Planinarenje

Planinarenje

Sežana - Zidovnik (Sedovnik)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Sežana - Zidovnik (Sedovnik) (po cesti)  
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Sežana (360 m)
Cilj: Zidovnik (Sedovnik) (575 m)
Visinska razlika: 215 m
Visinska razlika (po putu): 215 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki se sprva le zložno vzpenja, povečini skozi nizek gozd. Še naprej zložna cesta višje naredi nekaj ostrih ovinkov in nas za tem pripelje do manjšega prevala, kjer je križišče več manjših kolovoznih cest.
Nadaljujemo rahlo levo (desno Marče) po širokem kolovozu, kateremu se nekoliko višje priključi pot iz Novega naselja nad Sežano. Za kratek čas betonirana cesta nas nato skozi gozd in grmičevje pripelje na deloma razgleden vrh na katerem se nahaja nekaj oddajnikov in sežanski vodovod.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Divača in cesti naprej sledimo v smeri vasi Lokev in Lipica. Cesta nas nato hitro pripelje v vas Lokev, kjer bomo na koncu le te prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti jami Vilenica. Usmerimo se na to cesto in ji sledimo mimo odcepa za jamo Vilenica in Lipico. Pri oznaki ceste 2km bomo na desni strani opazili nekaj hiš in za njimi (takoj za betonsko ograjo) cesto, ki se z glavne odcepi v desno (odcep se nahaja še pred Sežano). Usmerimo se na to cesto ob kateri nato parkiramo.
Do izhodišča lahko pridemo tudi iz smeri Sežane.
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik) Sežana - Zidovnik (Sedovnik)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti,
Diskusija o izletu Sežana - Zidovnik (Sedovnik)
wolphgang     
23.11.2014
Že res, da v Atlasu Slovenije piše Zidovnik, ampak ko sem v Sežani domačine spraševal po njem, me je vsak gledal kot, da sem iz Marsa... "Tukaj ni nobenega Zidovnika..."
in podobno... potem sem pa ugotovil, da ga domačini imenujejo Sedovnik.
Če domačini tako pravijo, bo že tako prav!
B2     
12.2.2020
Iz Sežane je na Zidovnik (Sedovnik) že dolgo časa speljana markirana planinska pot, ki se prične pri delavski univerzi (tu je tudi začetek poti Srečka Kosovela od Sežane do Tomaja) in nadaljuje čez dva železniška nadvoza, ter na krožišču levo mimo vrtca in takoj za vrtcem desno do nekdanjega vaškega napajališča za živino (sedaj preurejeno v otroško igrišče) in dalje navkreber po ulici Pod Sedovnikom do vodnega rezervoarja. Tu asfaltirana pot preide v stezo, ki se po kakih deset minutah hoje priključi gozdni cesti. Še malo in znajdemo se na jasi, kamor nas pripelje tudi pot iz novega naselja, nad sabo pa vidimo antene na vrhu hriba. V nadaljevanju je steza dokaj strma in precej kamnita. Še deset minut in stojimo na vrhu Sedovnika.Hoje po opisani poti je približno 45 minut. Pot iz predhodnega opisa pa ni markirana... Avto pa lahko pustimo na parkirišču kjer je tudi izhodišče poti.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje