Planinarenje

Planinarenje

Bločice - Križna gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Bločice - Križna gora   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Bločice (623 m)
Cilj: Križna gora (857 m)
Visinska razlika: 234 m
Visinska razlika (po putu): 295 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča se sprehodimo do cerkve in bližnjega pokopališča, od tam pa se spustimo do glavne ceste, katero nato previdno prečimo. Na drugi strani glavne ceste opazimo stransko cesto, ki se prične prečno spuščati med nekaj hišami (začetek poti na Križno goro ni označen, nahaja pa se nasproti hiše z rumeno fasado).
Pri bližnji hiši se cesta razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji desni cesti, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko in se spusti do Bločiškega polja. Pot nadaljujemo po slabši cesti, ki nas v nadaljevanju vodi ob levem robu prostrane uvale. Nekoliko naprej nas sprva še redke markacije povedejo rahlo levo na kolovoz, ki se kratek čas nadaljuje vzporedno s cesto, nato pa preide v strnjen gozd, skozi katerega se prične zmerno vzpenjati. Višje se slabši kolovoz položi ter nas vodi mimo nekaj razpotij, kjer pazljivo sledimo markacijam. Pot naprej se še nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa se spusti do makadamske ceste, kateri sledimo v levo (desno Žerovnica). Po cesti hitro prispemo do označenega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Svete Ane (levo Križna jama 1 km), a od križišča naprej po cesti hodimo le nekaj korakov, saj nas nato markacije povedejo levo v gozd na markirano stezo.
Sprva hodimo po lepo sledljivem kolovozu, ki že kmalu zavije v desno ter se povsem položi. Tu nas markacije povedejo rahlo levo na markirano, a precej slabo uhojeno stezico, ki se prične strmeje vzpenjati skozi gozd. V nadaljevanju so markacije kar pogoste, tako, da kljub slabše uhojeni poti z orientacijo ni večjih težav. Višje prehodno hodimo po nekoliko širši poti, a nas markacije kaj hitro povedejo na strmo stezico, ki se vzpenja proti Križni gori. Po nekaj minutah strmina popusti in z leve se nam priključi še označena pot od Križne jame (pot od Križne jame je na večini razpotij označena, a ni markirana).
Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno po poti, ki nas v 3 minutah zmernega vzpona pripelje na vrh Križne gore, kjer stoji cerkev Sv. Križa.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa cesti sledimo v smeri Cerknice ter naprej v smeri Bloške Police, a se po njej peljemo le do naselja Bločice, kjer se začne naša pot. Pot proti Križni gori se začne takoj z glavne ceste, a ker tu ni urejenih parkirnih mest je bolje, da parkiramo na parkirišču ob cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Do nje pridemo tako, da sredi naselja z glavne ceste zavijemo levo v vas, nato pa dvakrat desno in že smo pri cerkvi.
b) Zapeljemo se v Velike Lašče ali Sodražico, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Nove vasi na Blokah. Iz Nove vasi se peljemo po glavni cesti proti Cerknici, mi pa se peljemo le do kraja Bločice, kjer se začne naša pot na Križno goro. Pot proti Križni gori se začne takoj z glavne ceste, a ker tu ni urejenih parkirnih mest je bolje, da parkiramo na parkirišču ob cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Do nje pridemo tako, da sredi naselja z glavne ceste zavijemo desno v vas, nato pa še dvakrat desno in že smo pri cerkvi.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora Bločice - Križna gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Bločice - Križna gora
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje