Planinarenje

Planinarenje

Predmeja (tuneli) - Veliki Rob

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeVeliki Rob / Predmeja (tuneli) - Veliki Rob
   Predmeja (tuneli) - Veliki Rob (Srednječavenska pot)  
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Predmeja (tuneli) (800 m)
Cilj: Veliki Rob (1237 m)
Visinska razlika: 437 m
Visinska razlika (po putu): 620 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo do smernih tabel, nato pa se usmerimo na Srednječavensko pot. Pot, ki gre takoj v gozd, se najprej zmerno vzpne nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij proti jugu. Široka in dobro nadelana planinska pot, kmalu preide na strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja) in se postopoma obrača vse bolj proti desni. Nekoliko naprej se nam s poti odpirajo lepi razgledi na Nanos in Vipavsko dolino, pot pa postopoma preide v bolj kamnit svet. Še nekoliko naprej pot ponovno preide v strnjen gozd, kjer se prične lahkotno spuščati. Po krajšem zložnem spustu pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Lokavec, desno navzgor Koča na Čavnu) po poti, ki čeprav poteka na nadmorski višini približno 900 m, dobiva videz prave visokogorske poti. Pot nas nato iz povečini borovega gozda pripelje na melišče, s katerega se nam odpre lep pogled na dolino, na desno stran pa uzremo strme skalnate pečine. Na koncu melišča pot preide v ostenja vzhodnega predvrha Male gore, kjer s pomočjo jeklenice prečimo široko ter tudi deloma izpostavljeno polico. Na koncu police se nam odpre lep pogled na plaz Slano blato nad Lokavcem, mi pa nadaljujemo po Srednječavenski poti, ki se obrne še nekoliko bolj v desno, kjer se prične rahlo spuščati skozi pas grmičevja. Po krajšem spustu se pot položi, mi pa ob njej opazimo veliko skalnato ostrico in ob njej prijetno klopco za krajši ali daljši počitek. Pot, ki se nato nadaljuje skozi gozd nas hitro pripelje do naslednjega razpotja.
Tokrat nadaljujemo desno v smeri Male gore in Čavna (levo navzdol Stomaž, naravnost pa se nadaljuje Srednječavenska pot) po poti, ki se prične strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah strmega vzpona strmina popusti in pot nas pripelje na neporaščena travnata pobočja Male gore, kjer tudi pridemo na naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo levo (naravnost navzgor Koča na Čavnu) po poti, ki večinoma preči pobočja proti zahodu. Po približno 10 minutah hoje od razpotja pa se pot spusti in nas v nekaj korakih pripelje do Koče na Mali gori.
Od Koče na Mali gori nadaljujemo v smeri Kuclja in Čavna. Nekaj korakov naprej se nam z leve priključi kolovoz, ki pride od bližnje lovske koče. Pot naprej nadaljujemo po kolovozu, s katerega se kmalu desno odcepi pot h Koči na Čavnu.
Nadaljujemo naravnost po kolovozu naprej, ki nas nato pripelje na pot od Koče na Čavnu proti Kuclju. Tu nadaljujemo levo po poti, ki sprva poteka skoraj vodoravno, za tem pa se prične vzpenjati. Ta pot nas kmalu pripelje iz gozda, kjer pred seboj že vidimo Kucelj do katerega nas loči še 10 minut razglednega vzpona.
S Kuclja se spustimo v smeri Vrtovina, po poti, ki nas po krajšem spustu pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Velikega Roba po prijetni stezici, ki se lahkotno spušča čez razgledna travnata pobočja. Nižje pot preide v pas grmičevja, nato pa se priključi stari cestni oz. kolovozni povezavi med Vipavsko dolino in Trnovskim gozdom. Omenjenemu kolovozu sledimo v desno, nato pa nas že po nekaj minutah oznake za Veliki Rob usmerijo levo na pešpot, ki se postopoma prične vzpenjati po južnih obronkih Trnovskega gozda. Občasno precej razgledna pot se višje grebenu umakne nekoliko v desno in za krajši čas preide v strnjen gozd, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Krnice. Po krajšem spustu se pot ponovno prične vzpenjati, le ta pa nas iz gozda pripelje v pas rušja, kjer se nato nadaljuje po in ob občasno precej strmem grebenu. Tej poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi sledimo vse do Velikega Roba, s katerega se nam odpre lep razgled.
Predmeja (tuneli) - Mala gora 1:30, Mala gora - Kucelj 0:30, Kucelj - Veliki Rob 1:00.
Pristup do ishodišta:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Omenjeni cesti sledimo do planinskih smernih tabel za Čaven, Veliki Rob in Kucelj (smerne table se nahajajo med kamnolomom in tuneli, oznaka ceste je cca. 10 km). Parkiramo nekaj 10 m nižje na parkirišču ob cesti.
b) Do izhodišča lahko pridemo tudi iz Godoviča, prek Črnega Vrha in Cola do Predmeje. V tem primeru se s Predmeje spustimo proti Ajdovščini in nato kmalu za tretjim tunelom parkiramo.
Pokraj puta:
Mala gora (1034m), Kucelj na Čavnu (1237m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kucelj na Čavnu
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob Predmeja (tuneli) - Veliki Rob
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Predmeja (tuneli) - Veliki Rob
darinka4     
6.12.2020
Lepa in sploh zanimiva je srednječavenska pot. Dolga , če prehodiš celo. A se jo splača prehodit spomladi ko je tam polno rož.
mirank     
6.12.2020
Res je tako; sicer pa navedena pot na M goro ne pripelje. Že na sliki 29 samo prećka pot iz Stomaža in se nadaljuje v lepem položnem prećenju južnih pobočij Kuclja in V roba. Pri skalni zapori zavije desno in pripelje na sedelce 5min zah od V roba-t.i. Strma pot.
garmont     
31.5.2021 19:47:50
Od zadnjega odcepa za Kucelj naprej, so ob poti starejše, že precej obledele markacije. Se vidi, da večina pohodnikov zavije na ta bližnji, isto visoki vrh.nasmeh
Klopi so pa žal tudi značilni za te kraje.zavijanje z očmi
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje