Planinarenje

Planinarenje

Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Zasavsko - Posavsko hribovje i DolenjskaLisec (Liška gora) / Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora)
   Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora)   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Zagorica pri Dobrniču (250 m)
Cilj: Lisec (Liška gora) (565 m)
Visinska razlika: 315 m
Visinska razlika (po putu): 315 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Ob križu opazimo kolovoz, ki takoj preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Med vzponom skozi gozd nas pot vodi mimo še enega križa, za njim pa prispemo na neoznačeno razpotje dveh kolovozov. Ob levem kolovozu opazimo markacije (pot vodi proti naselju Lisec), mi pa nadaljujemo po desnem, kjer markacij ni več videti. Le nekaj 10 korakov višje se kolovoz ponovno razcepi, mi pa tokrat nadaljujemo levo (desno Sveti Križ), po nekoliko ožjem kolovozu, kateri le malo višje preči makadamsko cesto (če nadaljujemo po cesti v levo prispemo v naselje Lisec, če gremo desno pa lahko pridemo do cerkve Sv. Križa).
Na drugi strani ceste kratek čas nadaljujemo po širšem kolovozu, nato pa nadaljujemo desno na dobro uhojeno pot, ob kateri so markacije spet bolj pogoste. V nadaljevanju sledi še nekaj manjših razpotij, kjer izberemo markirano in tudi kar najbolje uhojeno stezico. V zadnjem delu pot poteka po in ob grebenu, ki je v celoti poraščen z gozdom. Tej poti sledimo do bližnjega vrha, sredi katerega stoji kovinski križ.
Pristup do ishodišta:
a) Avtocesto Ljubljana - Novo mesto zapustimo na izvozu Trebnje - zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žužemberka in Dobrniča. V Dobrniču glavna cesta proti Žužemberku zavije desno, nato pa se za vasjo Preska pri Dobrniču (omenjeno vas obidemo po desni strani - ne zapeljemo v središče naselja) začne vzpenjati. Ko se po nekaj 100 metrih cesta položi in na desni strani pred opuščeno stanovanjsko hišo (hiša spada pod naselje Zagorica pri Dobrniču, čeprav ni cestne oznake) opazimo križ, parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Žužemberk, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trebnjem in Dobrniču. Za naseljem Dobrava bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasi Zagorica pri Dobrniču, mi pa od tu še nekaj 100 metrov nadaljujemo po glavni cesti proti Dobrniču, nato pa prispemo do manjšega zaselka (zaselek spada pod naselje Zagorica pri Dobrniču), kjer za zadnjo hišo na levi strani parkiramo na primernem mestu ob cesti (ob izhodišču se nahaja križ).
Prosječna ocjena izleta: 6,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora) Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Zagorica pri Dobrniču - Lisec (Liška gora)
aleš43     
21.9.2014
Danes sem bil v tem koncu naše lepe Dolenjske in iskoristil lep popoldne za skok na Lisec. Ker je slabo označeno sem se seveda zgubil (pri križišču slika6 sem šel naravnost) in prišel na vinorodno stran Lisca in ker je ravno čas trgatve je blo kaj videti, doživeti. Izredno prijazni domačini, vinogradniki, so me postregli (hrane sem se branil, cvička pa ne), da si mi ni nikamor mudilo. Tudi za pot so mi natančno razložili. no ja, lep popoldne. ..da me je pa ploha dobila pa sploh nisem opazil.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje