Planinarenje

Planinarenje

Podlipoglav - Pugled

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaPugled / Podlipoglav - Pugled
   Podlipoglav - Pugled (mimo stražarskega mesta)  
Autor opisa:Peter Pehani
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Podlipoglav (301 m)
Cilj: Pugled (615 m)
Visinska razlika: 314 m
Visinska razlika (po putu): 314 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Opomba: Pot na Pugled mimo stražarskega mesta št. 1 je v dobršni meri označena, vendar pa ključna mesta (npr. začetek poti, nadaljevanje s sedla, začetek sestopa) niso označena! Prav na začetku poti, dokler ne stopimo v gozd, je torej treba največ občutka za orientacijo. Če stojimo na odcepu za Šentpavel, je Pugled direktno pred nami, približno na vzhodu. Od odcepa kratko nadaljujemo ob asfaltni cesti proti Repčam in Brezjam. Že po dobrih 100 m se od asfaltne ceste levo odcepi slabši kolovoz, slabih 50 m za njim še makadamska cesta. Kolovoz ignoriramo, po makadamski cesti pa zavijemo levo navzgor. Po dvojnem ovinku se makadam položi, na koncu ravninice, ob zadnji hiši, pa stopimo v gozd. Šele tu naletimo na prvo markacijo. Po nekaj deset metrih hoje po gozdu nas smerna tabla ter markacija višje gori usmerita desno čez potoček in strmo desno navzgor. Nadalje pot poteka izmenično strmeje navzgor, izmenično bolj proti desni, vseskozi skozi borovo bukov gozd, bogat z grmički borovničevja. Ker je cel hrib prepreden s programi za strme kolesarske spuste (downhill), neredko srečamo kako hitro "žival na dveh kolesih". Po 10 minutah hoje prečimo bolj izrazito staro vlako (piramidna oznaka ob njej je oznaka za downhill progo). Ko opravimo z najdaljšo prečko v desno in takoj za njo z najbolj strmim odsekom vzpona, stopimo na prostran hrbet z obeležjem iz NOB (stražarsko mesto št. 1). Par minut nadaljujemo po hrbtu direktno navzgor; ko pa pred sabo uzremo strmo pot na zahodni predvrh, pa po poti desno stopimo na sedelce. Tu je stičišče mnogih poti (možnost kombiniranja). Od sedla do vrha moramo pravilno vdeti dva odcepa, ki nista dobro označena. Takoj na sedlu se ne smemo pustiti zapeljati puščici, ki nas na videz usmerja na vrh direktno po dobro vidnih sledeh vratolomnih downhill spustov; namesto tega moramo zaviti okoli vršne piramide skoraj vodoravno v desno, po zelo široki poti (skoraj kolovozu). Po nekako 50 metrih, ko pridemo od izrazitega JZ raza, pa dvakrat zavijemo levo in po razu strmo navzgor. V nekaj minutah direktnega vzpona stopimo na vrh. Če opisano pot uporabimo za sestop, začetek spusta ni označen. Enostavno krenemo po dobro uhojeni stezi po izrazitem razu proti JZ strmo navzdol. Opomba: Na vrhu Pugleda je od aprila 2019 drog z zastavo. Manjša poseka na zahodnem robu vrha zagotavlja pogled na Ljubljansko kotlino, z Julijci in Šmarno goro v ozadju.
Pristup do ishodišta:
Ljubljansko vzhodno obvoznico zapustimo pri izvozu Lj.-Sostro/Lj.-Bizovik ter se usmerimo v smeri Sostro. (Do sem lahko pripeljemo tudi iz Centra Ljubljane po Litijski cesti). Nekako 700 m od obvoznice - na "Y" križišču - zavijemo desno v smeri Podlipoglav. Tej cesti sledimo dobre 4 km - skozi zadnje obronke Ljubljane, mimo cerkve sv. Lenarta, skozi Sadinjo vas ter nazadnje do Podlipoglava. Tu v edinem večjem križišču ne nadaljujemo levo po glavni cesti, temveč naravnost v smeri Šentpavel/Brezje/Repče.

Izhodišče je le 200 m naprej od tega križišča, na koncu kraja Podlipoglav oz. pri odcepu ceste na Šentpavel (nekaj prostora za parkiranje je ob odcepu ali tik pred mostom). Do sem od obvoznice 5 km (iz Centra Ljubljane pa dobrih 10 km).
Prosječna ocjena izleta: 8,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled Podlipoglav - Pugled
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podlipoglav - Pugled
nejcf     
30.10.2020
Včeraj sva obiskala jugovzhodni rob občine in se po tej poti povzpela na Pugled. Zdaj je že praktično cela označena z markacijami. Zgleda da so jo označili domačini. Spustila sva na drugo stran v Veliki Lipoglav, kjer sva se priključila cesti, ki naju je okoli hriba pripeljala nazaj na izhodišče. Hvala avtorju za izjemno točen opis poti na meni do zdaj neznan vrhnasmeh.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje