Planinarenje

Planinarenje

Zavrh pri Trojanah - Reber

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaReber / Zavrh pri Trojanah - Reber
   Zavrh pri Trojanah - Reber   
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Zavrh pri Trojanah (609 m)
Cilj: Reber (878 m)
Visinska razlika: 269 m
Visinska razlika (po putu): 269 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po ožji asfaltni cesti, s katere se nam že kmalu odpre lep pogled na Trojane. Višje se asfalt konča, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti v smeri proti Rebri, Dolinam in Golčaju. Le malo naprej cesta zavije v desno ter preide v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje, pa se cesta položi in nas pripelje na križišče, ob katerem se nahaja manjše znamenje.
Tu nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Doline) ter pot nadaljujemo po zmerno vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja pri večjem kamnolomu.
Tu nadaljujemo ostro levo v smeri Rebri (levo navzdol Kolovrat, naravnost zaselek nekaj hiš, desno navzdol Golčaj) po poti, ki se nadaljuje po razmeroma strmem kolovozu. Po omenjenem kolovozu hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas markacije usmerijo desno na markirano pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Razmeroma strma pot nas višje pripelje na gozdnat greben, po katerem kmalu dosežemo dva predvrha, nato pa po nadaljnjem krajšem vzponu še vrh Rebri, na kateri stoji lesen razgledni stolp.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Blagovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam. Še preden pridemo na Trojane, pa nas oznake za Zavrh pri Trojanah, usmerijo desno na ožjo lokalno cesto, ob kateri opazimo planinske oznake za Doline in Stolp na Rebri. Parkiramo lahko že v bližini križišča, točneje ob bližnjem spomeniku, lahko pa se z avtom odpeljemo še nekoliko višje ter nato parkiramo na primernem prostoru ob cesti.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Domžalam. Na koncu Trojan, sredi desnega ovinka, pa nas oznake za Zavrh pri Trojanah usmerijo levo na ožjo lokalno cesto, ob kateri opazimo planinske oznake za Doline in Stolp na Rebri. Parkiramo lahko že v bližini križišča, točneje ob bližnjem spomeniku, lahko pa se z avtom odpeljemo še nekoliko višje ter nato parkiramo na primernem prostoru ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber Zavrh pri Trojanah - Reber
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zavrh pri Trojanah - Reber
grega_p     
1.11.2014
Lep izlet, z lahkim dostopom, ki ga je mogoče tudi poljubno skrajšati, saj se z avtom lahko pripeljemo vse do kamnoloma.

Opcijo imamo tudi, da že na prvem razpotju (slika 11) zavijemo ostro levo in jo mahnemo poljubno navkreber - tako skrajšamo ovinek, ki ga ponuja markirana pot.

Razgledi so lepi na vse strani, od posavskega hribovja (Kum, Zasavska gora, Cicelj...) do Kamniških (predvsem grintavška streha dobi svoj pomen).

Če boste zavili po sestopu še na Trojane, priporočam gibanico, ki je res neverjetna...
bruny     
1.11.2014
Ne vem mežikanje zakaj bližnjice. Osebno pot začel pri Konšku, hotelu na Trojanah, sicer cesta je nekoliko navarna, ker ni pločnika. Najbolje, da se aktivira stari dobri SCT, morda je še kaj zdravih jeder v stečajni masi ali pa italijanski Impresa Grassetto, če še obstaja, ki je gradil trojanske predore. Kamnolom je in ,,mimogrede,, naredijo podaljšek avtoceste do kamnoloma in morda v dodatku s pomočjo aneksov še vzpenjačo ali gondolo do razglednega stolpa - vse za lažji, enostaven dostop...Vse skupaj s krediti posredno na javni dolg in to bo to.
Bolj mežikanjeza šalo kot zares. Z gibanico se strinjam, dobra je...
grega_p     
1.11.2014
Bližnjica je seveda izbira, ki nas na mrzle dni bolj ogreje, saj je bolj strma - poleg tega pa gre mimo posrečene lovske opazovalnice.

Sicer pa (kot tudi v življenju), vsaka pot je prava na kateri uživamo...
bruny     
2.11.2014
Nekorektno je uradni opis poti ,,kaziti,, z nekimi kvazi bližnjicami. Ni problem, seveda se uporabljajo, nobene potrebe ni, da se javno objavljajo in to še enkrat poudarjam na uradnem opisu poti. Tudi odgovor v zvezi z lovsko opazovalnico je bolj tako - tako. Se velikokrat postavljajo v nekakšnem dogovoru med akterji še posebno ob planinskih poteh, da so vsi nekje zadovoljni...oboji, planinci in lovci in predvsem gre za živalski svet.
Če bi bilo zapisano v razmerah se bi ne oglasil, tudi v osnovi je dovoljeno svobodno gibanje razen kjer je izrecno omejeno ali prepovedano.
Glede ogrevanja je pa tako, to je tudi med drugim del Rokovnjaške planinske poti, lahko bi jo podaljšal in se vsekakor v dobrih 50 kilometrih ob eventuelno celotni dodobra ogrel...
bruny     
31.12.2019
Vzpon in sestop po opisani poti danes na Sv. Silvestra dan. Razgledni stolp je zaradi dotrajanosti zaprt. Bilo je nekje v času poldneva...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje