Planinarenje

Planinarenje

Trojane - Lipovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaLipovec / Trojane - Lipovec
   Trojane - Lipovec   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Trojane (561 m)
Cilj: Lipovec (848 m)
Visinska razlika: 287 m
Visinska razlika (po putu): 345 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od parkirišča pri Gostinskem podjetju Trojane, se sprehodimo do avtobusne postaje, od tam pa previdno prečimo glavno cesto. Na drugi strani ceste se vzpnemo po strmih stopnicah ter nad njimi nadaljujemo levo. Po nekaj korakih bomo dosegli markirano pot, mi pa ji sledimo desno med hišami do bližnje vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice, se pot, ki poteka po slabši cesti prične spuščati proti dolini potoka Bolska. Ko prispemo v omenjeno dolino, stopimo na širšo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Naprej se nekaj časa vzpenjamo po omenjeni dolini, nato pa se ji cesta umakne nekoliko v levo. Naprej se prečno vzpenjamo proti desni, med tem pa prečimo večje število manjših potočkov in studencev, ki pa ob sušnih dneh večinoma presahnejo. Višje prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi širši makadamski cesti, ob kateri so tudi oznake za "pašnik Lipovc". Od križišča naprej se cesta le še kratek čas vzpenja, nato pa se postopoma prične zložno spuščati ter nas pripelje na naslednje križišče.
Tu nadaljujemo desno proti pašniku Lipovec (naravnost Špilk in Kekec), kjer najprej prečimo ograjo, nato pa se v dveh minutah nadaljnje hoje sprehodimo do pastirske koče na že omenjenem pašniku.
Pastirsko kočo obidemo po levi strani ter takoj za njo nadaljujemo desno do bližnjega korita z vodo. Pri koritu zapustimo stezo ter vzpon nadaljujemo po lažjem brezpotju, naša smer pa je bližnji vrh, katerega dosežemo po 5 minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam in Domžalam. Naše izhodišče se nahaja v neposredni bližini Gostinskega podjetja Trojane. Parkiramo nekje v bližini, saj je parkiranje pred gostinskim podjetjem dovoljeno le gostom.
Pokraj puta:
Pašnik Lipovec (790m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec Trojane - Lipovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Trojane - Lipovec
bruny     
20.12.2011
Ja očitno en nasmeh zanimiv vrh nad pašnikom Lipovec, ki pa je bil žal skrit mežikanje v megli ko sem hodil po Rokovnjaški planinski poti proti Špilku... V smeri iz Lipovca gledano nekako proti Prvinam nad Trojanami sta še dva vrha in sicer Reznarca z višino 913 metrov in Vrhe 899 metrov. Malo me zanima, če ju je že kdo obiskal oziroma ali sploh vodijo nanju kakšne konkretne poti. Na medmrežju je malo !? podatkov. Med Reznarco in Špilkom bi se naj nahajal tudi križ...O Reznarci sem dobil informacijo, da je bila pred kakšnim letom točka ene od avantur društva pustolovec Rajd. Predvidevam mežikanje, da sta manj obiskana od Lipovca in Špilka...

Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje