Planinarenje

Planinarenje

Tremerje - Dom na Šmohorju

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Tremerje - Dom na Šmohorju (po grebenu Malega Slomnika)  
Autor opisa:zdejan
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Tremerje (231 m)
Cilj: Dom na Šmohorju (784 m)
Visinska razlika: 553 m
Visinska razlika (po putu): 553 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Celjska kotlina, 1:50000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirnega mesta se odpravimo po asfaltni cesti naprej proti jugu v smeri Laškega cca 300 metrov, vse do nekdanjega znanega podvoza Tremerje, ki je pred leti "paral in pil živce" predvsem zaradi pogostih poplav in preozkega prehoda. Pred podvozom in pred zadnjo domačijo na križišču zapustimo asfaltno cesto in zavijemo desno navzgor proti zahodu na gozdno makadamsko cesto na neoznačeno pot. Cesta se kakšnih 100 metrov vije v soteski med potokom Malški graben na levi in domačijami na levi in desni. Pri zadnji domačiji makadamsko cesto zapustimo in v isti smeri nadaljujemo navzgor po kolovozu v gozd. Sprva kar kmalu desno, kjer se nam ponudi razgled na Savinjo, nato pa levo nazaj v smeri zahod, kjer počasi preidemo na dokaj položni greben Malega Slomnika. Vseskozi sledimo dobro utrjenemu kolovozu v prijetnem gozdu, čez kakšen dober kilometer, malo dalje od daljnovoda, mimo neizrazitega vrha Malega Slomnika, nato še dobrih 500 metrov po grebenu, dokler ne pridemo do razpotja poti, od koder se nam iz leve strani priključi markirana pot iz istega izhodišča v Tremerjih, ki poteka v glavnem po cesti.
Od tu dalje nadaljujemo po vseskozi markirani poti proti Domu na Šmohorju. Najprej po gozdni poti, tudi delno vlaki, ki ji sledimo sedaj bolj konkretno navzgor. Čez nekaj minut pridemo do križišča, kjer zavijemo ostro v levo navzgor in se priključimo na makadamsko cesto, ki prihaja iz desne iz Liboj in poteka pod "libojsko steno" Velikega Slomnika. Makadamski cesti sledimo navzgor. Ta se prav prijetno dviguje do zapuščene domačije, kjer zavijemo skozi dvorišče dokaj ostro desno navzgor in še pod eno domačijo in ob vikendu, kjer stopimo na ravnino do križišča poti.
Skladno z označbami "Šmohor" nadaljujemo ostro levo navzgor v gozd. Prijetni planinski poti sledimo, označenost v tem delu je odlična, pot razgibana v ne preveč napornem vzponu. V nadaljevanju kratek odsek preko travniško/pašniške planjave. Po kratkem odseku skozi gozd se nam na ravninskem delu poti priključi z desne še druga planinska pot iz Liboj - od Podkoritnika. Še nekaj korakov in stopimo iz gozda. Pred makadamsko cesto, ki sicer na levo vodi do Maliča, stopimo desno nekoliko navzdol na travnik v smeri zahod. Nato pojdemo ob objektu v gradnji po poti, kjer se nam ponudi razgled na savinjsko stran, nato še nekaj metrov, do razpotja večih poti in cest, še nekoliko navzgor skozi gozdiček in dosežen je cilj naše poti – Dom na Šmohorju.
Pristup do ishodišta:
Tremerje je naselje med Celjem in Laškim. Iz smeri Celja na poti v Laško pred gostiščem Hochkraut na križišču zavijemo desno proti Tremerjem. V nasprotni smeri zavoja v križišču je most preko Savinje, kjer se na drugi strani Savinje nahaja centralna čistilna naprava Celje, financirana iz evropskih skladov, kar je prikazano na razglasni tabli. Iz smeri Laškega na tem križišču zavijemo levo. Takoj po zavoju je naselje označeno s tablo "Tremerje". Nadaljujemo po glavni cesti v levi ovinek, nato pa naravnost skozi naselje cca 1 km proti jugu, dokler ne dospemo do velikega parkirišča na levi strani tik ob železnici. V bližini parkirišča se na nasprotni strani ceste nahaja oznaka za Žerdonerjevo planinsko pot na "Veliki Slomnik". Tudi sicer nadaljevanje poti z avtomobilom ni več smiselno, saj se cca 300 metrov naprej ravninski del ceste konča, nekoč pa je bil tam podhod Tremerje, ki ga je večkrat poplavilo.
Pokraj puta:
Malič (936m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kamčič, Malič, Gozdnik
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju Tremerje - Dom na Šmohorju
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tremerje - Dom na Šmohorju
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje