Planinarenje

Planinarenje

Novi Lazi - Livoldski vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaLivoldski vrh / Novi Lazi - Livoldski vrh
   Novi Lazi - Livoldski vrh   
Autor opisa:Mrcina
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Novi Lazi (546 m)
Cilj: Livoldski vrh (994 m)
Visinska razlika: 448 m
Visinska razlika (po putu): 460 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kočevje-Kočevsko Turistična karta občine 1:60000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Svojo pot začnemo po gozdni cesti, ki se od lokalne ceste skozi naselje odcepi desno pred vaškim domom. Najprej se rahlo spustimo, na desni vidimo vaški kal (lužo). Nato nadaljujemo skozi gozd, na prvem križišču se držimo desne ceste. Nadaljujemo po gozdni cesti, ta se začne po cca 1,5 km vzpenjati levo po pobočju hriba. Po cesti nadaljujemo do vrha vzpona. Ko se cesta zravna, se na desni odcepi vlaka.

Po tej vlaki nadaljujemo pot naravnost navzgor po hribu, držimo se roba manjše doline, ki se odpira na desni. Vlaka nato prečka manjši travnik in se obrne v desno, nato pa se za 20 m položi, preden spet zavije v levo smer in navzgor. Še cca 100 m in pridemo zopet na gozdno cesto.

To cesto le prečkamo, na drugi strani zopet stopimo na vlako, ki se takoj za cesto razcepi. Lahko nadaljujemo ali po levi, ali po desni vlaki. Leva se vzpne v okljuku, desna pa nas vodi naravnost navzgor, obe pa se spet združita na robu večje poseke. Tu se vedno nahaja blato, kjer lahko sledimo divje živali, ki se tu napajajo. Od tega križišča vodi več vlak. Leva se vzpne po robu jase na levo stran. Desna vodi bolj kot ne naravnost. Mi pa uberemo srednjo, ki se rahlo vzpenja po pobočju hriba, tako, da ga imamo na levi strani. Čez cca 150m se spet rahlo položi, nato pa spet vzpne, iz desne pa se ji pridruži spet vlaka. Mi zavijemo na levo, lahko pa od tega križišča nadaljujemo tudi naravnost navzgor po brezpotju skozi gozd, saj je cca 50m višje spet gozdna cesta, t.i. krožna cesta, ki vodi okoli Fridrihštajna.

Ko pridemo do gozdne ceste, se po njej napotimo v desno in zaokrožimo. Najprej se nam iz desne priključi označena pot iz Štalcerjev. Od tu naprej je pot markirana. Nadaljujemo še po cesti, dokler se na desno ne odcepi pot na Livoldski vrh. Po markirani poti se vzpnemo najprej na manjše sedelce, nato pa po grebenu na levo do samega vrha, z vpisno skrinjico.

Ker razgleda z vrha ni, priporočam, da se spustite po grebenu še cca 100 m do razgledne točke, iz katere se vidi celotno kočevsko podolje.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Kočevja gremo proti meji s Hrvaško, po glavni cesti GII-106. Za naseljem Štalcerji zavijemo desno v smer Kočevska Reka, Novi Lazi. Novi Lazi so naslednje naselje, za tablo zavijemo desno v vas in čez 30 metrov parkiramo pri vaškem domu na desni strani, pri odcepu gozdne ceste.

b) Iz Ljubljane se peljemo v smeri Kočevja, za Dolenjo vasjo zavijemo desno na odcepu za Grčarice in Kočevsko Reko. Prečkamo Grčarice, Gotenico in pridemo v Kočevsko Reko. Zavijemo levo, v smeri Kočevja, Novi Lazi so naslednja vas, za Kočevsko Reko. Ko pridemo v naselje, zavijemo za avtobusno postajo levo v vasin čez 30 metrov parkiramo pri vaškem domu na desni strani, pri odcepu gozdne ceste.
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Novi Lazi - Livoldski vrh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje