Planinarenje

Planinarenje

Prešnica - Hrpeljska gora

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Prešnica - Hrpeljska gora   
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Prešnica (480 m)
Cilj: Hrpeljska gora (737 m)
Visinska razlika: 257 m
Visinska razlika (po putu): 290 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Primorje in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se vrnemo v Prešnico, nato pa iz križišča, kjer se v desno odcepi pot na Slavnik, v levo se nadaljuje glavna cesta, nadaljujemo naravnost navzgor, na ožjo cesto, ki se nadaljuje mimo kapelice, ki je vklesana v zid hiše. S ceste, ki se vzpne do zadnje hiše, se nam odpre lep pogled na spodnji del vasi s cerkvijo sv. Jedrt, mi pa od zadnje hiše nadaljujemo po kolovozu, nekoliko naprej pa se priključimo na drug kolovoz, po katerem se hitro vzpnemo do železniške proge. Dokaj prometno železniško progo previdno prečimo ter se na drugi strani še nekaj časa vzpenjamo po kolovozu. Višje dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, na bližnjem križišču pa gremo levo v smeri lovske koče. Cesta postane nekoliko bolj strma, mi pa ji sledimo vse do lovskega doma pod Glavico.
Od lovskega doma se sprehodimo do bližnje širše makadamske ceste, kateri sledimo v smeri Slavnika in Koče pri Lipi. Po dobrih 10 minutah prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti (naravnost Slavnik), ki se komaj opazno spušča. Sledi krajši strm vzpon, nato pa se cesta prične spuščati, med spustom pa bomo prišli do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Hrpeljsko goro.
Vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki se zmerno vzpenja skozi gozd, po njej pa v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo na razgleden vrh.
Prešnica - lovski dom 45 minut, lovski dom - Hrpeljska gora 35 minut.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Kozina, nato pa se peljemo po stari cesti proti Kopru. Ko po cesti prispemo pod viadukt avtoceste, pa zavijemo levo v smeri naselja Prešnica. V Prešnici opazimo prve markacije, mi pa skozi vas sledimo markacijam. V manjšem križišču v vasi gremo desno v smeri označenega parkirišča (naravnost markirana pot na Slavnik), do katerega imamo še slabih 500 m vožnje po ožji asfaltni cesti.
b) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kastelec, nato pa se peljemo po stari cesti v smeri Kozine. Cesta nas nato vodi mimo naselja Petrinje, približno 2 km za naseljem pa iz križišča pod viaduktom avtoceste nadaljujemo desno v smeri naselja Prešnica. V Prešnici opazimo prve markacije, mi pa skozi vas sledimo markacijam. V manjšem križišču v vasi gremo desno v smeri označenega parkirišča (naravnost markirana pot na Slavnik), do katerega imamo še slabih 500 m vožnje po ožji asfaltni cesti.
Pokraj puta:
Lovski dom pod Glavico (610m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora Prešnica - Hrpeljska gora
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Prešnica - Hrpeljska gora
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje