Planinarenje

Planinarenje

Sopota - Kum

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Sopota - Kum (Nežina pot)  
Autor opisa:Enka
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Sopota (544 m)
Cilj: Kum (1220 m)
Visinska razlika: 676 m
Visinska razlika (po putu): 687 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del (PZS)
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Na izhodišču si lahko na tabli z zemljevidom preberemo legendo o Nežki, Joštu in Jerneju, izseki iz legende pa so zapisani tudi na tablah ob posameznih točkah iz zgodbe, ki jih srečamo ob poti. Smerokaza za Nežkino pot (rdeča tablica) ter za Kum (lesena oznaka), ki nam bosta kazali pot skoraj do vrha, nas najprej usmerita v desno. Že kmalu pred prvo hišo pa nas smerokaz usmeri levo, kjer se pot vzpne čez travnato pobočje in nas pripelje v gozd. Tam nadaljujemo po kolovozu, kot nam kažejo oznake, ki nas kmalu povedejo rahlo v levo, s kolovoza na gozdno pot. Ta nas pripelje do potoka, ki teče skozi gozd in ga prečkamo po lesenem mostiču. Za mostom nas pot povede strmeje v levo in nas v kratkem pripelje do lesene ograje in že smo na prvi točki iz legende, kjer še dandanes iz skale tečejo Nežine solze. Na tej točki stoji tudi križ pri solzicah sv. Neže. Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja skozi gozd in nas čez kratek čas pripelje do travnatega pobočja, kjer zagledamo prve hiše vasi Borovak, ki se jim približamo po desni strani travnika. Tik pod prvo hišo nas oznaka usmeri levo pod hišo, ki jo obidemo z njene leve strani, pot pa nas nato med nekaj hišami privede do naslednje točke, podružnične cerkve sv. Uršule. Nad cerkvijo se pot priključi cesti, kjer prvič srečamo Knafelčeve markacije, ki jim sledimo v desno. Nekoliko manj zanimiv del poti med Borovakom in Malim Kumom poteka po cesti, ki ji v vasi Mali Kum sledimo mimo izletniške kmetije, nato pa nas oznake spet povedejo v gozd. Pot se začne nekoliko bolj strmo vzpenjati, po krajšem vzponu, ki ga spomladi zaljšajo zvončki in kronce, pa pridemo do skale z odtisi Nežinih kolen in kapelice sv. Neže. Nad kapelico pot zavije v desno in se še naprej vzpenja, v mokrem na nekaj strmejših delih nekoliko drsi. Pot se skozi gozd vzpenja proti desni, kjer se na vrhu priključimo poti iz Radeč in Zidanega Mosta. Na križišču, na katerem nadaljujemo levo po gozdni poti, je tudi kapelica sv. Jošta. Po krajšem ne prestrmem vzponu skozi gozd ugledamo najprej oddajnik, nato pa tudi planinski dom in cerkev sv. Neže na Kumu.

Nežina pot je vseskozi dobro označena, poleg smerokazov tudi z rumeno-belimi markacijami. Težav z orientacijo ni. Za razliko od poti, ki na Kum vodijo iz Zasavja, je ta pot krajša, in ker na njej premagamo manjšo višinsko razliko, tudi manj naporna. Opisano stanje se nanaša na marec 2021.
Pristup do ishodišta:
Do kraja Sopota v doline reke Sopota lahko pridemo prek Radeč ali pa prek Šmartnega pri Litiji. Iz Šmartnega se peljemo v smeri Mirne in Gabrovke, pozorni pa smo, ko cesta zavije levo v smeri Radeč – tej cesti sledimo do kraja Sopota, kjer kmalu ob cesti na levi strani opazimo urejeno parkirišče, na katerem parkiramo. Izhodišče poti je približno 100 m naprej ob cesti, kjer nas na pot usmerijo table Nežina pot in Kum, na izhodišču je tudi velika tabla z zemljevidom poti. Iz Radeč se peljemo naravnost skozi center v smeri papirnice in Sopote, v kraju Sopota bomo na desni opazili opisano izhodišče ter se peljali še 100 m naprej do urejenega parkirišča na desni.
Pokraj puta:
Borovak (707m), Mali Kum (811m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum Sopota - Kum
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Sopota - Kum
darkom     
31.10.2021 17:25:59
Dne 31/10/21 sem prehodil omenjeno pot.
Pot je zelo dobro označena, brez posebnosti in normalno prehodna.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje