Planinarenje

Planinarenje

Gotenica - Goteniški Snežnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Gotenica - Goteniški Snežnik   
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Gotenica (550 m)
Cilj: Goteniški Snežnik (1289 m)
Visinska razlika: 739 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nas oznake za Goteniški Snežnik usmerijo na široko peš pot, ki se sprva rahlo spusti do hudourniškega potočka, nato pa se začne vzpenjati. Po krajšem vzponu stopimo na širok kolovoz, kateremu sledimo v desno. Kolovoz, ki deloma poteka skozi gozd, deloma pa čez manjše poseke, nas višje pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo ostro levo.
Vzpon še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki preide v strnjen gozd in se le nekoliko naprej spremeni v razmeroma strmo peš pot. Omenjena pot se višje rahlo položi in se začne obračati nekoliko proti levi, kjer stopimo na zelo strma pobočja Kamenega zidu. Tu je zaradi razmeroma ozke stezice, ki je pogosto prekrita z listjem nevarnost zdrsa. Pot s katere se nam začno odpirati lepi razgledi na okolico, pa je na tem strmem delu tudi izpostavljena padajočemu kamenju.
Višje pot zavije desno in nas ob razmeroma strmem vzponu, ki ponovno poteka skozi gozd, pripelje na manjši preval, kjer opazimo oznake za razgledišče Kameni zid. Tu se usmerimo desno na slabo uhojeno stezico, po kateri se v dveh minutah nadaljnjega vzpona, povzpnemo na vrh Kamenega zidu.
S Kamenega zidu se vrnemo do manjšega prevala, nato pa vzpon nadaljujemo v smeri Goteniškega Snežnika. Pot naprej se vzpenja po razmeroma zložnem kolovozu, ki nas višje pripelje do mesta, kjer se le ta začne spuščati. Po nekaj minutah spusta stopimo na gozdno cesto, kateri nato sledimo v levo (desno Medvedjek). Sledi hoja po zložni cesti, ki nas čez čas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo ostro levo po "glavni" cesti. Cesta se naprej začne nekoliko znatneje vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na manjši preval, kjer opazimo oznake za Goteniški Snežnik, ki nas usmerijo desno na široko peš pot v smeri Goteniškega Snežnika. Široka pot, ki naprej poteka skozi strnjen gozda, nas nekoliko višje pripelje do mesta, kjer le to zapustimo, saj nas markacije usmerijo na strmo stezico, po kateri se v manj kot 2 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Goteniški Snežnik.
Gotenica - Kameni zid 1:30, Kameni zid - Goteniški Snežnik 1:15.
Pristup do ishodišta:
Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju. Že kmalu za Ribnico, v bližini Dolenje vasi, bomo opazili oznake za vasi Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka, ki nas z glavne ceste usmerijo v desno. Omenjeni cesti sledimo do začetka vasi Gotenica, kjer le 50m pred staro bencinsko črpalko opazimo parkirišče in ob njem planinske oznake za Goteniški Snežnik (izhodišče se nahaja na desni strani ceste, le nekaj metrov pred tablo za začetek Gotenice).
Do izhodišča lahko pridemo tudi iz smeri Kočevske Reke.
Pokraj puta:
Kameni zid (1081m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik Gotenica - Goteniški Snežnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gotenica - Goteniški Snežnik
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje