Planinarenje

Planinarenje

Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Zasavsko - Posavsko hribovje i DolenjskaSveti Mohor na Mohorjevem hribu / Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu
   Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu   
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Gradiško jezero (355 m)
Cilj: Sveti Mohor na Mohorjevem hribu (511 m)
Visinska razlika: 156 m
Visinska razlika (po putu): 170 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po markirani poti v smeri Limbarske gore, ki se nadaljuje ob severni obali Gradiškega jezera. Pot, ki se nadaljuje po makadamski cesti in ki je zaprta za javni promet, kmalu zavije desno in preide na vzhodno stran jezera, kjer markirana pot proti Limbarski gori (tudi pot na Sv. Mohorja preko naselja Vinje pri Moravčah) zavije levo v gozd, mi pa še naprej nadaljujemo po sprehajalni poti. Sledi krajši vzpon, nato pa še spust, za spustom pa se ponovno povsem približamo jezeru. V nadaljevanju preko mostu prečimo Drtijščico, nato pa malo naprej prispemo do daljšega desnega ovinka, na začetku katerega se v levo odcepi vzpenjajoča se makadamska cesta, ki vodi proti vasi Prikrnica (odcep ni označen).
Na omenjenem odcepu zapustimo sprehajalno pot, ki vodi okrog jezera (do sem lahko tudi po zahodni obali jezera) in nadaljujemo po omenjeni vzpenjajoči se cesti. Po krajšem vzponu prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo (desno Prikrnica). Malo naprej prečimo večjo jaso, kjer je postavljenih nekaj klopi, nato pa se pot prehodno vrnemo v gozd. Ko ponovno stopimo iz gozda se v desno odcepi neoznačena pot, ki vodi proti sv. Mohorju. Nadaljujemo po omenjeni stezici (naravnost domačija Rožek), ki se prične prečno vzpenjati proti desni, višje pa se priključi na markirano pot Vinje pri Moravčah - sv. Mohor.
Nadaljujemo naravnost (levo domačija Rožek) ter sledimo markacijam, cerkev sv. Mohorja pa že vidimo dokaj od blizu. Nekaj minut naprej dosežemo makadamsko cesto, kjer gremo levo (desno Imenje in Tuštanj), pot pa nas v nadaljevanju vodi mimo nekaj postaj križevega pota. Ko prispemo do bližnje hiše gremo rahlo levo, nato pa se po stopnicah povzpnemo do cerkve sv. Mohorja.
Opis se nanaša na stanje novembra 2018, slike pa so iz oktobra 2016 in novembra 2018.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor, zapeljemo na izvoz Lukovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Moravčam. Za prečenjem Radomlje, prispemo do začetka naselja Spodnje Prapreče, kjer v križišču nadaljujemo levo v smeri Gradiškega jezera. Po krajšem vzponu, prispemo do križišča s prednostno cesto, kjer nadaljujemo desno proti Gradiškemu jezeru (levo Gradišče), nato pa le malo naprej, s prednostne ceste levo proti Gradiškemu jezeru (desno Preserje pri Lukovici), pred katerim nato parkiramo na večjem parkirišču.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gradiško jezero - Sveti Mohor na Mohorjevem hribu
grega_p     
11.1.2021
Odlična pot, ponuja lep sprehod ob jezeru, idilično postavljeno cerkev Sv. Mohorja in z ovinkom še ruševine gradu Rožek, od koder se kmalu priključimo na zgoraj omenjeno pot (neoznačeno stezo).

Za povratek pa priporočam krožno varianto mimo vasi Prikrnica in priključitev nazaj na pot ob južnem delu jezera. Vse skupaj cca 2h.

Trenutno je res lepa zimska podoba, ravno toliko da je belo in obenem ne preveč, da ni potrebno gaziti.

Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje