Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Strane - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)

Print
Ishodište: Strane (664 m)
Širina/Dužina: 45,7861°N 14,0873°E
Ime puta: strma pot
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 649 m
Visinska razlika po putu: 700 m
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 32.378
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 30
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Koper idemo do izlaza Razdrto i pratimo cestu naprijed paralelnom starom cestom u smjeru Postojne. I uskoro ćemo primijetiti putokaze koji nas usmjeravaju lijevo u smjeru sela Veliko Ubeljsko i Strane. U selu Malo Ubeljsko dolazimo do sljedećeg križanja, gdje nastavljamo blago desno u smjeru Strana (lijevo Veliko Ubeljsko). Cestom koja se dalje nešto strmije uspona pratimo do središta sela Strane, gdje uočavamo planinarske putokaze. Parkiramo samo nekoliko metara dalje, u blizini dječjeg igrališta (ne parkirajte na dječjem igralištu).
Opis puta:
Putokazi za Nanos upućuju nas na uzlazni put, kojim se uspinjemo pored nekoliko kuća. Cesta ubrzo gubi asfalt i tek nešto više prelazi u široki kolovoz po kojem nastavljamo uspon. Kolovoz ubrzo prelazi u gustu šumu te nas pored bunara u umjerenom usponu dovodi do markiranog križanja. Nastavljamo desno u smjeru Svetog Brica (lijevo Nanos) stazom koja nas nakon 2 minute dodatnog hoda dovodi do spomenute crkve.
Od Brica se vraćamo do obližnjeg križanja, a potom nastavljamo uspon u smjeru Nanosa. Staza naprijed se ukoso uspinje nešto užim kolovozom i prelazi preko sve strmijih padina. Još lagana staza, s koje se malo otvara pogled na obližnje zidine, više nas dovodi do križanja, gdje se desno odvaja markirana staza na Suhi vrh.
Idemo spomenutom stazom (ravno planinarska kuća Vojkova koča), koja skreće desno i potpuno se zaravnjuje. Staza više presijeca šumski put i nastavlja umjerenim usponom kroz šumu. Malo dalje ponovno stupamo na šumsku cestu koju pratimo desno. I relativno blaga cesta nakon 10-ak koraka dodatnog hodanja dovodi nas do lovačke kućice.
Neko vrijeme nastavljamo uspon šumskom cestom, a zatim nas oznake za Suhi vrh - strma staza (strma pot) usmjeravaju desno prema dolje (ravno po cesti blaga staza). Staza naprijed najprije se strmo spušta do dna udubine, a zatim se počinje strmo uspinjati kroz šumu. Nakon nekoliko minuta strmog uspona staza nas dovodi do hitnog bivka (stari vojni tunel) nakon čega se staza lagano spušta. Slijedi samo kratak uspon i staza nas dovodi na panoramski Suhi vrh.
zemljovid puta - Suhi vrh (Nanos)
Ob poti: Sveti Bric (Nanos) (965m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Strane - Suhi vrh (Nanos)1
Strane - Suhi vrh (Nanos)2
Strane - Suhi vrh (Nanos)3
Strane - Suhi vrh (Nanos)4
Strane - Suhi vrh (Nanos)5
Strane - Suhi vrh (Nanos)6
Strane - Suhi vrh (Nanos)7
Strane - Suhi vrh (Nanos)8
Strane - Suhi vrh (Nanos)9
Strane - Suhi vrh (Nanos)10
Strane - Suhi vrh (Nanos)11
Strane - Suhi vrh (Nanos)12
Strane - Suhi vrh (Nanos)13
Strane - Suhi vrh (Nanos)14
Strane - Suhi vrh (Nanos)15
Strane - Suhi vrh (Nanos)16
Strane - Suhi vrh (Nanos)17
Strane - Suhi vrh (Nanos)18
Strane - Suhi vrh (Nanos)19
Strane - Suhi vrh (Nanos)20
Strane - Suhi vrh (Nanos)21
Strane - Suhi vrh (Nanos)22
Strane - Suhi vrh (Nanos)23
Strane - Suhi vrh (Nanos)24
Strane - Suhi vrh (Nanos)25
Strane - Suhi vrh (Nanos)26
Strane - Suhi vrh (Nanos)27
Strane - Suhi vrh (Nanos)28
Strane - Suhi vrh (Nanos)29
Strane - Suhi vrh (Nanos)30
Rasprava o izletu Strane - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)
Lara0015. 12. 2011 00:00:00
Super tura s kolesom!nasmeh
ulmusglabra21. 12. 2011 00:00:00
Pogostokrat grem najprej na Suhi vrh pa potem na Vojkovo kočo po celotnem grebenu... je to kr zahtevna turca, vzame prib. 4 ure hoje

Nanos je zakon!
bmiki30. 04. 2012 00:00:00
Pozdravljeni. v sredo grem na Nanos in sedaj izbiram najbolj ustrezno pot. Rada bi šla od Stran na Suhi vrh, iz Suhega vrha pa na Vojkovo kočo. Potem pa sem gledala pot iz Vojkove koče do Velikega Ubeljskega od tam pa na Strane do avta. Ali je pot od Ubeljskega do Stran dolga? Ali bi bilo bolje se vrniti iz Vojkove koče nazaj po isti poti kot do nje?
B230. 04. 2012 00:00:00
Od Velikega Ubeljskega do Stran, je okrog dva kilometra asfalta. Planinska pot od Vojkove koče do Velikega Ubeljskega je dokaj strma... Bolje bi se bilo povzpeti iz Velikega Ubeljskega do Vojkove koče in se potem "sprehoditi" po robu v Strane in po asfaltu do avta. Takšno je moje mnenje...
SunnyDay14. 01. 2014 00:00:00
Dobro označena, v spodnjem delu precej blatna (z možnostjo obhodov), a zelo udobna, ravno prav strma pot. V nasprotju z vzponom z Razdrtega zelo malo obljudena tudi na topel in sončen zimski dan. Res strm je samo zadnji del, iz kotanje pod cesto do vrha. Dol je verjetno bolj udobno iti po položni poti. Ovinek res nič bistveno ne podaljša poti, tudi za gor. Razgled super, tudi sprehod do konca rova je zanimiv.
valerija11231. 05. 2014 00:00:00
Danes prehodili to pot(nazaj pa po položni).Lep sprehod v teh dneh,ko je v viskogorju še sneg.Naužiješ se svežega zraka in miru.Še pridemo v te konce,pa srečno.
Mikens23. 06. 2019 00:00:00
Danes izvedel lepo turico: Strane - Suhi vrh - Pleša - Razdrto (Via Hieronim), po avto peš v Stranje je pika na "i"(predvidevam, da je to tura "Ulmusglabra"). Pot iz Stranj priporočam za trenig gorskega teka. Lep lovski pozdrav.
bizgo936. 03. 2021 00:00:00
Super pohod. Prvič do sedaj sem obiskal tudi najvišji vrh Nanosa in mi ni bilo žal. Pot je izredno slikovita - sploh nekje od izvirčkov naprej (v tem času že raste čemaž), ko se strmeje vzpnemo v idilično kamnito pot in imamo na desni znamenito nanoško ostenje na levi pa lahko skozi spremljamo Postojnsko kotlino. Pot se nato precej zravna in preči lep bukov gozd s številnimi brezni in vrtačami. Nekje po lovski koči (pred odcepom za strmo pot) me je s skokom na cesto presenetil tudi gams. Tik pod vrhom obiščite tudi bivak, ki je verjetno nekdaj bil star italijanski bunker (kaverna), vendar priporočam previdnost in močno svetilko. Od bivaka do vrha sta nato le še dva koraka in od tam se nam odpre prekrasen pogled na Alpe, nanoški masiv za nami, celotno Pivško kotlino z njenimi hribovji do Snežnika!
Žiga in vpisne knjige zaenkrat na vrhu še ni, saj naj bi ju odnesla burja, vendar bosta po poročanju prijaznih ljudi iz PD Postojna postavljena v 2-3 tednih.
Za sestop se je dobro odločiti za položno pot, po kateri si za slab km podaljšamo pot, vendar je veliko bolj nogam prijazna. Morda bi bilo še za naslednjih nekaj dni za zadnji vzpon oz. spust po položni poti primerno imeti obute dereze, saj je pot na severni strani in je zato tam ostalo še kar nekaj pomrznjenih zametov.
Salsagirl2. 03. 2022 15:58:22
Mene zanima, kje se lahko parkira.
di8. 05. 2023 06:33:08
Obisk: Debeli vrh, Boljunov vrh, Suhi vrh, Votla stena.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići