Planinarenje

Planinarenje

Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Zasavsko - Posavsko hribovje i DolenjskaOstri vrh (nad Globodolom) / Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom)
   Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) (čez Veliko raven)  
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Rdeči Kal (309 m)
Cilj: Ostri vrh (nad Globodolom) (523 m)
Visinska razlika: 214 m
Visinska razlika (po putu): 265 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Dolenjska - Gorjanci, Kočevski Rog 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo proti vzhodu, se pravi, po asfaltni cesti, ki vodi proti središču vasi. Ko po približno 100 metrih prispemo do manjšega križišča, ob katerem opazimo znamenje (križ), nadaljujemo desno v smeri Ostrega vrha, kamor nas usmerja tudi bližnja rdeča planinska smerna tabla. Pot naprej se vzpne mimo še nekaj hiš, nato pa nadaljujemo levo na makadamsko cesto, ob kateri kmalu opazimo markacije. Ko cesta preide v gozd, nadaljujemo desno na kolovoz, ki se nadaljuje skozi gozd (naravnost po cesti Ostri vrh preko Malega vrha).
V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo skozi gozd, na nekaj razpotjih pa sledimo markacijam. Višje se pot položi, nato pa se nekaj časa nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, pozneje pa se ponovno prične vzpenjati. Ko pot preide na pobočja Ostrega vrha zavije prehodno bolj v levo, za kratek čas pa se nam odpre tudi nekaj razgleda. Slabše uhojena, a razmeroma dobro označena pot pa nas višje pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi pot od Doma LD Dobrnič.
Od tu sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na z gozdom poraščen Ostri vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (november).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Obrežje se usmerimo na izvoz Trebnje zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrniča in Žužemberka. V Dobrniču, pri cerkvi, zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Žužemberku ter z vožnjo nadaljujemo naravnost proti Artmanji vas. Na koncu Artmanje vasi gremo rahlo levo (rahlo desno Korita), nato pa še preden prispemo v Vrbovec še enkrat levo, tokrat v smeri Mirne Peči. Cesta se nekoliko naprej strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do vasice Rdeči Kal, kjer ob tabli, ki označuje začetek naselja parkiramo na manjšem parkirišču ob križišču.
b) Najprej se zapeljemo v Trebnje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mirni Peči. Za naseljem Dolenje Ponikve, zapustimo glavno cesto proti Mirni Peči in z vožnjo nadaljujemo desno proti Dečji vasi in Jordankalu. V Jordankalu gremo desno, nato pa se peljemo vse do Rdečega Kala, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
c) Z avtoceste Obrežje - Ljubljana se usmerimo na izvoz Mirna Peč, nato pa z vožnjo nadaljujemo do omenjenega kraja. V Mirni Peči dosežemo glavno cesto Novo mesto - Trebnje, mi pa jo le prečimo ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrniča. Za Mirni Pečjo se cesta prehodno strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naseljem na Globodolskem polju, mi pa nadaljujemo naravnost ter kmalu prispemo do Jordankala, kjer gremo naravnost. Proti Dobrniču se peljemo do vasice Rdeči Kal, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
d) Iz Novega mesta se zapeljemo v Mirno Peč, kjer v križišču v bližini cerkve nadaljujemo levo v smeri Dobrniča. Za Mirni Pečjo se cesta prehodno strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naseljem na Globodolskem polju, mi pa nadaljujemo naravnost ter kmalu prispemo do Jordankala, kjer gremo naravnost. Proti Dobrniču se peljemo do vasice Rdeči Kal, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom Frata, Dom LD Dobrnič
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom) Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rdeči Kal - Ostri vrh (nad Globodolom)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje