Planinarenje

Planinarenje

Dom na Mirni gori - Mirna gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Zasavsko - Posavsko hribovje i DolenjskaMirna gora / Dom na Mirni gori - Mirna gora
   Dom na Mirni gori - Mirna gora   
Autor opisa:gandalf
Vrijeme hodanja: 10 h
Ishodište: Dom na Mirni gori (1000 m)
Cilj: Mirna gora (1047 m)
Visinska razlika: 47 m
Visinska razlika (po putu): 1300 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: kočevska
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Bela krajina je gričevnata pokrajina na jugovzhodu Slovenije, ki je stisnjena med Gorjance in nepregledne gozdove Kočevskega Roga. Na njeni meji, v smeri Kočevja pa je tudi nekaj hribov, od katerih jih 8 presega višino 1000 m. In ti edini Belokranjski tisočaki so bili najin cilj. Vloga Kočevskega Roga je marsikomu poznana iz obdobja NOB, zgodovina Kočevskega pred II. sv. vojno, ko so na območju 600 let živeli »Kočevarji« pa toliko manj. Življenje prebivalcev Kočevskega, ki so 600 let ohranili svoje običaje in nemški jezik je zelo kvalitetno opisano v knjigi Rose Mohar »Tu so živeli«. Skratka, ko hodiš po gozdovih, ki so polni ostankov vasi, ki so bile zapuščene leta 1941 in ostankov iz obdobja vojne, imaš občutek, da vstopaš v nek posvečen prostor, kjer te na vsakem koraku spremljajo drevesa, se posebej ogromna drevesa, ki rastejo v pragozdu Kopa.
Najina pot se je na sobotno jutro začela pri Planinskem domu Mirna gora od koder je le nekaj minut hoje do vrha Mirne gore, katera s svojo višino 1047 m za marsikoga velja za najvišji belokranjski hrib. V resnici pa je šele na 4 mestu. Že njen prvi sosed, ki je oddaljen 20 minut, Kovačev hrib je z višino 1051 m višji od nje. Pot nadaljujeva v smeri juga kjer kmalu prečkava cesto v smeri Ponikev in tam naletimo na markacije Pastirske poti okrog Mirne gore. Ob markacijah Pastirske poti so markacije Poti po partizanskih bolnišnicah, katerim sledimo v smeri bolnice Kremen, od katere nadaljujemo v smeri bolnice dr. Mihelčiča. Ponovno prečkamo eno izmed neštetih gozdnih poti in se orientiramo v smeri Lochpichla oz. Golobinjeka ki je visok 1036 m. Pred hribom vidimo ostanke Kočevarske cerkve sv. Ulricha v Starološkem griču. Desno pod nami se nahaja velika gozdna jasa Golobinjek kjer so ostanki stare vasi. Na levo vidimo v smeri Brezovice in Kočevja. S hojo nadaljujemo proti Kroglinšku, ki je visok 1052 m. Z njega vidimo že prehojene vrhove in vse naslednje cilje med tem, ko se v daljavi dviguje nad vsemi Trdinov vrh, ki je najvišji, ampak ne spada v Belo krajino. S Kroglinška hodimo proti zahodu kjer se pričnemo dvigovat proti Kopi, ki je s 1077 m višine pravi najvišji vrh Bele krajine. Na Kopi se nahaja zavarovani pragozd Kopa kjer gre narava svojo pot v večnem ciklu rojstva in smrti brez človeške pomoči. Celoten greben Kroglinšek, Kopa poteka v smeri zahoda in se za Kopo zaključi na brez imenem vrhu z višino 1025 m. Tukaj se prične naša pot nazaj v smeri Mirne gore in sicer sestopimo v dolino na desni. Dober orientir pa nam je smučišče TC Gače, ki ga vidimo na svoji levi. S hojo čez drn in strn pridemo na ogromno gozdno jaso Ponikve, kjer vidimo ostanke bivše vasi, nemškega imena, Sporeben (cvetoči travnik). V vasi je ob začetku vojne stalo 8 hiš, cerkev sv. Trojice in parna žaga. Danes vidimo le ostanke, ki jih gozd prerašča, ampak so lepo označene z obnovljenim vodnim zajetjem vasi. Zapuščamo vas Ponikve mimo ostankov žage in se povzpnemo na Vinico, ki je z višino 1020 eden bližjih sosedov Mirne gore. Vrh je skalovit ampak netežaven. Ob spustu z vrha pridemo na markirano pot Komarna vas – Mirna gora in v kočevsko vas Pogorelec, ki je bila zaradi slabih pogojev bivanja izpraznjena že pred 1. sv. Vojno. Na njenem mestu stoji obeležje. Nadaljujemo proti vzhodu na Škrilje ki je z 1012 m najnižji tisočak. Z njega pa vidimo vasi v vnožju. S Škrilja gremo lahko v zapuščeno vas Skrilj in nato po markirani poti do Doma na Mirni gori.
Vsi vrhovi z imeni so zahvaljujoč društvu Tempoo iz Semiča označeni s tablico. In tako se je najin pohodniško zgodovinski krog po vseh Belokranjskih tisočakih zaključil v 7 urah in po 24 km. Orientacija v jesenskem času ni zahtevna, uporabna pa je karta Kočevsko. In seveda še opozorilo. Nahajate se v območju zveri saj tam živijo medvedi, volkovi in risi ter seveda veliko bolj prijaznih živali.
Pristup do ishodišta:
Gozdna cesta Vrčice Dom na Mirni gori. Cca 10 km.
Pokraj puta:
Mirna gora (1047m), Kovačev hrib (1051m), Golobinjek (1036m), Kroglinšek (1052m), Kopa (1077m), Kota 1025 (1025m), Vinica (1020m), Škrilje (1012m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mirna gora
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora Dom na Mirni gori - Mirna gora
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom na Mirni gori - Mirna gora
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje