Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Zavrate - Ostri vrh

Print
Ishodište: Zavrate (552 m)
Širina/Dužina: 46,1611°N 15,1522°E
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 303 m
Visinska razlika po putu: 350 m
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 11.618
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 20
Broj komentara: 7
Pristup do ishodišta:
Prvo se vozimo do Laškog, a zatim nastavljamo vožnju u smjeru sela Spodnja i Zgornja Rečica te Hude jame. U selu Zgornja Rečica dolazimo do neoznačenog raskrižja gdje nastavljamo lijevom cestom koju zatim pratimo do prevoja Zavrate kojeg prepoznajemo po brojnim planinskim putokazima i brvnari kojom se ulazi u rudnik Barbara rov. (to je jedan od ulaza u rudnik).
Do polazišta možemo doći i iz Zasavja, ako se iz Hrastnika vozimo prema Rimskim Toplicama i Laškom. Kada se cesta koja iz Hrastnika vodi prema Laškom počne spuštati uočit ćemo putokaze za selo Sedraž koji nas usmjeravaju lijevo. Nakon nešto manje od 100 metara dodatne vožnje, dolazimo do raskrižja, gdje nastavljamo ravno u smjeru sela Brezno (lijevo Brdce, desno Sedraž). Usponskom cestom ubrzo dolazimo u Brezno, gdje dolazimo do neoznačenog raskrižja. Nastavljamo lijevo i pratimo cestu naprijed do prevoja Zavrate, gdje parkiramo.
Opis puta:
Od sedla Zavrate krećemo pješačkom stazom u smjeru Babe i Ostrog vrha. Staza najprije vodi pored brvnare "Pri knapu pod Babo", a zatim nastavlja po isprva blagom kolovozu. Nakon nekoliko minuta laganog hoda primjećujemo putokaz, koji nas upućuje lijevo na dobro uhodanu stazu koja se počinje sve strmije uspinjati. Više, staza postaje toliko strma, da imamo osigurače za pomoć, koji po suhom nisu potrebni (po mokrom velika opasnost od poskliznuća). Ovu vrlo strmu i dobro uhodanu stazu slijedimo dalje do vrha Baba.
S vrha nastavljamo markiranom grebenskom stazom koja se najprije spušta, a zatim se uspinje rubom vrlo strmih i po mokrim za klizanje opasnih padina. Staza koja se mjestimično relativno strmo uspinje nakon cca 40 minuta hoda od Babe dovodi nas na Ostri vrh.
zemljovid puta - Ostri vrh
Ob poti: Baba (789m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Zavrate - Ostri vrh1
Zavrate - Ostri vrh2
Zavrate - Ostri vrh3
Zavrate - Ostri vrh4
Zavrate - Ostri vrh5
Zavrate - Ostri vrh6
Zavrate - Ostri vrh7
Zavrate - Ostri vrh8
Zavrate - Ostri vrh9
Zavrate - Ostri vrh10
Zavrate - Ostri vrh11
Zavrate - Ostri vrh12
Zavrate - Ostri vrh13
Zavrate - Ostri vrh14
Zavrate - Ostri vrh15
Zavrate - Ostri vrh16
Zavrate - Ostri vrh17
Zavrate - Ostri vrh18
Zavrate - Ostri vrh19
Zavrate - Ostri vrh20
Rasprava o izletu Zavrate - Ostri vrh
VanSims17. 04. 2010 00:00:00
Pot od Babe do Ostrega vrha je lahka, na korak je treba malo paziti na tisti grebenski poti neposredno po Babi in pa ko se spuščamo na sedlo med gorama, ker je na poti nekaj korenin. Drugače pa ena lepših poti ki sem jih prehodil.
brinta30. 01. 2012 00:00:00
Pot prehodila včeraj, in je bila kljub slabšemu vremenu čudovita. Pohvale PD Laško, pot je odlično označena.
Enka20. 05. 2012 00:00:00
Očitno se ne znajdem najbolje zadrega, saj mi danes ni uspelo najti prevala Zavrate po poti iz Laškega. Mimo Plečnikove cerkve sem prišla do kmetije, kjer se asfalt konča, nad kmetijo in pod kmetijo se namreč spremeni v precej švoh gozdno cesto, kar se mi ni skladalo s temle opisom niti s sliko (asfaltne) ceste na Zavratah (slika 1). Pa tudi vedela nisem ali naj grem po desni ali levi gozni cesti... Ker vse do "doline" nisem našla žive duše in se mi ni vozilo nazaj po strmi cesti, sem odšla naprej po svojih opravkih. Zdaj po brskanju po netu in ogledu zemljevida sklepam, da je bila ena od obeh gozdnih cest vendarle prava. Zgornja (desna)? Mi lahko tole kdo malo razloži? In še eno vprašanje - ali ni v bistvu bolj priporočljiv dostop iz Hrastnika (boljša cesta)?
VanSims14. 06. 2013 00:00:00
Pot iz Hrastnika je od odcepa od glavne ceste predvsem krajša. Par zavojev(malo sicer strmih) in že smo na Zavratah.
Enka14. 06. 2013 00:00:00
Hvala VanSims, ravno zadnjič sem razmišljala, da bo spet treba v te konce pokukat :-).
docepe214. 03. 2015 00:00:00
Nekje približno na sredini poti iz Babe na Ostri vrh se iz leve priključi kar dobro uhojena pot, ki ni markirana. Točno tam so oznake na drevesu za smer Babe in Ostri vrh.

Mi lahko kdo pove od kod pride ta pot, ker očitno hodijo po njej?
Mark024. 03. 2024 14:12:23
Včeraj prehodil to pot, lepa in ravno prav za noge pretegnit. Je pa žal na obeh vrhovih (Na Babi in na Ostrem vrhu) podrt steber z nadstreškom in tablo. Upam, da bodo to kmalu uredili, glede na to da je brunarica in njena okolica nedavno urejena in obnovljena.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići