Planinarenje

Planinarenje

Renke - Ostrež

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Renke - Ostrež   
Autor opisa:zlatan
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Renke (254 m)
Cilj: Ostrež (856 m)
Visinska razlika: 602 m
Visinska razlika (po putu): 602 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča začnemo hojo po asfaltni cesti, prečkamo most čez potok Šumnik in nadaljujemo skozi vas Renke. Po nekaj minutah hoje po cesti se desno v gozd odcepi steza. Po tej stezi, ki je na trenutke precej strma in nam nudi nekaj razgledov na dolino reke Save, nadaljujemo kakšnih 25 minut, nato se steza postopoma spremeni v širšo gozdno cesto. Po nekaj minutah hoje po tej gozdni cesti kmalu pridemo v vas Ravne. Nadaljujemo skozi vas, pri zadnjih hišah v vasi pa zavijemo desno na nekoliko slabšo makadamsko cesto, nato pa po nekaj korakih levo. Tej slabši poti sledimo še nekaj korakov, nato pa sledi malo slabše označen del poti. Pot, ki je vse slabša, na tem mestu zavija levo, naravnost pa se nam odpre krajša dolina, po kateri nadaljujemo pot. Na koncu te doline spet opazimo markacije, ki nas vodijo nazaj na ožjo gozdno stezo. Od tu naprej nas čaka do vrha samo še na trenutke precej strm vzpon po dobro označeni stezi, ki je v mokrem vremenu precej spolzka.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Zagorja ob Savi se peljemo po glavni cesti proti Litiji približno 5 km, kjer zagledamo smerokaz za vas Renke. Tam zavijemo levo in po nekaj metrih smo na parkirišču.
b) Iz Litije se do smerokaza za Renke peljemo približno 10 km po glavni cesti proti Zagorju. Zavijemo desno in že smo na parkirišču.
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež Renke - Ostrež
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Renke - Ostrež
Lj     
4.5.2011
Lani smo prehodili zelo lepo Pot od cerkvice do cerkvice, katere del je tudi vzpon na Ostrež: Polšnik-Preveg-Ostrež-Stranski vrh-Glinjek-Polšnik. Izlet je primeren za otroke, med potjo je veliko zanimivosti napr. legende, zapisane pri vsaki cerkvici.
zlatan     
4.5.2011
Moj prvi opis poti nasmeh Upam, da je dovolj razumljivo nasmeh
Enka     
5.5.2011
Pred kratkim sem iskala podatke o Poti od cerkvice do cerkvice. Zanima me, koliko se hodi po cesti in koliko po pešpoteh ipd.?
Boštjan MK     
5.5.2011
Marljiva organizatorca pohoda Mateja sporoča:
Približno 1/3 poti je po cesti ostalo po gozdnih poteh. Več informacij pa je na naši internetni strani: www.polsnik.si

Letos smo v goste povabili slovenske zamejce : zbor iz Italije, folkloriste iz Madžarske in vokalno skupino iz Avstrije. S seboj bodo prinesli tudi marsikaj zanimivega iz njihovih krajev.
Na zaključku pa igrajo Zasavci. Izšla bo tudi nova brošura Polšnika (cca 8 strani predstavitve kraja, kmetov, podjetnikov, pohoda in kmečkega dneva...) Še nastaja ...
Upam, pa da bo nova zanimivost tudi peč na vetrtni podpih na Glinjeku ( v nastajanju)
Boštjan MK     
5.5.2011
Morda še direkten link:
http://www.polsnik.si/za-obiskovalce/odcerkvicedocerkvice.aspx
Vsi lepo povabljeni!
Lj     
5.5.2011
Mi smo to pot naredili izven uradnega pohoda in je zelo lepo označena, le na dveh mestih smo bili malce v dvomih, saj smo bili prvič v teh krajih: pod Stranskim vrhom, ko se asfaltna cesta razcepi v 2 smeri in ni oznake, je treba iti desno in pa ko smo prišli do Lovskega doma, nam ni bilo jasno v katero smer je središče Polšnika, kjer smo pustili avto. Sicer pa res lepi kraji, ki jih premalo poznamo.nasmeh
Enka     
6.5.2011
Hvala vsem za informacije. Spletno stran Polšnika sem našla že prej nasmeh, seveda pa vseeno hvala. Zelo dobrodošel bi bil kakšen tak zemljevid poti, kot je uporabljen za ozadje spletne strani (če lahklo predlagam :jeziknasmeh!

Lj - in kam torej je treba zaviti, ko prideš do lovske koče? Ker bi tudi mi šli v solo varianti.
Lj     
6.5.2011
Po gozdni stezi smo se spustili do križišča cest pred lovskim domom: dve asfaltni cesti gresta v desno, ena v levo in še en kolovoz v levo. Treba je iti po kolovozu levo mimo lovskega doma. Verjetno tudi asfaltna cesta v levo pride na izhodišče, vendar po daljši poti. Pomagali smo si s karto Posavsko hribovje-vzhodni del (Menina-Ostrež-Kum), vendar ta pot ni vrisana, dobiš pa nekaj orientacije na delih poti, ki potekajo po cestah. Na ZS ti pošiljam link do mojega albuma s te poti.
Srečno in lp, Ljubica
Boštjan MK     
7.5.2011
Kot je rekel že "lj", je bližnja takoj prva makadamska cesta, ki se po levi strani lovske koče (gledano iz križišča proti koči) spusti do izhodišča na Polšniku, do koder je še kakšnih 10 minutk hoje. Seveda se pa pride tudi po asfaltni cesti (skrajno levo gledano proti koči), po kateri obidemo kmetijo Repovž (Pr Končar)in se v križišču odločimo za desno cesto (skupno cca 15 minutk do izhodišča). Pa srečno!
Rudi26     
18.5.2011
a mogoče kdo ve kje je štampiljka za zasavsko planinsko pot, a je na vrhu al kje drugje?
zlatan     
2.1.2012
Žig ZPP je v vasi Preveg (hišna številka 3) pod vrhom Ostreža.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje