Planinarenje

Planinarenje

Vilenica - Stari tabor

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Vilenica - Stari tabor (Vilenica - Stari Tabor - Povir)  
Autor opisa:bruny
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Vilenica (420 m)
Cilj: Stari tabor (603 m)
Visinska razlika: 183 m
Visinska razlika (po putu): 220 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirnih prostorov po ogledu zunanjega dela in bližnje okolice jame Vilenica nadaljujemo po planinski poti iz smeri Lipice do smernih planinskih tabel. Zmerno nadaljujemo v smeri naselja Lokev in kmalu po prijetnem travniškem kolovozu dosežemo razpotje Jama Vilenica. Z razpotja nadaljujemo s pomočjo smernih tabel levo navzgor v smeri Stari tabor oziroma Povir. Pot se prijetno vije višje v vedno bolj kamnitem svetu, nekaj odcepov levo oziroma desno, ampak mi nadaljujemo po označeni planinski poti. Desno ob poti je v nadaljevanju manjši križ postavljen iz kamenja. Kmalu se z leve priključi pot iz naselja Povir, mi pa nadaljujemo desno in po nekaj metrih ob prostoru desno, kjer so ob svojem času postavljene jaslice dosežemo razgledni vrh Stari tabor.
Po kratkem ogledu in razgledih v bližnjo in daljno okolico z vrha nadaljujemo levo v smeri vasi Povir (lažja varianta) navzdol. Levo nad nami ob poti je 568 metrov visoki Šprinčev hrib... Nadaljujemo in kmalu dosežemo desno ob poti (30 metrov oddaljeno točko Hudičkov spodmol). Po kratkem ogledu naravne zanimivosti nadaljujemo v smeri Povir. Pot konstantno pada, kolovozi in cesta vedno širša in dosežemo naselje Povir. S pomočjo nadvoza prečimo železniško progo, pogled na železniško postajališče levo pod nami in v nekaj naslednjih deset metrih dosežemo središče naselja z župnijsko cerkvijo sv. Petra.
Pot iz Vilenice preko Starega tabora v lažji varianti sestopa v naselje Povir meri v dolžino okoli 5500 metrov, 220 pozitivnih višinskih metrov in 250 negativnih višinskih metrov.
Pristup do ishodišta:
Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Divača in cesti v nadaljevanju sledimo v smeri naselij Lokev in Lipica. Cesta, ki je nekje ravninska nas hitro pripelje v vas Lokev. Na koncu vasi se v desno smer odcepi cesta proti jami Vilenica. Usmerimo se na to cesto, s katere se kmalu v desno odcepi cesta (odcep je označen), ki nas po 100 m pripelje do parkirišča pri jami Vilenica.
Pokraj puta:
Stari tabor (603m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Stari tabor
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor Vilenica - Stari tabor
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vilenica - Stari tabor
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje