Planinarenje

Planinarenje

Jablance - Skalica (Bohor)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Jablance - Skalica (Bohor) (čez Travni laz)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Jablance (500 m)
Cilj: Skalica (Bohor) (951 m)
Visinska razlika: 451 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po levi neoznačeni cesti, ki nas po 10 minutah hoje pripelje do ostrega levega ovinka. Sredi ovinka, se desno ob potoku navzgor, odcepi kolovoz v smeri slapu Ubijavnik. Kolovoz se kmalu spremeni v peš pot, ki nekajkrat preči omenjeni potok in nas čez čas pripelje pod slap. Le nekaj metrov pred slapom pa pot zavije desno in se s pomočjo varoval strmo vzpne. Vzpon v kopnih razmerah ni zahteven, je pa izpostavljen padajočemu kamenju. Na vrhu tega vzpona stopimo na cesto, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj nadaljnjih minutah hoje, vse slabša cesta preči potok (pred mostom desno koča na Bohorju). Tu nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja ob potoku navzgor. Vse bolj strm kolovoz pa nas kmalu pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri bolnice (desno koča na Bohorju). Pot naprej preči hudourniški potok in nas v kratkem prečnem vzponu pripelje do partizanske bolnice na Travnem lazu.
Od bolnice nadaljujemo v smeri Javornika, po markirani poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Po krajšem vzponu stopimo na gozdno cesto, kateri sledimo v levo, še naprej proti Javorniku. Cesta po kateri hodimo, nas po približno 15 minutah hoje pripelje do razpotja, kjer se desno navzgor odcepi pot na Javornik - Bohor. Mi tu še naprej nadaljujemo po cesti v smeri Lisce do naslednjega križišča, pri katerem zapustimo cesto in pot nadaljujemo po kolovozu v smeri Lisce. Pot naprej se sprva rahlo vzpne skozi gozd, nato pa v rahlem spustu preči večjo jaso, za katero pridemo na neizrazit greben Bohorja. Kolovozna pot nas nato mimo križa pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno navzdol v smeri Skalice. Po krajšem spustu prečimo gozdno cesto in se nato v zmernem vzponu, v nekaj minutah povzpnemo na vrh Skalice.
Pristup do ishodišta:
Iz Krškega se peljemo proti Sevnici ali obratno. Že kmalu za Krškim pa se desno odcepi cesta proti Brestanici (iz Sevnice pa malo pred Krškim levo). Tej cesti naprej sledimo proti Senovem, kjer opazimo prve oznake za Bohor (v Senovem zavijemo levo). Cesta, ki nas nato pelje ob potoku navzgor, nas višje pripelje na slabše označeno križišče, kjer nadaljujemo rahlo levo navzgor (cesta, ki gre naravnost, še naprej ob potoku nas pripelje do koče na Bohorju. Naša leva cesta nato naredi dva ostra ovinka in nas kmalu pripelje iz gozda, kjer po nadaljnjih 100m vožnje, parkiramo na parkirišču ob informativni tabli.
Pokraj puta:
Slap Ubijavnik (680m), Partizanska bolnica (800m)
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor) Jablance - Skalica (Bohor)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Jablance - Skalica (Bohor)
Arafat76     
24.1.2010
Prosim moderatorja, da popravi opis poti takoj v začetku, ker Brestanica ni vas, pač pa kraj.jezen Pa tud Senovo in vas, mal bo treba pogledat v 4 razred OŠ. Katastrofa.jezen
75'er     
22.8.2014
Ob idealnem vremenu se s Skalice, oziroma z grebena pod vrhom razprostira lep razgled, od Snežnika, Krna v Julijcih, preko Triglava do Kamniških, Ojstrca (Hoch Obir) v Avstriji ter Raduhe.
Snežnik, Julijci, Kum, Kamniške z vrha.
Od Julijcev do Raduhe.
Bližnja okolica.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje