Planinarenje

Planinarenje

Cenc - Špičasti vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Cenc - Špičasti vrh (po cesti čez Novino)  
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Cenc (850 m)
Cilj: Špičasti vrh (1128 m)
Visinska razlika: 278 m
Visinska razlika (po putu): 320 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od križišča oz. razpotja pri Cencu nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Špičastega vrha. Vzpenjajoča cesta nas najprej vodi pod daljnovodom, nato pa zavije nekoliko v desno. Na tem delu se v levo odcepi markiran kolovoz (pot po kolovozu vodi na Špiček (Špečk) in na Špičasti vrh), mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. Nekoliko naprej, ko cesta s pobočja že preide v bolj planotast svet, se nam najprej z desne dokaj neopazno priključi cesta od Kampelca oz. prelaza med Črnim Vrhom in Colom, nekaj 10 m naprej pa prispemo še na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri "Kališe in Kobilca" (levo Zgornji Žgavc). Pot nadaljujemo po večinoma rahlo vzpenjajoči se cesti, katera po nekaj minutah prične zavijati v levo. Po dolgem ovinku se cesta zravna, nato pa zavije desno, kjer se nekaj časa nadaljuje proti severu. Pot naprej nas vodi mimo številnih vrtač, predel po katerem hodimo pa se imenuje Novina. Cesta se od tod nadaljuje proti zahodu ter nas mimo znamenja (križa) pripelje do križišča, kjer se v desno odcepi cesta k Brkovniku.
Nadaljujemo levo, kjer nas pot še nekaj časa vodi po kraških poljih, nato pa postopoma preide v gozd. Sledi še kratek lahkoten spust in cesta nas pripelje do manjšega križišča, kjer se nam z leve priključi markirana pot od Cenca.
Tu pri križu nadaljujemo desno ter se po poti, ki se nadaljuje čez travnik v nekaj minutah povzpnemo do domačije Na Kobilici, oz. le do ceste nekaj 10 m pred domačijo.
Ko stopimo na cesto ji sledimo v desno, le ta pa nas ob lepih pogledih na okoliško hribovje pripelje na manj izrazit preval. Tu nadaljujemo levo po kolovozu v smeri Špičastega vrha. Po nekaj 10 korakih se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem (levi kolovoz vodi na vrh manjše vlečnice), kateri preide v gozd, tam pa že opazimo markacije. Sledi nekajminutno prečenj proti desni, nato pa na enem od dreves opazimo oznako, ki nas usmeri levo na pobočje. Po markirani poti se v nekaj minutah povzpnemo na greben, kjer markirana pot zavije desno. Kratek čas hodimo po gozdnatem grebenu, nato pa že stopimo na vršni del Špičastega vrha, kjer se pot nekoliko strmeje vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona in že dosežemo vrh, na katerem se nahaja lesen razgledni stolp, s katere se odpre lep razgled na vse strani.
Pristup do ishodišta:
a) S ceste Logatec - Idrija se pri kraju Godovič usmerimo na cesto v smeri Črnega Vrha in Ajdovščine. Za Črnim Vrhom se cesta začne vzpenjati v nekaj serpentinah, nato pa se nekoliko zravna. Na tem manj ovinkastem delu bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Javorniku, na istem mestu pa bomo na desni strani opazili makadamsko cesto in ob njej planinske smerne table za Špičasti vrh. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Vipavske doline se zapeljemo na Col, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na mestu, kjer se v desno odcepi cesta proti Javorniku nadaljujemo ostro levo na makadamsko cesto, ob kateri opazimo planinske smerne table. Ob omenjeni cesti parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh Cenc - Špičasti vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Cenc - Špičasti vrh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje