Planinarenje

Planinarenje

Šmihel - Skozno

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Šmihel - Skozno   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Šmihel (310 m)
Cilj: Skozno (671 m)
Visinska razlika: 361 m
Visinska razlika (po putu): 375 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po levi zgornji strani pokopališča, kjer hodimo po slabši cesti, ki zavije v levo ter nas hitro pripelje do vodovodnega objekta. Za omenjenim objektom se pot spremeni v kolovoz, zavije desno in nas hitro pripelje na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo po levem kolovozu v smeri naravnega okna Skozno (naravnost Trpinovšče), kateremu na nekaj manjših razpotjih sledimo v smeri markacij. Pri naslednji smerni tabli za Skozno, zapustimo kolovoz in vzpon nadaljujemo po bolj strmi planinski poti, ki se v glavnem prečno vzpenja proti levi. Malo višje, pri lovski opazovalnici, na manjšem razpotju, nadaljujemo naravnost, prečimo krajšo jaso, nato pa se nam občasno pričnejo odpirati razgledi proti Vipavski dolini in Trstelju v ozadju. Še nekoliko naprej se pot položi in prispemo do prijetne klopce, od katere se nam odpre lep razgled proti dolini, Sveti Gori in Alpam v ozadju.
Za klopco se pot polkrožno obrne proti desni, kjer se nam z leve priključi še pot iz naselja Ravnica.
Nadaljujemo desno v smeri Vitovelj in Skoznega, nato pa nekaj minut naprej desno navzdol proti naravnemu oknu Skozno, kjer se hitro spustimo do vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice lahko nadaljujemo še v naravno jamo Skozno, skozi katero vodi strma in precej drsna, nezavarovana krožna pot.
Tehnično nezahteven pa je vzpon na naravni most nad oknom, s katerega se nam odpre lep razgled po spodnjem delu Vipavske doline.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (oktober).
Pristup do ishodišta:
a) Z vipavske hitre ceste se usmerimo na izvoz Vogrsko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Ozeljana. Ko dosežemo staro cesto Ajdovščina - Nova Gorica, v semaforiziranem križišču nadaljujemo levo, nato pa že po nekaj metrih, v zaselku Tri Hiše, desno, na cesto, po kateri hitro prispemo v Ozeljan. Skozi Ozeljan sledimo oznakam za picerijo Grad, od picerije naprej pa glavni cesti oz. desnim odcepom, ki nas višje pripelje do naselja Šmihel. Ko prispemo v zgornji del naselja opazimo prve oznake za Skozno, ki nas usmerijo desno, nato pa hitro prispemo do pokopališča, ob katerem parkiramo.
b) Iz Nove Gorice se po stari ceste peljemo proti Ajdovščini, nato pa pri zaselku Tri Hiše (zaselek se nahaja pri semaforiziranem križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti naselju Vogrsko) nadaljujemo levo v smeri picerije Grad. Po omenjeni cesti hitro prispemo v Ozeljan. Skozi Ozeljan sledimo oznakam za picerijo Grad, od picerije naprej pa glavni cesti oz. desnim odcepom, ki nas višje pripelje do naselja Šmihel. Ko prispemo v zgornji del naselja opazimo prve oznake za Skozno, ki nas usmerijo desno, nato pa hitro prispemo do pokopališča, ob katerem parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kopitnik
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno Šmihel - Skozno
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Šmihel - Skozno
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje