Planinarenje

Planinarenje

Zagrad - Vipota

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Zagrad - Vipota (čez razpotje Ivankovič)  
Autor opisa:bruny
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Zagrad (240 m)
Cilj: Vipota (532 m)
Visinska razlika: 292 m
Visinska razlika (po putu): 325 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo do križišča, levo za Zagrad skozi podvoz in sledimo desno oziroma naravnost po asfaltni cesti v smeri za Tremerje (smerna tabla). Po nekaj sto metrih zavijemo levo in pod železniškim podvozom takoj vzpon skozi Pečovnik ob strugi potoka. Nekje do višine tristo metrov asfalt, v nadaljevanju pa gremo desno na gozdno pot (napis na drevesu Vipota) in kmalu prispemo do enega najvišjih dreves v Sloveniji okoli 50 metrov visoke duglazije.
V nadaljevanju sledimo poti višje, le ta poteka delno ob hudourniškem potoku in se praktično stalno vzpenja levo in desno. Kmalu dosežemo razpotje, desno vodi pot na vrh Vipota, levo pa na Celjsko kočo, Tolsti vrh... Ker bomo vrh osvojili preko razpotja Ivankovič nadaljujemo levo. Pot naprej se prijetno dviga in v zadnjih metrih pred razpotjem znova poteka neposredno ob strugi hudourniškega potoka. Ob padavinah izrazito blaten in zdrsljiv odsek. Kmalu dosežemo razpotje in nadaljujemo ostro desno skozi dvorišče domačije nekoliko navzdol. Levo je hiša, desno gospodarski objekt. Skozi pašnik ob nekaj drevesih kmalu dosežemo naslednji gozd, tokrat iglasti. Kmalu se z desne priključi neposredna oziroma direktna pot na Vipoto. Tukaj gozd ponovno preide v listnat in nekoliko ožja pot se strmo dviga med bolj izrazitim skalovjem. V nekaj kratkih levo-desno kombinacijah dosežemo cilj poti, vrh Vipota.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvozu Celje - center za smer Laško oziroma Zidani Most. Najprej preko prvega mostu neposredno pod centrom Celja preko reke Savinje. Nekoliko nižje v naselju Polule v semaforiziranem križišču zavijemo levo preko mostu preko Savinje in takoj za mostom v križišču desno. Neposredno pred podvozom za Zagrad parkiramo na parkirišču desno.
b) Iz smeri Zidanega Mosta oziroma Laškega zavijemo v semaforiziranem križišču Polule desno in nadaljujemo do parkirišča po zgornjem opisu.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Turn (Sv. Janez Krstnik), Celjska koča, Almin dom na Svetini, Vrunčev dom na Svetini
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota Zagrad - Vipota
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zagrad - Vipota
bruny     
17.11.2014
Zanimivo je da www.pespoti.si ne ,,najde,, Vipote in tudi razpotja pod njim. Imenoval sem ga Ivankovič, morda se imenuje tudi drugače. Osebno mi deluje to razpotje dokaj pomembno je prvo na levem bregu Savinje iz naselja Tremerje in pomembno razpotje poti. Vipota tudi najbolj skrajni vrh nad levim bregom Savinje z označeno planinsko potjo seved. Planinske poti so korektno označene in tudi del CPP. Tudi zato nekje ustvaril zgornji opis...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje