Planinarenje

Planinarenje

Rimske Toplice - Kopitnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Posavsko hribovje i DolenjskaKopitnik / Rimske Toplice - Kopitnik
   Rimske Toplice - Kopitnik (po dolini Ogeškega potoka)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Rimske Toplice (213 m)
Cilj: Kopitnik (910 m)
Visinska razlika: 697 m
Visinska razlika (po putu): 715 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na cesto, ki se nadaljuje ob manjšem potočku (smer Kopitnik). Cesta nas hitro pripelje do bližnje stanovanjske hiše, za katero se le ta spremeni v zmerno strmo planinsko pot. Kratek čas še nadaljujemo ob potočku, nato pa nas markacije usmerijo desno na pobočje, preko katerega se pričnemo strmeje vzpenjati. Malo višje nas pot pripelje iz gozda, nato pa nas mimo križa in naslednje stanovanjske hiše pripelje do asfaltne ceste. Cesti sledimo navkreber, nato pa v naslednjem križišču desno v smeri Kopitnika. Nekaj minut še nadaljujemo po cesti, nato pa prispemo na označeno razpotje.
Na razpotju zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo desno na pešpot v smeri "Kopitnik - koča" (naravnost Kopitnik in Stražnik). Pot naprej se prečno vzpne proti desni, se kmalu položi in se priključi slabši gozdni cesti, kateri sledimo do njenega konca.
Od konca ceste nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki se prične zmerno do občasno strmo vzpenjati skozi gozd. Višje nas pot vodi ob "poljih" čemaža, nato pa se priključi kolovozu, kateremu sledimo v desno. Kolovoz že kmalu zavije precej v desno ter se prečno vzpne na manj strmo pobočje, kjer stopimo ob rob gozda. Tu pot zavije v levo ter se postopoma razširi v makadamsko cesto. Še nekoliko naprej se nam z desne priključi pot od Šmarjete, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnje domačije na Izeri.
Pri domačiji cesta postane asfaltna, mi pa po njej hodimo le nekaj metrov, nato pa nas napis na drevesu "koča" usmeri levo v gozd. Naprej se kratek čas vzpenjamo skozi gozd, nato pa se priključimo poti iz vasi Marno in Turje. Od razpotja naprej stopimo iz gozda, nas pa zložna pot, ki se nadaljuje čez večji travnik v nekaj minutah pripelje do Koče na Kopitniku.
Od Koče na Kopitniku nadaljujemo levo, sprva celo rahlo navzdol, nato pa steza postane razločnejša ter se prične vzpenjati. Po kratkem vzponu stopimo na cesto ter ji sledimo v levo. Pot naprej nas vodi mimo gozdarske koče, za katero se nam z desne priključi pot iz Zidanega Mosta. Tu nadaljujemo naravnost ter nato na naslednjem razpotju rahlo levo v smeri vrha. Pot se v rahlem vzponu nadaljuje skozi gozd, nato pa se za nekaj metrov spusti. Sledi kratek vzpon in pot nas pripelje na greben, kjer se nam priključi še pot od Lukovškega prevala (izhodišče Rimske Toplice).
Tu nadaljujemo desno na ozek in deloma prepaden greben, po katerem nadaljujemo pot. Ker je pot v nadaljevanju dovolj široka in na izpostavljenih mestih tudi varovana z jeklenico, nam vzpon na vrh Kopitnika v kopnem ne predstavlja večjih težav.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje - center, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Laškega in pozneje Rimskih Toplic. Pri koncu kraja Rimske Toplice (takoj za križiščem, kjer se levo preko mostu odcepi cesta proti vasi Globoko in železniški postaji Rimske Toplice) zavijemo ostro desno v smeri Rimskih term. Naprej se peljemo še nekaj 10 m, nato pa prispemo do naslednjega križišča, ob katerem parkiramo (v bližini izhodišča se nahaja trgovina Tuš).
b) Iz Zasavja se najprej zapeljemo v Hrastnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Celju. Ko prispemo v Rimske Toplice bomo v glavnem križišču zavili desno v smeri Zidanega Mostu. Pri koncu kraja Rimske Toplice (takoj za križiščem, kjer se levo preko mostu odcepi cesta proti vasi Globoko in železniški postaji Rimske Toplice) zavijemo ostro desno v smeri Rimskih term. Naprej se peljemo še nekaj 10 m, nato pa prispemo do naslednjega križišča, ob katerem parkiramo (v bližini izhodišča se nahaja trgovina Tuš).
c) Iz smeri Posavja se najprej zapeljemo v Zidani Most, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Celju. Ko prispemo v Rimske Toplice postanemo pozorni, saj bomo na začetku kraja zavili levo v smeri Rimskih term (glavno cesto zapustimo le nekaj metrov pred mestom, kjer se v desno preko mostu odcepi cesta v vas Globoko). Naprej se peljemo še nekaj 10 m, nato pa prispemo do naslednjega križišča, ob katerem parkiramo (v bližini izhodišča se nahaja trgovina Tuš).
Pokraj puta:
Koča na Kopitniku (865m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik Rimske Toplice - Kopitnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rimske Toplice - Kopitnik
šoni     
12.1.2013
tega opisa ne razumem, cesta je med savinjo in rimskimi toplicami, se pravi na desnem bregu, kako potem desno čez most čez savinjo?
šoni     
12.1.2013
mislim glavno cesto celje-zidani most, po mojem se ne gre nič čez savinjo, razen če se ni kpotnik kam prestavil jezik
šoni     
12.1.2013
kopitnik zmeden
Tadej     
13.1.2013
Hvala za opozorilo, sem popravil.
mustejn     
21.12.2014
danes sem prehodil to pot in sem bil zelo zadovoljen.Pot je dobro označena,kava v koči odlična... skratka vredno obiska.
modrook12     
3.2.2020
Po tej poti se vračamo iz Kopitnika. Pot na določenih delih slabo markirana,markacije zbledene. Pot skozi lurd veliko bolj prijetna
garmont     
23.2.2020
Lahko pa na razpotju pri sliki 14 nadaljujemo levo po cesti in sledimo markacijam pod razglednim Stražnikom na vrh Kopitnika. Tako se bomo najprej povzpeli na vrh, sestopili pa bomo krožno mimo koče.
garmont     
26.4.2021 15:25:47
Na sliki št.7 je markirana pot označena ostro levo, mimo hiše. Bolj priporočljivo je pot nadaljevati naravnost in se izogniti hoji mimo stanovanjskega objekta. Pri obeh variantah pridemo na asfaltno cesto, po kater nadaljujemo pot.nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje