Planinarenje

Planinarenje

Zidani Most - Kum

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Zidani Most - Kum (skozi Škratovo dolino (nova pot))  
Vrijeme hodanja: 3 h 5 min
Ishodište: Zidani Most (201 m)
Cilj: Kum (1220 m)
Visinska razlika: 1019 m
Visinska razlika (po putu): 1050 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
V bližini prehoda čez železniško progo opazimo oznake za Kum, ki nas usmerijo v Cicko (Cicka je ročna žičnica s pomočjo katere prispemo na drugo stran reke Save). Ko se pripeljemo na drugo stran Save najprej izstopimo iz Cicke, nato pa nadaljujemo v smeri oznak za Kum. Le malo za Cicko nas pot vodi mimo kmetije Trbežnik, katero obidemo po desni strani. Nad kmetijo preko mostička prečimo potok Suhi graben, nato pa le malo naprej ponovno prečimo potok, tokrat brez mostička. Ko malo višje ponovno prečimo potoček, pa stopimo na enega večjih slovenskih otočkov, saj se višje potok razcepi na dva dela in tako poteka po obeh straneh otočka (v sušnih dneh en del potočka presahne, tako da takrat ni otoka). Nekaj minut hodimo po otočku, nato pa stopimo z njega ter nekaj časa nadaljujemo levo od potoka. Sledi strm vzpon po strmem pobočju, ki nas vodi strmo nad potokom. Ko se prečno vzpnemo preko omenjenega pobočja, kjer je predvsem v mokrem potrebna večja previdnost, da ne zdrsnemo, stopimo v manj strmo Škratovo dolino. V nadaljevanju nas pot vodi mimo starega mlina, nato pa še nekajkrat prečimo potoček. Malo naprej nas pot vodi še mimo več manjših izvirov, nad njimi pa kmalu dosežemo slabšo makadamsko cesto. Sledi vzpon po cesti, ki nas vodi po Škratovi dolini, večino časa pa se vzpenjamo skozi gozd. Višje se gozd konča in zmerno strma pot nas mimo opuščene kmetije pripelje do asfaltne ceste, kjer se priključimo poti iz Radeč.
Cesti sledimo v desno, z nje pa se že kmalu v levo odcepi pot na Nebeško goro. Ko po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo križišče cest, nadaljujemo ostro desno (naravnost stara pot, ki vodi pod nadstreškom bližnje domačije) v smeri Kuma. Od križišča še nekaj minut hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Kum usmerijo levo na pešpot, po kateri nadaljujemo vzpon. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa stopimo na makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Po krajšem vzponu po cesti prispemo do nekakšne izravnave, kjer nadaljujemo levo v smeri Kuma (desno Mežnarija in cerkev sv. Marije na Ključavici).
Pot naprej nas vodi mimo kapelice, nato pa le malo za njo nadaljujemo desno na slabšo cesto, z nje pa nekaj korakov naprej levo na kolovoz. Ob pogledu na vzpetino Ključavice se vzpenjamo po travnatem pobočju, nato pa se pot položi in preči pas grmičevja. Na drugi strani grmičevja se spustimo v bližino bližnje hiše, katero obidemo po desni strani, nato pa pot nadaljujemo po slabši cesti, ki nas vodi levo od druge hiše. Za hišo se cesta razširi, nato pa hitro prispemo v gozd, kjer se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Mali Kum in Podkum) v smeri Kuma, po poti, ki se najprej zložno, nato pa strmeje vzpenja. Višje se gozd konča in pot nas pripelje tik pod vrh Kuma, kjer se priključimo cesti, ki vodi do planinskega doma. Po cesti v nekaj korakih prispemo do planinskega doma, nekaj metrov naprej pa še do cerkvice sv. Neže na vrhu Kuma.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).
Pristup do ishodišta:
a) Iz Litije ali Zagorja ob Savi se zapeljemo v Hrastnik, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zidanega Mosta. Za naseljem Suhadol cesta preide na desno stran železnice, ko pa nekoliko naprej ponovno preči progo, pa se že za rampo, a še pred prečkanjem proge v desno odcepi makadamska cesta, ob kateri se začne opisana pot.
b) Iz Rimskih Toplic ali Radeč se zapeljemo v Zidani Most, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Hrastniku. Ko nekoliko za odcepom za Širje, cesta prvič preči železniško progo, se takoj za njo v levo odcepi makadamska cesta ob kateri se začne opisana pot.
Prosječna ocjena izleta: 9,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum Zidani Most - Kum
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zidani Most - Kum
PlaRinka     
19.3.2017
Zelo lepa pot. Na začetku zelo strma, a se nato zelo položi. Celo goske se da še kar srečati na poti. nasmeh
Ljubica Š.     
19.3.2017
Kako izgleda,če se iz smeri Ljubljane pripelješ z vlakom. Na kateri postaji moraš izstopiti in kam se usmeriš, da
začneš hoditi po mark. poti na Kum.
geppo     
19.3.2017
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=25&id=851
Midva sva se pripeljala z avtomobilom do Zidanega Mostu. Potem po cesti proti Hrastniku, cck. 1km ali pa nekaj manj. Tik ob cesti je potem ta "cicka" s katero se popelješ čez Savo. Naprej je pa itak lepo markirano in nimaš kaj zgrešit.
poglej si na linku, ki sem ti ga prilimal
lp
garmont     
19.3.2017
Ker si postavila svoje vprašanje pod opis poti iz Zidanega Mosta, moraš seveda izstopiti iz vlaka v Zidanem Mostu. zavijanje z očmi
Lahko pa greš seveda na Kum tudi,če izstopiš iz vlaka v Zagorju, Trbovljah , Hrastniku ali Radečah.mežikanje
Ljubica Š.     
20.3.2017
Hvala,vse jasno. Vse druge pristope ze opravila, za tega pa pravite,da je nov.
docepe2     
20.3.2017
Ni nov, le nekoliko se je spremenila smer, da se ne gre čez dvorišča hiš.
N3bULA     
23.8.2017
Pohod opravil danes.
Casi v naslovu drzijo, za gor malo manj kot 3 urce, navzdol pa 1.5 ure (Navzdol sem malo bolj hitel).
Pot je odlicna za vroce poletne dni, jaz sem sel danes popoldan ko je bilo zelo vroce, vendar pot vecinoma tece v gozdu, dobrsen del pa se ob potoku, tako da je lepo hladna.

Markacije so na samem zacetku OK, potem pa kar nekam poniknejo, v kriziscu kjer gre ta nova smer desno, stara pa levo, markaciji za novo pot sploh ni, tako da sem sledil kar stari poti, tudi za navzdol sem ko sem sledil markacijam prisel na staro in ne na novo pot zmeden, ce se stara pot ukinja, naj se markacije pobrisejo in naredijo za tanovo.

No najlepsa stvar na poti pa je vas Ključevica, tik pod vrhom kuma, prava idilicna gorska vasica z izjemnim razgledom.

lp
Hribolazec99     
11.3.2019
Kako je kaj s cicko marca 2019?
piotr     
11.3.2019
Sam sem pred 11 tedni tukaj sestopal in tudi pri prevozu s cicko ni nobenih posebnosti. Res pa se sedaj sam laže povlečeš, v primerjavi z nekdanjo.nasmeh
Hribolazec99     
12.3.2019
@piotr Hvala za odgovor!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje