Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Posavsko hribovje i Dolenjska / Grmada nad Celjem / Zagrad - Grmada nad Celjem (položna pot)

Zagrad - Grmada nad Celjem (položna pot)

Print
Ishodište: Zagrad (240 m)
Širina/Dužina: 46,2117°N 15,2626°E
Ime puta: položna pot
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 478 m
Visinska razlika po putu: 500 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 28.531
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 18
Broj komentara: 12
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Maribor idemo do izlaza Celje i pratimo cestu naprijed u smjeru Laškog. Ubrzo nakon Celja (još prije Laškog) lijevo (na semaforu) preko mosta odvaja se cesta prema Celjskoj koči. S druge strane mosta preko rijeke Savinje nastavljamo desno te cestu pratimo dobrih 200m do podvožnjaka ispod željezničke pruge iza kojeg se parkiramo na parkiralištu kod Vatrogasnog doma u Zagradu.
Opis puta:
Od parkirališta kod Vatrogasnog doma krećemo markiranom pješačkom stazom u smjeru Celjske koče koja nas nakon kraćeg uspona dovodi na asfaltiranu cestu koju dalje pratimo duže vrijeme. Kada asfaltna cesta skrene desno (kod križa), napuštamo je i nastavljamo uspon ravno širokom pješačkom stazom koja se uspinje uz rub livade. U gornjem dijelu livade staza skreće lijevo i dovodi nas na cestu koju pratimo desno, ali samo do mjesta gdje se lijevo naviše odvaja široka staza prema Celjskoj koči i Grmadi (oštro lijevo Grmada, strma staza). Staza nas više opet dovodi na cestu, gdje u blagom spustu prolazi pored bukve Trobiš. Nakon nekoliko minuta hoda po cesti, lijevo prema gore odvaja se markirani kolovoz koji nas u kosom usponu ubrzo dovodi do križanja. Tu nastavljamo lijevo u smjeru planinarske kuće Pečovniška koča (desno - Celjska koča) stazom koja nas u blagom usponu za pet minuta dovodi do spomenute planinarske kuće.
Od planinarskog doma nastavljamo širokim putem koji se u početku blago uspinje prema vrhu Grmade. Nakon dobrih pet minuta hoda staza se sužava i uspinje na sporedni vrh s kojeg se staza lagano spušta. Slijedi nekoliko minuta hoda obraslim istočnim grebenom Grmade s kojeg se povremeno otvara pogled malo u dolinu. Ugodna staza zatim se strmo uspinje i nakon nekoliko minuta dodatnog hodanja dovodi nas na vrh.
zemljovid puta - Grmada nad Celjem
Ob poti: Pečovniška koča na Grmadi (620m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Celjska koča, Tolsti vrh nad Celjsko kočo
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Zagrad - Grmada nad Celjem1
Zagrad - Grmada nad Celjem2
Zagrad - Grmada nad Celjem3
Zagrad - Grmada nad Celjem4
Zagrad - Grmada nad Celjem5
Zagrad - Grmada nad Celjem6
Zagrad - Grmada nad Celjem7
Zagrad - Grmada nad Celjem8
Zagrad - Grmada nad Celjem9
Zagrad - Grmada nad Celjem10
Zagrad - Grmada nad Celjem11
Zagrad - Grmada nad Celjem12
Zagrad - Grmada nad Celjem13
Zagrad - Grmada nad Celjem14
Zagrad - Grmada nad Celjem15
Zagrad - Grmada nad Celjem16
Zagrad - Grmada nad Celjem17
Zagrad - Grmada nad Celjem18
Rasprava o izletu Zagrad - Grmada nad Celjem (položna pot)
geppo3. 04. 2008 00:00:00
Jaz običajno uporabim strmo pot na Grmado, ki pa je res strma. Za povratek pa pot skozi Hudičev graben. Ta pot je izredno prijetna v poletnih mesecih ( osvežujoča ) - po napornem strmem vzponu. Je sicer nekaj klinov in jeklenic - ampak za malce izkušenega planinca ni straha. Tako lepo zakrožiš pot in se čez Pečovnik - Zagrad, vrneš do gasilskega doma.
Biser gora4. 04. 2008 00:00:00
Tega pa nisem vedel, da imate tudi Celjani svojo Grmado. Lepo, leponasmeh
geppo4. 04. 2008 00:00:00
Biser gora, če boš kdaj hodil tukaj - obvezno Hudičev graben. Opazil sem, da občuduješ slapove - tukaj jih je polno. Pot vodi med njimi in boš užival v svežini tega grabna. Sicer niso tako visoki, ampak so pa vseeno lepi in boš užival.Škoda, da ta stran ne omogoča slik - bi ti jih nekaj pokazal!
Lp
Biser gora6. 04. 2008 00:00:00
Geppo, hvala za nasvet. Kakšna pa je pot, ki jo omenjaš po dežju, je prenevarna ali je dovolj le večja previdnost.
andymann6. 04. 2008 00:00:00
tule je ene par slik od enega mojega entuzijastičnega kolega, ki opisuje svoje pohode kar v angleščini: http://www.hikinginslovenia.com/index.php/Under-1000/Celjska-Koca-651-m-through-Devil-s-Ditch.html

v spodnjem delu poti je treba parkrat prečkati strugo potoka, po obilnejšem dežju bi človek rabil škornje, sicer pa mokre skale, klini in zajle niso ravno sinonim za varno hojomežikanje
geppo6. 04. 2008 00:00:00
Pot na Grmado ( strma ) ni nevarna v dežju zaradi korenin in kamnitega terena ( stop je dober ). Hudičev graben, je pa soteska po kateri teče potok - je mahovita in spolzka ( običajna za takšen teren ). Je pa dobro varovana. Obišči jo v poletnih mesecih, sicer ne boš videl nekakšnih velikih slapov - je pa lepo in verjemi bo lepo doživetje.
Torej le previdnost!
Lp
cvetkarozca11. 05. 2008 00:00:00
Zelo lepo vreme in zelo lep nedeljski izlet priporočam družinam z otroki,kermoji so res uživali v lepi svetlozeleni naravi,pa tudi razgled je na vse strani občudovanja vreden.Ob poti je zvon želja in tudi na vrhu Grmade je še eden.V Pečovniški koči pa se lahko naješ zelo okusnega knržjega golaža in jabolčnega zavitka.SKRATKA:OB JASNEM VIKENDU TAKOJ NA GRMADO!!nasmehnasmehnasmeh
potpodnoge4. 11. 2019 00:00:00
Bila z ženo 23. 10. 2019 tako na Grmadi kot nato na Celjski koči. Lepa pot, pripomnil bi le toliko, da naj odgovorni na Grmadi zamenja knjigo za vpis obiskovalcev. Knjiga je v žalostnem stanju, nekdo jo je želel celo zažgati in predvsem, nimaš se več kam vpisati, ker je polna. Taki, ki delajo po hribih in gorah škodo, naj rajši ostanejo doma, bo prijetneje za vse. Če pa že ne morejo brez povzročanja škode, naj jo pa delajo na svoji lastnini. V to se pa ne bom obregnil.
jure-r5. 11. 2019 00:00:00
Hvala za obvestilo o stanju vpisne knjige na Grmadi. Sedaj je že zamenjana.
garmont5. 11. 2019 00:00:00
Pohvale za ažurnost. nasmeh
potpodnoge6. 11. 2019 00:00:00
U, kar malo presenečen, pohvala za ažurnost in skrb.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići