Planinarenje

Planinarenje

Zidani Most - Lisca

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaLisca / Zidani Most - Lisca
   Zidani Most - Lisca   
Autor opisa:PINOKIO
Vrijeme hodanja: 8 h
Ishodište: Zidani Most (204 m)
Cilj: Lisca (948 m)
Visinska razlika: 744 m
Visinska razlika (po putu): 788 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Iz žel. postaje Zidani Most se napotimo preko mostu čez reko Savinjo. Nato zavijemo ostro levo in gremo po asfaltni cesti ob reki Savinji do prehoda ceste čez žel. progo. Tu je razcep ceste, mi se napotimo ravno po asfaltni cesti (nikakor ne desno) in nadaljujemo okoli 500 m, kjer opazimo oznako za Gašperjevo kočo, zato se napotimo desno po makadamski cesti. Kmalu pridemo do smučišča ob katerem se nahaja brunarica SD. Pot nadaljujemo po makadamski cesti navzgor in kmalu pridemo do Gašperjeve koče. Koča je odprta le ob nedeljah, med tednom pa se lahko oskrbimo s pitno vodo. Po oznakah nadaljujemo pot v smeri Velikega Kozjega, ter po nekaj metrih zavijemo levo, kjer se pot nadaljuje strmo z gozdom poraščeno pobočje. Kmalu pridemo do razgledne točke, kjer se lepo vidi dolina reke Savinje, Zidani most in v oddaljenosti Kum. Pot nadaljujemo po grebenu in ob stranskem grebenu, ter po približno 1 uri hoje pridemo do razpotja, kjer lahko desno zavijemo proti Radečam, levo pa je kmalu tudi markirana pot v smeri Lovrenca in Lisce. Seveda mi nadaljujemo naravnost po strmini v smeri Velikega Kozjega, kjer po približno 20 minutah pridemo na Veliko Kozje. Razgled je res čudovit, z razglednega mesta pa se napotimo ravno po pobočju, kjer je označena pot za Lovrenc in Lisco. Napotimo se po tej poti in po 1 uri in 30 minut hoje pridemo na Lovrenc. Z Lovrenca že vidimo v oddaljenosti Lisco, do katere imamo prav tako še 1 uro in 30 minut hoje po dokaj dobro označeni poti s planinskimi oznakami. Ob prihodu do cerkvice Sv. Jošta imamo izbiro ali se napotimo na Breg preko Razborja, ali preko Zajčje gore v Sevnico, lahko pa nadaljujemo levo na vrh Lisce. Na Lisci se lahko oskrbimo s hrano in pijačo v Tončkovem domu, kateri je zaprt le ob ponedeljkih, nato pa se vrnemo v smeri prihoda. Po 250 m lahko zavijemo levo in gremo čez Cirje v smeri Zajčje gore ali Krakovega in nato naprej do Sevnice, lahko pa se vrnemo do cerkvice na Sv. Joštu in tukaj zavijemo levo v smeri Zajčje gore. Sam sem izbral to pot in se po njej vrnil v Sevnico. Zelo lepa tura !
Pristup do ishodišta:
Z vlakom se pripeljemo v Zidani most, lahko pa za prevoz uporabimo tudi drugo prevozno sredstvo ( os. avtomobil, avtobus, motorno kolo ).
Pokraj puta:
Zidani most (204m), Gašperjeva koča (436m), Veliko Kozje (993m), Lovrenc (711m), Lisca (947m), Sevnica (183m)
Prosječna ocjena izleta: 9,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca Zidani Most - Lisca
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zidani Most - Lisca
PINOKIO     
5.7.2010
Vsekakor lep in zanimiv pohod, ki pa ga lahko vsak tudi skrajša po lastni presoji. Na primer z vrha Veliko Kozje se lahko napotimo navzdol in se napotimo do Radeč. Kar pot zelo skrajša. Prav tako pa se lahko z Lovrenca napotimo ali do Loke pri Zidanem mostu ali pa do žel. postaje Breg. mežikanje
smukc     
26.4.2011
Opravil to pot v soboto 23.4.2011 poj je super samo čas hoje ni realen normalne hoje z postanki iz Zid. mosta v Sevnico čez zajčjo goro je od 6 do 7 ur.
Na Velikem Kozjem ni žiga, na Lovrencu je žig ni pa črnila oz blazince. Od Lisce do Sevnice čez Zajčjo goro pa so markacije pomankljive, kakšna več ne bi škodovala drugače pa super pot.
PINOKIO     
31.7.2011
smukc JA nisi pa upošteval tega, da sem jaz šel na Lisco, se tam malo odpočil, popil kak pir in nato nadaljeval pot čez Ledino in Zajčjo goro proti Sevnici! Seveda pa je čas hoje relativna stvar, nekateri hitijo, nekateri pa si med potjo še kaj ogledamonasmehnasmeh No konkretno časovno je bilo pri mojem pohodu tako, da sem štartal izpred žel. postaje Zidani most ob 11.30 uri in sem prispel v Sevnico ob 18.15 uri! mežikanje
PINOKIO     
31.7.2011
Pa še to, na Vel. Kozjem je odstranjena blazinica žiga, imaš pa isti žig pri Gašperjevi koči, na Lovrencu moraš imeti blazinco s sabo z črnilom pa gre, na Lisci pa imaš vse, žige, blazince in šev knjigo gostov se lahko vpišeš.nasmeh
smukc     
1.8.2011
Res je relativna stvar z razliko, da nisem šel iz postaje, ampak sem imel prevoz do odcepa za Gašperjevo kočo in s tem pridobil slabo uro, tudi jaz sem na Velikem Kozju pojedel malico in na Lisci spil pivo. Na Lovrencu pa tudi ni blazinice za žig in po po mojem kritiziranju, da bi lahko dodali kakšno markacijo od Lisce do Sevnice čez Zajčjo goro so se ob naslednjem obisku čudežno pojavile nove markacije.
Lahko bi odšla enkrat skupaj na pot in debatirala o teh stvareh. L.P.
PINOKIO     
17.9.2011
Ja smukc, lahko bi se zmenila in kako turo udarila skupaj, ter med potjo predebetarila te stvari. Jaz sem vedno za take stvari, samo sem žal malo pozno opazil tvoje sporočilo. Bom zdaj večkrat " pokukal " sem. nasmeh L.P.
rinoz     
19.4.2013
Lep pohod med posavskimi hribi.
bruny     
19.4.2013
Ja odlična trasa, ki kar ,,kliče,, in dobra ideja...Morda, bi se jo dalo še nekoliko ,,raztegniti,,. Lani ob tem času je bila v teh koncih mežikanje aktivna tudi medvedka z naraščajem...
lakkon     
20.4.2013
pa človek skoraj ne more verjeti! na Veliko Kozje oz. Sveti peter (blizu Dvora ob Krki) sem mislil iti v kratkem, pa se glih tod utegnejo kosmatinci pojaviti, ne? se naj sploh sam potikam po teh poteh?
Stane7     
26.7.2014
Višinska razlika po poti pohoda na V. Kozje iz Zidanega mosta je 792 m (http://www.hribi.net/izlet/zidani_most_veliko_kozje_/25/839/1494), če pa štartaš kak kilometer prej, prehodiš vso pot in nadaljuješ do Lisce, kjer se spustiš pod 700 mnv in ponovno povzpneš na 948 mnv pa je višinska razlika po poti 788 m. To se mi čisto ne ujema.
Drugače pa avtorju hvala za super idejo pohoda, prehodil danes s tem, da sem se z Lisce spustil v Breg in ne v Sevnico, je malo bližje.
bruny     
27.7.2014
Verjetno je tudi zapisal višinsko razliko samo do vrha Veliko Kozje. Celotna trasa s skokom na Lisco je pa ravno nekje dvojna, okoli 1550-1600 višinskih metrov...VIR:Zidani most - Sevnica Morda je še aktiven @PINOKIO na forumu in bo napisal kaj več...Lp
Stane7     
27.7.2014
Tole bo kar držalo, drugače od Velikega Kozjega do Lovrenca je bolj sprehod in rabiš manj kot uro, od Lovrenca do Lisce je pa par kar "orenk" klancev in se moraš kar potruditi, da prideš v uri in pol.
Če greš dol v Breg skozi Razbor, je potrebno biti v bližini cerkve oz. središču vasi zelo pozoren, ker tam so markacije precej redke.
bruny     
28.7.2014
Pot iz Zidanega mosta na Veliko Kozje...velja po številnih dostopnih virih za najbolj strmo od vseh seveda označenih poti v Zasavju & Posavju. Iz konkretnega izhodišča...naselja Obrežje pri Zidanem mostu nekje 700 višinskih metrov/v 2500 metrih dolžine. Prava nasmeh je in so že mežikanje vedeli ko so trasirali Zasavsko planinsko pot, da so jo mežikanje speljali raje navzdol v uradni trasi.
N3bULA     
30.7.2017
Pot prehodili danes, vendar samo do Lisce nasmeh.
Zigi so vsepovsod, pot je dobro oznacena in dokaj dobro vzdrzevana, par problematicnih(vdrtine, drevje na poti) mest je le med Gasperjevo koco in Velikim Kozjem.
Vendar razgled na V. Kozjem poplaca vse muke in tezave.

Postrezba na Lisci pa katastrofalno pocasna, kosilo smo jedli 3 ure.

Aha pa se cas pohoda oz Z. Mosta do Lisce 5h 30m, pa smo bolj pri tapocasnih velik nasmeh
Gorska planika     
22.4.2018
Pot prehodila včeraj: https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=25&id=933
Kljub strmini, res lepo in vredno vsakega koraka nasmeh
N3bULA     
28.5.2018
Pot zopet obiskal včeraj.
Pot je od Gašperjeve koče do V. Kozjega na novo markirana, odstranjena so tudi podrta drevesa.
Iz Lisce sem se nato spustil proti Sevnici, kjer pa sem namesto čez Zajčjo Goro šel po malo krajši poti čez Krakovo ker se mi je mudilo na vlak.
Nažalost ta pot celo zadnjo uro (več kot 4 km) poteka po ravni asfaltirani cesti in je izpostavljena soncu, tako da te poti ne priporočam v poletni vročini, jaz sem se skoraj skuhal nasmeh
N3bULA     
1.1.2019
Tokrat sem se za tole turo odločil na 1. dan leta.
Štartal malo po 7h iz Zidanega Mosta, na vrhu V. Kozja sem bil ta drugi nasmeh, no kmalu potem pa jih je prišlo še en kup, kar gužva hahaha, sploh prvič odkar zahajam tja gor da sem koga srečal, pozdrav vsem ki sem jih spoznal danes. Pot je bila vse do Lisce brez posebnosti, le na grebenu je bilo zelo hladno. Od lisce sem se spustil proti Cerju in nato nadaljeval proti Zajčji Gori, no malo naprej od Cerja je še vse lepo označeno z markacijami in smerokazi, potem pa malo naprej od odcepa za Krakovo markacije kar izginejo, nadaljeval sem po najbolj očitni potjo in po cca 2 km spet prišel do naslednje markacije, smerokazov pa ni bilo več. Na žalost večji del poti od Lisce do Sevnice čez Zajčjo Goro poteka po asfaltu mrk pogled. Drugače pa super izlet, za vse skupaj sem porabil cca. 6 ur, v poletni vročini bi bilo bistveno počasneje velik nasmeh
nejcf     
22.9.2022 14:10:36
Včeraj sem se z vlakom pripeljal v Zidani Most in se mimo Gašperjeve koče povzpel na Veliko Kozje. Kratek, 3-minutni odsek nad kočo je kar zoprno zaraščen in drsljiv. Na vrhu Kozja me je presenetil prelep in izredno obširen razgled, videl sem vse od Kleka na Hrvaškem do Julijskih Alp in Svinje v Avstriji. Nadaljeval sem mimo Lovrenca na Lisco, kjer sem srečal edinih par pohodnikov ta dan. Po odlični gobovi juhi sem se začel spuščati proti Sevnici čez Zajčjo goro. Pot resda vodi več ali manj po cesti, a gre mimo slikovitih vasic in čez razgledna slemena. Sem pa imel eno kar neprijetno srečanje z dvema renčečima psoma. Skozi Sevnico sem se nato sprehodil do železniške postaje in se z vlakom odpeljal nazaj v Ljubljano. Celotna pot mi je vzela 5h40min. Super kondicijska tura!
sAleska     
22.9.2022 16:57:30
Tudi jaz sem po poti z Lisce čez Zajčjo goro imela dve taki neprijetni (celo nevarni) srečanji s hudo renčečimi psi. Hodila sem po markirani! poti. Previdno in hitro je treba mimo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje