Planinarenje

Planinarenje

Celje - Srebotnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Celje - Srebotnik (po Celjski planinski poti)  
Autor opisa:bruny
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Celje (241 m)
Cilj: Srebotnik (700 m)
Visinska razlika: 459 m
Visinska razlika (po putu): 670 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Pot začnemo pri mostu čez Savinjo ob tabli s panoramskim prikazom Celjskega hribovja. Pot je v celoti do današnjega cilja tudi uvodni del CPP - Celjske planinske poti. V prvem delu hodimo po poti med Savinjo in železniško progo do sotočja Voglajne z reko Savinjo. Nadaljujemo preko mostu in pod železniško progo v desno in v nadaljevanju po Pelikanovi poti na Stari grad.
Iz gradu nadaljujemo levo strmo v hrib mimo gostišča in sledimo dobro utrjeni poti skozi naselje Osenca. Kmalu se odcepi planinska pot levo proti naselju Teharje. Nadaljujemo po asfaltni povezavi skozi naselje Pečovje in sledimo odcepom v glavnem v desno, ki so odlično označeni s smernimi tablami.
V gozdnem delu se iz leve priključi še planinska pot iz Štor. Nadaljujemo po gozdni cesti ob dveh, treh hišah/vikendih in nato še enkrat levo po nekoliko ožji gozdni gozdni poti delno tudi vlaki višje. Pot se nekoliko bolj strmo ponovno vzpenja in na levi strani je tudi nekaj jeklenic, bolj v funkciji ograje kot oprijema.
Kmalu dosežemo razpotje. Nadaljujemo naravnost navzgor tudi oznaka CPP oziroma napis Srebotnik, medtem ko levo vodi pot do kapelice z Marijino podobo vklesano v steno Srebotnika in višje na Svetino, Tolsti vrh, Veliki vrh... Pot na Srebotnik je strma in nekje na polovici preide v tipično grebensko pot. Nekaj deset metrov neposredno pred vrhom je v slabših razmerah lahko zahtevnih, predvsem zaradi možnosti zdrsa in previdnost ni odveč. Kmalu dosežemo vrh s klopjo, vpisno skrinjico in z razgledi, ki nagradijo odločitev za pot.
Pristup do ishodišta:
Celje, tretje največje slovensko mesto dosegljivo praktično iz več strani. Parkirate nekje med železniško postajo in mostom preko Savinje v smeri Laško. Problem bi znal biti, ker so parkirišča v glavnem plačljiva...ob prihodu z vlakom, ti problemi seveda odpadejo.
Pokraj puta:
Stari grad na Grajskem hribu (407m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mali Bojanski vrh, Pečovniška koča na Grmadi, Veliki Bojanski vrh, Celjska koča, Bavč, Grmada, Babni vrh, Almin dom na Svetini, Vrunčev dom na Svetini, Tolsti vrh
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik Celje - Srebotnik
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Celje - Srebotnik
bruny     
12.4.2015
Danes po opisani poti sestopil iz Celjskega hribovja v Celje. Pot v dobrem stanju, danes popolnoma suha...Vsekakor po omenjeni poti v ožjem delu iz Srebotnika bolj zanimiv vzpon ampak danes je bil sestop...
bruny     
24.9.2016
Sestop po opisani trasi iz Srebotnika v poznem popoldnevu v soboto 24.09.2016...
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje