Planinarenje

Planinarenje

Liboje - Kamčič

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Liboje - Kamčič (mimo ekološke kmetije Kralj - južni pristop)  
Autor opisa:zdejan
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Liboje (324 m)
Cilj: Kamčič (525 m)
Visinska razlika: 201 m
Visinska razlika (po putu): 220 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Celjska kotlina, 1:50000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od zgoraj opisanega osnovnega izhodišča (slika 1) sledimo kažipotu proti biokmetiji Kralj in Šmohorju po asfaltni cesti v blagi klanec. Se pa 350 metrov pred opisanim osnovnim izhodiščem nahaja tudi alternativno izhodišče (slika 2) na križišču pri kapelici, pri katerem je ravno tako nameščen na drevesu kažipot za Šmohor in Veliki Slomnik. Obe poti iz obeh izhodišč se združita na makadamski cesti cca 700 metrov naprej. Slabost alternativnega izhodišča je, da ni blizu nobenega prikladnega parkirnega mesta.
Iz osnovnega izhodišča v nadaljevanju sledimo asfaltni cesti cca 200 metrov do biokmetije Kralj, nato pa nadaljujemo v isti smeri po makadamski cesti, ki se odcepi proti potoku, ki teče pod libojsko steno Velikega Slomnika. Cesta pri zadnji domačiji pred potokom preide v stezo, ki poteka tik ob potoku. Kmalu pa stopimo na makadamsko cesto, ki iz desne prihaja iz smeri alternativnega izhodišča. Mi pa se podamo v levo v smeri Šmohorja. V nadaljevanju makadamska cesta preide v objem gozda. Nadaljujemo do razpotja, kjer gre levo pot za Veliki Slomnik in desno za Šmohor.
Nadaljujemo v desno v smeri Šmohor rahlo navzgor v objemu gozda. Markirana pot poteka po gozdni cesti desno-levo, strmina narašča, tu pa tam mimo kakšne osamljene domačije ali vikenda. Kmalu prispemo do razpotja, od koder se nam iz leve priključi pot iz Tremerij. Še vedno gozdni cesti sledimo navzgor, vendar le nekaj metrov do prvega križišča, kjer nadaljujemo rahlo v desno navzdol po makadamski cesti, s tem pa zapustimo markirano pot proti Šmohorju. Cesti sledimo le nekaj deset metrov, nato pa nadaljujemo po prvem kolovozu, ki se odcepi desno navzdol. Kmalu prispemo na sedlo na južni strani Kamčiča, kjer nadaljujemo v isti smeri v smeri grebena. Kamčič ima na svojem hrbtu pet manj izrazitih izrastkov, med katerimi je najvišji srednji, ki leži bližje južnemu sedlu, kot pa severni prepadni steni. Ko hodimo po slemenu, se nam tu pa tam odpre razgled na sosednje hribovje. Iz vrha Kamčiča lahko sestopimo nazaj proti izhodišču po isti poti, vendar je vredno nadaljevati še kakšnih 15 minut do konca slemena Kamčiča, kjer se nam odpre čudovit razgled na vrhu kamnite severne prepadne stene, po čemer je najbrž tudi dobil ime. Razgled je praktično na vse strani neba na okoliške hribe in doline, najbolj pa bode v oči pogled na kamnolom v Libojah, ki se je že globoko zajedel v vzhodni greben sosednjega Kotečnika. Od razgledne točke predlagam krajši sestop proti izhodišču proti vzhodu (severni pristop), po katerem lahko zaključimo krožno pot.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec in se naprej peljemo proti Arji vasi. V križišču na koncu vasi, nadaljujemo naravnost v smeri Liboj. V Libojah zavijemo levo v smeri Košnice pri Celju in cesti sledimo še cca 850 metrov do velikega zasebnega parkirišča in rumene hiše ob križišču, kjer se v desno odcepi cesta, ki vodi na biokmetijo Kralj. Ob tem križišču sta postavljeni tudi samopostrežna stojnica omenjene kmetije ter simpatični kažipot za biokmetijo Kralj. Ob slednjem kažipotu je nameščen tudi planinski kažipot za Šmohor in Veliki Slomnik. Parkiramo lahko na primernem mestu v bližini opisanega izhodišča.
Pokraj puta:
Veliki Slomnik (609m), Malič (936m), Dom na Šmohorju (784m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Veliki Slomnik, Kotečnik, Dom na Šmohorju
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič Liboje - Kamčič
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Liboje - Kamčič
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje