Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Dule - Kamen vrh

Print
Ishodište: Dule (550 m)
Širina/Dužina: 45,8405°N 14,6755°E
Vrijeme hodanja: 45 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 233 m
Visinska razlika po putu: 233 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 8.625
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 10
Broj komentara: 3
Pristup do ishodišta:
A) Iz Ljubljane se vozimo prema Kočevju ili obrnuto. Samo kilometar nakon (prije iz smjera Kočevja) Velikih Lašča dolazimo do raskrižja, gdje skrećemo lijevo prema selu Zgornje Retje (iz smjera Kočevja desno). Cesta nas potom uskim nadvožnjakom preko željezničke pruge dovodi do raskrižja gdje nastavljamo lijevo (desno Zgornje Retje). Tek nešto dalje dolazimo do sljedećeg raskrižja na kojem nastavljamo desno prema gore makadamskom cestom. Pratimo ovu cestu otprilike 3 km do raskrižja, gdje uočavamo putokaze za Kamen vrh. Parkiramo se na jednom od parkinga uz cestu u blizini raskrižja.
B) S autoceste Ljubljana - Novo Mesto idemo do izlaza Grosuplje (iz smjera Ljubljane moguće i do izlaza Cikava), a zatim nastavljamo vožnju prema centru Grosuplja. Iz Grosuplja nastavljamo vožnju u smjeru Velikog Mlačeva, Male i Velike Račne te Videma. Iz Velikog Mlačeva nastavljamo desno (ravno Lobček i Luče), a zatim nastavljamo vožnju prema Videmu, te se vozimo do naselja Zdenska vas, gdje najprije skrećemo desno u smjeru naselja Videm, te nekoliko 10-ak metara dalje još jednom desno prema naselju Rašica. Cesta nas zatim vodi kroz dio naselja Cesta i nastavlja uz željezničku prugu do naselja Predstruge, gdje na raskrižju na kraju naselja nastavljamo ravno (lijevo Videm, desno Rašica) po najprije još uvijek asfaltiranoj cesti koja kasnije prelazi u makadam i počinje se uspinjati kroz šumu. Kada više dođemo do malo većeg križanja, gdje uočavamo znak za Kamen vrh, parkiramo na odgovarajućem mjestu uz križanje.
Opis puta:
Od raskrižja ne nastavljamo cestom u smjeru Kamen vrha, već se cestom vraćamo nekoliko metara na markirani planinarski put koji vodi od Ponikvi prema Kamen vrhu (ako smo došli iz Predstruga nastavljamo desno cesta). Markirana pješačka staza odmah prelazi u šumu i u početku se lagano uspinje. Više se na kolovoz spaja mjestimično malo teže prohodna staza po kojoj nastavljamo uspon. Kolovoz koji se postupno počinje strmije uspinjati, sve više prelazi u pješačku stazu kojom se za nekoliko minuta dodatnog hoda uspinjemo na Kamen vrh, a odatle se za 10-tak koraka spuštamo do planinarskog doma.
zemljovid puta - Kamen vrh
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Grmada na Mali gori (1 h 15 min), Koča pri Sveti Ani na Mali gori (3 h 50 min), Stene svete Ane (3 h 35 min)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Dule - Kamen vrh1
Dule - Kamen vrh2
Dule - Kamen vrh3
Dule - Kamen vrh4
Dule - Kamen vrh5
Dule - Kamen vrh6
Dule - Kamen vrh7
Dule - Kamen vrh8
Dule - Kamen vrh9
Dule - Kamen vrh10
Rasprava o izletu Dule - Kamen vrh
igva25. 06. 2012 00:00:00
Danes smo bili z družino na omenjenipoti. Prvo bi čestital PD Dobrepolje za kočo, ki so jo zgradili. Vsekakor zavidanja vredno. Nikakor pa se ne moremo sprijazniti, da je koča, kljub temu, da povsod piše ˝odprto nedelje in praznike˝, zaprta. Po mojem mnenju bi bilo potrebno na izhodiščih napisati, da je koča zaprta(če je to naklučje). Če pa koča sploh ni odprta nobene nedelje in praznika, pa je potrebno o tem obvestiti PZS. Omenjena pot je sicer zelo lepa ampak na izhodišču in ob poti leži na desetine steklenic, pločevink in plastenk najrazličnejših pijač, kar vsekakor meče slabo luč na okoliške prebivalce. Kritika je mišljena dobronamerno, ker nam je bilo kljub vsemu zelo lepo, če pa teh pomankljivosti ne bi bilo, pa bi bilo izvrstno. Še enkrat čestitke za kočo, kritiko pa sprejmite pozitivno. Vsekakor še pridemo.
Lj5. 10. 2016 00:00:00
Ozki nadvoz čez železniško progo, omenjen v opisu je odslužil. Pred kratkim je bil narejen nov, širok nadvoz.
grega_p20. 02. 2021 00:00:00
Smeti, vsaj v spodnjem delu ni več. Se pa najde ob vrhu še kakšna plastenka ali dve. Drugače pa lep, miren izlet skozi gozd, ki ga na sredini poti popestrijo tudi zanimive skalne strukture desno ob poti. Še posebej dva orjaški skali ena na drugi.

Razgledi zgoraj so vezani predvsem na Dobrepolje in vrhove okoli.
Priporočam.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići