Planinarenje

Planinarenje

Marija Reka (Strgar) - Mrzlica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaMrzlica / Marija Reka (Strgar) - Mrzlica
   Marija Reka (Strgar) - Mrzlica   
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Marija Reka (Strgar) (450 m)
Cilj: Mrzlica (1122 m)
Visinska razlika: 672 m
Visinska razlika (po putu): 720 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo, ob glavni cesti do začetka peš poti, prečimo mostiček in se nato med dvema hišama in vrtovi, povzpnemo na pot, ki gre v gozd. Pot, ki se strmo vzpne nas že po nekaj deset korakih, pripelje na kolovoz, katerega pa hitro zapustimo, saj nas markacije, usmerijo desno navzgor na slabo shojeno a markirano stezico. Še naprej slaba in zaraščena pot, pa nas nekoliko višje pripelje do propadajoče hiše. Pred hišo pot zavije levo (slabo označeno) in se prečno vzpne nad njo. Po približno pol ure hoje, pa pridemo do kmetije, kjer je razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Mrzlice, po kolovozu, ki nas brez večjih sprememb višine, po nekaj minutah pripelje na asfaltirano cesto. Tej cesti sledimo dobrih 5 minut, do mesta, kjer se levo navzgor odcepi peš pot. Pot nas kmalu pripelje do kmetije, kjer nadaljujemo levo navzgor po slabo označeni poti do druge kmetije. Naprej se prečno vzpnemo po razglednem travniku, do gozda, kjer strmina popusti. Pot nas naprej pripelje na cesto, kjer nadaljujemo v smeri Mrzlice (levo Golava). Po nekaj minutah, cesto zapustimo in vzpon nadaljujemo po kolovozu v smeri Mrzlice. Kmalu pa ponovno pridemo na cesto, kjer nadaljujemo levo navzgor in ji sledimo do konca. Od konca ceste, nadaljujemo levo navzgor po slabo označenem kolovozu. Po polurnem vzponu od konca ceste, pa pridemo na obsežno travnato sleme, kjer ponovno pridemo na cesto. Tu nadaljujemo levo navzgor in zložni cesti sledimo vse do doma na Mrzlici.
Od doma do vrha pa imamo še slabih 5 minut vzpona.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Celje se usmerimo na izvoz Šentrupert (iz Ljubljane) ali Šempeter (iz Celja) in vožnjo nadaljujemo v smeri Prebolda in Trbovelj. Za Preboldom nas cesta pripelje v vas Marija Reka, kjer vožnjo nadaljujemo ob potoku naprej. Ko na levi strani ceste, opazimo planinske smerokaze (te se nahajajo čez mostiček, na drugi strani potoka ob robu hiše), parkiramo na parkirišču ob cesti (parkirišče se nahaja 100m pred začetkom poti, drugo parkirišče pa je 500m nad začetkom poti).
Prosječna ocjena izleta: 5,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica Marija Reka (Strgar) - Mrzlica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Marija Reka (Strgar) - Mrzlica
iztok     
15.3.2008
Mi smo danes podaljšali pot na Kalški hrib, se spustili do koče in se preko Zg. Lemeška vrnili nazaj. Prijetna krožna pot, ki delno poteka tudi po partizanski potivelik nasmeh. Toplo priporočam
IvoK     
6.10.2012
Izhodišče ni več tapravo. Skedenj krasi napis, da je prehod prepovedan, ker gre za privatno latnino. Tudi markacija je izbrisana. Iskala sva kaksno drugo izhodišče v bližini in potem obupala ter se odpeljala do Podmeje, od koder sva potem šla na Mrzlico.
di     
6.5.2015
Slabo razpoznavna oz. vidna pot; za "nedomače" ne ravno priporočljiva.
eva1488     
17.7.2017
Izhodišče se sedaj nahaja v smeri Prebold - Marija Reka okoli 100 metrov pred hišo na sliki. Čez potok je speljan lesen mostiček, pot pa potem pelje v hrib, tako da se ni treba potikati ljudem po parceli.

Sama pot je na nekaterih delih zelo slabo označena... Sva pa Mrzlico dosegla v dveh urah, s tem da sva okoli pol ure porabila za izgubljanje.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje