Planinarenje

Planinarenje

Trojane - Špilk

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Trojane - Špilk (mimo križa Na Kočni)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Trojane (561 m)
Cilj: Špilk (956 m)
Visinska razlika: 395 m
Visinska razlika (po putu): 450 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od parkirišča pri Gostinskem podjetju Trojane, se sprehodimo do avtobusne postaje, od tam pa previdno prečimo glavno cesto. Na drugi strani ceste se vzpnemo po strmih stopnicah ter nad njimi nadaljujemo levo. Po nekaj korakih bomo dosegli markirano pot, mi pa ji sledimo desno med hišami do bližnje vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice, se pot, ki poteka po slabši cesti prične spuščati proti dolini potoka Bolska. Ko prispemo v omenjeno dolino, stopimo na širšo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Naprej se nekaj časa vzpenjamo po omenjeni dolini, nato pa se ji cesta umakne nekoliko v levo. Naprej se prečno vzpenjamo proti desni, med tem pa prečimo večje število manjših potočkov in studencev, ki pa ob sušnih dneh večinoma presahnejo. Višje prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi širši makadamski cesti, ob kateri so tudi oznake za "pašnik Lipovc". Od križišča naprej se cesta le še kratek čas vzpenja, nato pa se postopoma prične zložno spuščati ter nas pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo naravnost v smeri Rokovnjaške poti (desno pašnik Lipovec) ter po nekaj korakih levo na širok kolovoz preko katerega je rampa (tu zapustimo uradno markirano pot in nadaljujemo po stari markirani poti). Širok kolovoz oz. slabša cesta po nekaj minutah zavije ostro levo, sredi ovinka pa v smeri naravnost nadaljujemo na drugi kolovoz, ob katerem opazimo tudi markacijo. Kolovoz po katerem nadaljujemo pot nas le malo naprej pripelje do nekakšnega obračališča, s katerega nadaljujemo rahlo levo na razmeroma strmo gozdno vlako. V nadaljevanju se vzpenjamo po sprva široki vlaki, katera se višje položi, nato pa večkrat razcepi. Na vseh razpotjih nadaljujemo v približno isti smeri, v pomoč pa so nam tudi občasne sicer obledele markacije. Sledi kratek spust, nato pa prispemo na poseko in manjši preval. Na drugi strani poseke se pot vrne v gozd in nas pripelje do križa Na Kočni, za katerim nadaljujemo levo v gozd. Pot se kratek čas nadaljuje skozi strnjen gozd, nato pa preči še eno poseko. Ko se vrnemo v gozd postanemo pozorni na desni odcep "markirane" poti na Špilk.
Nadaljujemo po omenjeni markirani poti po kateri se v treh minutah vzpnemo na vrh Špilka, sredi katerega stoji manjši bivak.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam in Domžalam. Naše izhodišče se nahaja v neposredni bližini Gostinskega podjetja Trojane. Parkiramo nekje v bližini, saj je parkiranje pred gostinskim podjetjem dovoljeno le gostom.
Pokraj puta:
Pašnik Lipovec (790m), Na Kočni (873m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk Trojane - Špilk
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Trojane - Špilk
bruny     
12.5.2013
Danes v nedeljo 12.05.2013 z boljšo polovico aktivnost - bi rekel sprehod po navedenem opisu do slike - fotke št.29. kjer sva zavila na levo in se preko 913 metrov visoke Reznarce, 866 metrov visokega Javorja in neimenovanege vrha oziroma kote z višino 689 metrov vrnila nazaj na Trojane. Zanimiva pot že delno zaraščena ampak še vedno dovolj prehodna nad potokom Bolska, ki je verjetno mežikanje nekoč - v času z manj tehnike - bolj služila namenu za vezavo Trojan v svet Šipka in dalje...Drobna miniatura, brez nepotrebne GPS navlake in fotkiča na željo žene za kar nekaj novih spoznanj o prostoru severozahodno... dober streljaj ali dva nad Trojanami.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje