Planinarenje

Planinarenje

Sveta Ana - Križna gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Sveta Ana - Križna gora   
Vrijeme hodanja: 0 h 20 min
Ishodište: Sveta Ana (725 m)
Cilj: Križna gora (857 m)
Visinska razlika: 132 m
Visinska razlika (po putu): 132 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Na nasprotni strani cerkve, v bližini križa bomo opazili cesto, ki se že po nekaj korakih spremeni v kolovoz. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki nas čez zložen travnik v nekaj minutah pripelje do prve kapelice, ki označuje prvo postajo križevega pota. Široka pot gre nato v gozd in se ob številnih kapelicah začne strmeje vzpenjati. Po približno 20 minutah vzpona strmina popusti in pot nas pripelje na vrh Križne gore s katere se nam odpre lep razgled.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec in cesti naprej sledimo v smeri Cerknice. Naprej se peljemo skozi Cerknico, Martinjak in Grahovo do vasi Bloška polica, kjer v križišču nadaljujemo desno v smeri vasi Lož (naravnost Sodražica, možen dostop tudi iz te smeri). Proti koncu vasi Lož pa bomo opazili cesto, ki se usmeri desno v smeri Svete Ane in Podloža. Nekoliko ožja cesta pa nas nato pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Sveta Ana (naravnost Podlož). Cesti, ki se naprej začne strmeje vzpenjati sledimo do omenjene vasi, kjer nato v bližini istoimenske cerkve parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 9,4/10  (br. glasova=7)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora Sveta Ana - Križna gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Sveta Ana - Križna gora
Lj     
4.12.2010
Kadar se vračam s Primorske čez Bloke, mi tale hrib s cerkvijo pade v oči in šele zdaj sem ugotovila, da se imenuje Križna gora. Na zemljevidu je vrisana markirana pot tudi iz Bločic. Morda kak domačin ve povedati, kje v Bločicah najdem začetek steze in če je morda narejena gaz?
katjuša2     
4.12.2010
Bi rekla,da greš po glavni asvaltirani cesti do Križne jame in potem gor naprej po makadamu ali stezi.
Je pa tam verjetno kar precej snega in zna biti tudi kakšen medved.
Za gaz skozi vas je pa zelo malo verjetnosti.Mogoče vprašaš kar v gostilni sredi vasi.
Lj     
4.12.2010
Katjuša2 hvala za odgovor. Bom res povprašala, potem pa se bom odločila ali bi bilo morda bolje po zgoraj opisani poti iz Loža. Za medvede se pa kaj dosti ne sekiram, ker se v mojih domačih krajih (Kočevska)kar po vrtovih sprehajajo...mežikanje
Lp, Ljubica
katjuša2     
4.12.2010
Sama grem raje po opisani iz Loža gor,nazaj pa mimo Križne jame ali pa proti Lipsenju.
lp
Lj     
5.12.2010
Obiskala danes v zimski pravljici iz Loža do Sv.Ane in naprej na vrh Križne gore. Po isti poti nazaj, ker ni bilo druge gazi. Krasno skombinirala s tekom na smučeh na Blokah pa tudi progo pri Ložu sem preizkusilanasmeh. Primerno za družinski izlet tudi pozimi. Katjuša2, lepi so vaši kraji!
katjuša2     
5.12.2010
Hm,veš niso čisto moji,sem na drugi strani čarovniške Slivnice.
Ampak grem rada tja na Bloške konce,tam kjer je zibelka smučanja-kot pravijo oni.

Me veseli,da ti je uspel zimski vzpon tja gor do Sv.Ane in višje.

lp
noteko     
6.12.2010
Iz Bločic vodijo številne stezice proti vrhu Križne gore, vendar so neoznačene, potekajo po zaraščenem gozdu in se lahko človek, če teh poti ravno ne pozna, lahko kaj hitro izgubi. Sedaj v zimskem času je najbolje, da se iz smeri Bloške Police odpravimo proti Križni jami, ta pot je tudi redno plužena. Tam se lahko pusti avto. Nato moramo po makedamski poti v snegu gaziti proti Križni gori. Lep izlet je tudi iz smeri Lipsenja, kjer nas na vrh Križne gore vodi 3km dolga lepa makedamska pot, na Sveti Ani pa se priključimo poti iz Loža.
Lj     
6.12.2010
Noteko, hvala za informacije. Bo še kaj za raziskovat v tem koncu.nasmehLpLj
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje