Planinarenje

Planinarenje

Štore - Srebotnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Štore - Srebotnik (mimo Marije in južni pristop)  
Autor opisa:bruny
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Štore (240 m)
Cilj: Srebotnik (700 m)
Visinska razlika: 460 m
Visinska razlika (po putu): 540 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Začetek poti je pri železniški postaji v Štorah. Napotimo se preko Voglajne, kjer nas smerna tabla takoj napoti desno v smer Svetina in kmalu zatem naravnost praktično skozi območje stare štorske železarne. Po asfaltni cesti nadaljujemo v spodnjem delu ob Bojanskem jarku do novega razcepa poti, kjer nadaljujemo naravnost, tablica ,,mimo Marije,,, levo pot ,,čez Žlajfo,,. Kmalu cesta zavije ostro levo nekoliko v hrib, se ponovno zravna ob igrišču v naselju Pečovje, pred desetletji rudnik premoga in od tukaj tudi lahko sledimo oznakam Barbarine poti in za nekaj vrstnimi hišami zavijemo levo na gozdno cesto, ki preide ob zadnji domačiji v gozdno pot. Kmalu se levo odcepi pot ,,skozi Bojanski graben,, medtem, ko mi nadaljujemo desno navzgor skozi strnjen gozd in ko strmina popusti se kmalu z desne priključi pot iz Celja in Teharij. Nadaljujemo levo po gozdni cesti ob dveh, treh hišah/vikendih in nato še enkrat levo po nekoliko ožji gozdni gozdni poti delno tudi vlaki višje. Pot se ponovno nekoliko bolj strmo vzpenja in na levi strani je tudi nekaj jeklenic, bolj v funkciji ograje kot oprijema.
Kmalu dosežemo razpotje. Lahko bi Nadaljevali naravnost navzgor, kjer so tudi oznake CPP oziroma napis Srebotnik ampak danes varianta ,,nekoliko naokoli,, in to levo navzdol ob kapelici z Marijino podobo vklesano v steno Srebotnika. Klop in miza z vpisno skrinjico za kratek počitek. Nadaljujemo navzgor in po široki gozdni poti, delno vlaki dosežemo razpotje ponovno z mizo in klopjo in nadaljujemo desno po gozdni cesti navzgor, medtem ko naravnost višje se nadaljuje pot na Svetino.
Gozdni cesti sledimo nekaj sto metrov, je dobro utrjena, kjer ponovno na razpotju zavijemo desno in ob odlični označenosti v zaključni južni vzpon na Srebotnik. V prvem delu prijetna gozdna planinska pot, ki nas pripelje v bližino južne prepadne stene Srebotnika. Nadaljujemo nekoliko navzdol in kmalu desno po kamniti poti v strm zaključni vzpon na vrh. Nekaj zadnjih deset metrov je varovanih z jeklenicami za bolj varen pristop na vrh. Na vrhu smo nagrajeni z lepimi razgledi.
Pristup do ishodišta:
Štore dosegljive idealno s pomočjo železnice. Po cesti...zapustite avtocesto v Celju in se praktično v centru Celja usmerite proti Štoram oziroma Šentjurju. Avtomobil parkirate v bližini železniške postaje Štore, kjer je na voljo dovolj parkirnih mest in tudi začetek označene planinske poti.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mali Bojanski vrh, Pečovniška koča na Grmadi, Veliki Bojanski vrh, Celjska koča, Bavč, Grmada, Babni vrh, Almin dom na Svetini, Vrunčev dom na Svetini, Tolsti vrh
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik Štore - Srebotnik
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Štore - Srebotnik
bruny     
26.3.2014
Spoštovanje preostalim, nekaterim tudi višjim v Celjskem hribovju ampak No.1 je nekje Srebotnik…Večerno/nočna miniAtura po zgoraj opisani poti, tudi sestop iz strani moje pohodniške malenkosti. Bili smo trije in kolega prvič na Srebotniku. Kar navdušena oba, časa je bilo ravno dovolj, pot brez posebnosti in razgledi lepi s pomočjo umetne svetlobe v dolini Voglajne in Savinje in ,,to je bilo to,,. Ob povratku še skok v sotesko Bojanskega grabna, kjer pa je žled naredil veliko škode, graben je slabo prehoden in pot je bila kar mala avantura med podrtim drevjem in nanosi materiala v strugi. Ponovno uporaba prijazne logistike za prihod/odhod na izhodišče in ob manjku časa v svetlem delu dneva…večerno/nočne prava in optimalna izbira med tednom.
Trasa GPS:Srebotnik, 26.03.2014
seinfeld     
25.2.2020
Včeraj smo opravili to pot. Res so fenomenalni ti naši hribi okoli Celja. Krvavica, Kamnik, Srebotnik,...kljub nizki višini imajo vse ali še več kot dvatisočaki. Pot na Srebotnik bi lahko bila vsaj delno zahtevna, saj je nekaj mest kjer se zdrs ne bi dobro končal. Mi smo šli gor mimo Marije, dol po grebenu kjer je že v suhem zoprno, v mokrem pa verjetno nevarno.
Če se pride z avtom je bolje parkirati kar v ali pred naseljem Pečovje, ker se pot od železniške po asfaltu precej vleče. V tem letnem času je tudi zrak v Štorah precej slab, ima okus.
Hoja je bila ležerna, v gornjem času, razdalje slabih 8,5km.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje