarenje

Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje i JelovicaSveti Križ (Križna Gora) / Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora)
   Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora)   
Vrijeme hodanja: 0 h 20 min
Ishodište: Križna Gora (705 m)
Cilj: Sveti Križ (Križna Gora) (680 m)
Visinska razlika: -25 m
Visinska razlika (po putu): 30 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se vrnemo po cesti, po kateri smo se pripeljali do izhodišča, po njej pa hodimo mimo odcepa poti v Praprotno, do križišča sredi vasi, od koder nadaljujemo desno v smeri cerkve in lovske koče. Pot nadaljujemo po dokaj razgledni in sprva še asfaltni cesti, ki se zložno vzpenja proti visokonapetostnemu daljnovodu. Za daljnovodom se cesta položi, oz. se celo rahlo spusti, nato pa se z nje v levo odcepi stezica, ki vodi direktno proti cerkvi Sv. Križa.
Nadaljujemo po omenjeni stezi, ki se nadaljuje vzporedno s cesto in po kateri v nekaj minutah prispemo do že omenjene cerkvice.
Od cerkvice, od koder se odpre lep razgled nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki se nadaljuje nekoliko v desno in se vrne na cesto, katero smo pred kratkim zapustili. Ko stopimo na cesto nadaljujemo rahlo levo in v minuti nadaljnje hoje prispemo do lovske koče, katera pa se nahaja ob robu gozda.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).
Pristup do ishodišta:
a) Iz Gorenje vasi, Medvod ali Kranja se zapeljemo v Škofjo Loko ter vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Ko smo še v Škofji Loki prispemo do semaforiziranega križišča, kjer zavijemo desno v smeri Križne Gore, Virloga in Moškrina. Takoj, ko zapeljemo z glavne ceste prispemo v naselje Binkelj, mi pa v naslednjih križiščih sledimo oznakam za Križno Goro. Za naseljem Moškrin se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa nas nekje sredi vzpona pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Cavrn). Višje, ko že prispemo v naselje Križna Gora, pa na križišču nadaljujemo desno (levo lovska koča in cerkev Sv. Križa). Sledi še krajši vzpon, nato pa prispemo na lepo urejeno parkirišče, kjer parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Železnike, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. V Škofji Loki na enem od semaforiziranih križišč nadaljujemo levo v smeri Križne Gore, Virloga in Moškrina. Takoj, ko zapeljemo z glavne ceste prispemo v naselje Binkelj, mi pa v naslednjih križiščih sledimo oznakam za Križno Goro. Za naseljem Moškrin se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa nas nekje sredi vzpona pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Cavrn). Višje, ko že prispemo v naselje Križna Gora, pa na križišču nadaljujemo desno (levo lovska koča in cerkev Sv. Križa). Sledi še krajši vzpon, nato pa prispemo na lepo urejeno parkirišče, kjer parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vrh soteske (Križna gora), Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora) Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Križna Gora - Sveti Križ (Križna Gora)
francimedved     
26.3.2015
Lepa tura velikokrat prehojena.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje