Planinarenje

Planinarenje

Zagrad - Velika Plešivica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Zagrad - Velika Plešivica (čez Malo Plešivico)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Zagrad (800 m)
Cilj: Velika Plešivica (908 m)
Visinska razlika: 108 m
Visinska razlika (po putu): 375 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na jaso po kateri se v zložnem vzponu povzpnemo na njen zgornji del. Tu pa na desni strani opazimo kolovoz (kolovozov je več, a se vsi višje združijo), ki gre v gozd in se začne zmerno vzpenjati po levi strani večje vrtače. Po približno 15 minutah vzpona po kolovozu pa pridemo na markirano pot, ki vodi od Razsušice proti Plešivici.
Markirani poti sledimo v desno (levo Razsušica, Medvižica in Ostrič) in se po njej sprva zmerno vzpnemo skozi strnjen gozd. Občasno slabše vidna pot pa se nato začne strmeje spuščati in nas po nekaj minutah spusta pripelje do mesta, kjer se nam iz doline priključi nemarkiran kolovoz. Nadaljujemo v smeri Slavnika (napis na skali) po poti, ki nas z nekaj krajšimi vzponi in spusti pripelje do konca gozdne ceste, ki pride s prevala Velika vrata).
Omenjeno cesto hitro zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na markiran kolovoz, ki se vzpne skozi pas gozda. Po nekaj 10 metrih vzpona kolovoz zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost po nekoliko slabše vidni, a markirani poti, ki se vzpenja skozi vse bolj redek gozd. Gozd hitro zamenja grmičevje (predvsem brinje) in pot nas ob vse lepših razgledih hitro pripelje na vrh Male Plešivice.
Z vrha Male Plešivice nadaljujemo po markirani poti, ki se začne spuščati proti severu. Med spustom, ki poteka deloma po neporaščenem pobočju lahko pred seboj vidimo neporaščen vrh Velike Plešivice in levo od nje Slavnik. Pot nas nato mimo vodovoda kmalu pripelje do kolovoza po katerem v nekaj minutah spusta dosežemo gozdno cesto. Po omenjeni cesti se spustimo do prevala Velika vrata, kjer nadaljujemo desno in nato takoj levo.
Le nekaj korakov za tem, ko smo zapustili cesto nas kolovoz pripelje do pašnega območja, kjer pasejo konje. Tu nas markacije usmerijo preko pašne ograje na travnato pobočje po katerem se nato vzpenjamo po sprva zelo slabo vidni poti. Med vzponom čez pašno območje nam je v pomoč nekaj markacij, ki pa so v spodnjem delu kar precej redke. Višje pot postane razločnejša in tudi markacije so bolj pogoste. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha Velike Plešivice.
Zagrad - Mala Plešivica 1:15, Mala Plešivica - Velika Plešivica 45 minut.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Kozina in cesti naprej sledimo v smeri Reke. V vasi Obrov zavijemo desno v smeri vasi Golac od katere z vožnjo nadaljujemo proti zaselku Zagrad. V Zagradu (ne v križišču 30m prej) nadaljujemo desno (levo Ostrič) in nato po nekaj metrih levo na zgornjo cesto ob kateri se nahaja znak gozdna cesta uporaba na lastno odgovornost (desna cesta se priključi cesti, ki pelje proti Velikim vratom). Tej sprva zelo slabi cesti sledimo do večje jase, ki je izhodišče za našo turo (na jasi se cesta spremeni v kolovoz).
Pokraj puta:
Mala Plešivica (953m), Velika vrata (760m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica Zagrad - Velika Plešivica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zagrad - Velika Plešivica
klavdipo     
10.2.2009
Kup rjavečega železja na obeh vrhovih priča, da so markacisti že davno pozabili na ta dva vrhova! mrk pogled
squash123     
8.9.2013
Danes sva skupaj z ženo opravila to turo. Če si zaželiš samote je to prava tura zate. Na poti nisva srečala žive duše. Pot je dokaj vredu označena. Razgled z obeh vrhov je lep. Na vrhu bi lahko dodali kak žig. Srečno.
Pljusak     
21.10.2014
Ostrić-Razsušica-Medvižica su odlično markirane i pohvaljujemo ljude koji su to radili. Probat ćemo obići i ovu drugu stranu. Nijednom nismo sreli živog čovjeka,a bili smo dva puta.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje