Planinarenje

Planinarenje

Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaBajturn (Zaplaški hrib) / Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib)
   Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) (po grebenu)  
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Čatež (454 m)
Cilj: Bajturn (Zaplaški hrib) (609 m)
Visinska razlika: 155 m
Visinska razlika (po putu): 165 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča, v bližini katerega je tudi cilj Levstikove poti od Litije do Čateža, se najprej vzpnemo do župnijske cerkve sv. Mihaela v Čatežu, od tam pa za cerkvijo nadaljujemo desno in pri Gostilni Tončkov dom, se vrnemo do glavne ceste, katero pa dosežemo na označenem križišču. Vzpon nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi mimo avtobusne postaje in turističnega zemljevida, nato pa po dobrih 100 metrih nadaljujemo desno, na strmo cesto v smeri Zaplaza. Cesta se hitro položi in zavije levo, kjer nas pripelje do roba gozda, kjer je označeno razpotje.
Desna pot vodi proti Zagriču ter tudi na Bajturn in Zaplaz, mi pa po asfaltni cesti nadaljujemo še nekaj 10 korakov, nato pa nas oznaka za pot romarjev usmeri na travnato stezico, po kateri se ob lepih razgledih v nekaj minutah povzpnemo do cerkve na Zaplazu.
Od cerkve se sprehodimo na drugo stran, kjer stopimo na večje parkirišče.
S parkirišča na Zaplazu nadaljujemo proti zahodu, kjer na koncu parkirišča prispemo do označenega razpotja.
Nadaljujemo naravnost (desno kapelica z zdravilno vodo in Bajturn po severnem pobočju), tako da bližnjo domačijo obidemo po desni strani. Za hišo nas kolovoz takoj pripelje do lepega razgledišča, s katerega se nam odpre lep razgled proti Dolenjski in okoliškem hribovju. V nadaljevanju kolovoz preide v gozd ter se zmerno vzpenja po grebenu, mi pa ob poti opazimo večje število informativnih tabel. Nekoliko za kamnom za napovedovanje vremena, na manjšem razpotju nadaljujemo rahlo levo (če nadaljujemo rahlo desno, se priključimo poti po severnem pobočju), zložna pot, ki se prehodno celo rahlo spusti pa nas vodi mimo jasli in lovske preže. Na razpotju za prežo gremo rahlo desno ter se prehodno strmeje vzpnemo. Ko se pot vrne na greben zavije v levo in se položi. Od tu sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in gozdna pot nas pripelje na poraščen vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Novo mesto se usmerimo na izvoz Trebnje vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri naselja Velika Loka. Za naseljem Zidani Most prispemo do naselja Štefan pri Trebnjem, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Zaplaza. Po nekaj kilometrih deloma ovinkaste ceste prispemo do Čateža, kjer se v levo odcepi cesta na Zaplaz, mi pa se po glavni cesti še nekoliko spustimo in nato parkiramo na velikem parkirišču med Kulturnim domom Čatež in gasilskim domom.
b) Iz Trebnjega ali Mokronoga se zapeljemo v Mirno, od tam pa se peljemo proti Litiji. Proti Litiji se peljemo do ostrega desnega ovinka, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Cirnika in Selske Gore. Za Cirnikom se cesta postopoma prične spuščati. Ko se spustimo do reke Mirne najprej prečimo most, nato pa na križišču nadaljujemo levo. Za križiščem se cesta počasi prične vzpenjati, nato pa nas pripelje do naselja Čatež, kjer parkiramo na velikem parkirišču v bližini Kulturnega doma Čatež.
c) Zapeljemo se do Šmartnega pri Litijo, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gabrovki. Za naseljem Moravče pri Gabrovki, za transformatorjem zavijemo rahlo desno v smeri proti bencinski črpalki. V nadaljevanju se peljemo po dolini reke Mirne. Ko za odcepom za Gornje Ravne zavije desno, zapusti reko Mirno in se prične vzpenjati proti Čatežu. Ko prispemo v Čatež parkiramo na večjem parkirišču med gasilskim domom in Kulturnim domom Čatež.
Pokraj puta:
Zaplaz (543m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib) Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Čatež - Bajturn (Zaplaški hrib)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje