Planinarenje

Planinarenje

Trojane - Špilk

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Trojane - Špilk   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Trojane (561 m)
Cilj: Špilk (956 m)
Visinska razlika: 395 m
Visinska razlika (po putu): 500 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od parkirišča pri Gostinskem podjetju Trojane, se sprehodimo do avtobusne postaje, od tam pa previdno prečimo glavno cesto. Na drugi strani ceste se vzpnemo po strmih stopnicah ter nad njimi nadaljujemo levo. Po nekaj korakih bomo dosegli markirano pot, mi pa ji sledimo desno med hišami do bližnje vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice, se pot, ki poteka po slabši cesti prične spuščati proti dolini potoka Bolska. Ko prispemo v omenjeno dolino, stopimo na širšo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Naprej se nekaj časa vzpenjamo po omenjeni dolini, nato pa se ji cesta umakne nekoliko v levo. Naprej se prečno vzpenjamo proti desni, med tem pa prečimo večje število manjših potočkov in studencev, ki pa ob sušnih dneh večinoma presahnejo. Višje prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi širši makadamski cesti, ob kateri so tudi oznake za "pašnik Lipovc". Od križišča naprej se cesta le še kratek čas vzpenja, nato pa se postopoma prične zložno spuščati ter nas pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo naravnost v smeri Rokovnjaške poti (desno pašnik Lipovec) ter pot še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. V naslednjem križišču, pa nadaljujemo rahlo levo v smeri Špilka in Kekca ter po cesti z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo še kar nekaj časa. Po dobrih 2 urah hoje po širši makadamski cesti, pa nas oznake za Špilk usmerijo levo na nekoliko ožjo in tudi za spoznanje bolj strmo cesto, kateri pa sledimo le še nekaj minut. Po nekaj minutah nas bodo, še preden stopimo iz gozda, smerokazi za Špilk usmerili levo na razmeroma strmo pešpot. Pot naprej se še naprej vzpenja skozi gozd, vendar skozi njegovo obrobje, tako da lahko le z nekaj koraki hoje v desno prispemo na razgledno senožet. Le malo višje pot preči slabši kolovoz ter nas za tem pripelje na glavni greben Špilka. Tu pot zavije v levo ter nas po dveh minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh, sredi katerega stoji manjši bivak.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam in Domžalam. Naše izhodišče se nahaja v neposredni bližini Gostinskega podjetja Trojane. Parkiramo nekje v bližini, saj je parkiranje pred gostinskim podjetjem dovoljeno le gostom.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Trojane - Špilk
starakapa     
23.12.2011
Včeraj 22.decembra sem šel iz Trojan na Špilk.Pot je v glavnem malo zasnežena vendar ne rabiš derez.Na dveh ali treh mestih,tam kjer voda teče preko ceste,je zaledenelo,vendar se da umakniti.Bil sem tudi na pašniku Lipovec.Zelo zanimivo je še zlasti njihove TROFEJE da o WC-ju sploh ne govorim.Prisrčno ni kaj!!!.Bivak na Špilku je lepo vzdrževan in čist.Torej ,sama pot je lepa in predvsem samotna ter z zelo malo sonca.Poleti jo priporočam mladim družinam in samote željnim planincem.
baro     
2.4.2013
Zelo lepa tura. Primerna bi bila tudi za tekače, ki ljubijo tek v naravi, oziroma gozdu, saj je praktično 90 % poti po gozdni cesti, vzpon je pa tudi zelo blag. Lepo markirana in vzdrževana, tudi bivak je lep.
herman8     
3.4.2013
Zelo lepo ste se imeli, tudi jaz sem to pot že večkrat prehodil. Po opisu poti in fotkah je razvidno, da ste vso pot opravili po cesti. Še bolje bi bilo, da bi takoj za Lipovcem zavili levo mimo rampe. Pot je markirana in ves čas se hodi po gozdu. Probajte naslednjič. LP
bruny     
4.4.2013
Pot po gozdu je res markirana vendar so markacije v slabem stanju. Nekoliko nad potjo je tudi 913 metrov visok vrh Reznarca. Takole po videnem bi ocenil, da je trasa po gozdu !? opuščena-(morda ve kdo kaj več) in bila načrtno speljana na gozdno cesto. Tudi Geopedia je ne ,,prepozna,,. Ob poti v gozdu je praktično edina točka - lesen križ za obnovo katerga so sodeč po zapisu poskrbeli lovci. Je pa pot v gozdu lepa, tudi bolj sončna in vzpon na sam vrh Špilk je iz vzhodne strani.Lp
herman8     
10.4.2013
Trasa seveda ni opuščena je pa res, da je slabo markirana od začetka. Malo pohodnikov ve za to pot. Jaz grem vsako leto vsaj 10x po tej poti na Špilk. Ponavadi se potem oglasim še na Kekca, tam je oskrbnik star partizan Matevž, ki ima zelo rad, da ga kdo obišče.
ejti     
10.4.2013
Matevž jih ima že 85, pa še vedno sam vse porihta, tudi pripelje se sam iz Kamnika. Odprto ima čez vikend. Prav rad pove kakšno medvojno zgodbo - nekatere so naravnost filmske, ampak resnične.
Res je faca!
bruny     
1.5.2019
Danes iz Trojan po opisani poti...Za ljubitelje gozdnih cest in senčnih terenov mežikanjevsekakor ta pravo...
bruny     
31.7.2020
Zjutraj danes v petek na zadnji dan julija iz Trojan na Špilk. Po nevihtah v preteklih dneh še kar nekaj svežine v gozdovih Špilka...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje