Planinarenje

Planinarenje

Strane - Suhi vrh (Nanos)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Strane - Suhi vrh (Nanos) (položna pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Strane (664 m)
Cilj: Suhi vrh (Nanos) (1313 m)
Visinska razlika: 649 m
Visinska razlika (po putu): 700 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Oznake za Nanos nas usmerijo na vzpenjajočo cesto, po kateri se vzpenjamo mimo nekaj hiš. Cesta kmalu izgubi asfaltno prevleko in se le nekoliko višje spremeni v širok kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz kmalu preide v strnjen gozd in nas mimo studenčka, v zmernem vzponu pripelje do označenega razpotja. Nadaljujemo desno v smeri svetega Brica (levo Nanos) po poti, ki nas po 2 minutah nadaljnje hoje pripelje do omenjene cerkvice.
Od Brica se vrnemo do bližnjega razpotja, nato pa vzpon nadaljujemo v smeri Nanosa. Pot naprej se prečno vzpenja po nekoliko ožjem kolovozu, le ta pa preči vse bolj strma pobočja. Še naprej lahka pot, s katere se nam odpre nekaj razgleda na bližnja ostenja, pa nas višje pripelje do razpotja, kjer se v desno odcepi označena pot na Suhi vrh.
Usmerimo se na omenjeno pot (naravnost Vojkova koča), ki zavije v desno in se povsem položi. Pot višje preči gozdno cesto in se nadaljuje v zmernem vzponu skozi gozd. Nekoliko naprej ponovno stopimo na gozdno cesto in ji sledimo v desno. Razmeroma zložna cesta pa nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do lovske koče.
Še naprej nadaljujemo po cesti, s katere se kmalu v desno odcepi strma pot. Nadaljujemo naravnost, cesta pa nas kmalu pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Suhega vrha. Cesta se nekoliko naprej začne spuščati, nato pa opazimo markirano peš pot, ki s ceste zavije ostro v desno. Usmerimo se na omenjeno peš pot, ki nas v nekaj minutah nekoliko boj strmega vzpona pripelje na Suhi vrh.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Razdrto in cesti naprej sledimo po vzporedni stari cesti v smeri Postojne. Že kmalu pa bomo opazili oznake, ki nas usmerijo levo v smeri vasi Veliko Ubeljsko in Strane. V vasi Malo Ubeljsko pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Stran (levo Veliko Ubeljsko). Cesti, ki se naprej nekoliko bolj vzpenja, nato sledimo do središča vasi Strane, kjer opazimo planinske smerne table. Parkiramo le nekaj metrov stran, v bližini otroškega igrišča (ne parkirajmo na igrišču).
Pokraj puta:
Sveti Bric (Nanos) (965m)
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos) Strane - Suhi vrh (Nanos)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Strane - Suhi vrh (Nanos)
yamahafazer     
20.10.2012
pravkar prišel iz Nanosa - lepo vreme in dobra hrana na koči
leroy     
25.5.2014
Ne vem kdo je meril čas po tej poti,a se da lepo priti v uri in 40 minut.Brez hitenja.Pot je lepo speljana a malo obiskana.
miri     
25.5.2014
@Leroy,eno mlado pohod(t)nico vzemi s seboj pa boš videl case.velik nasmeh
SuzanaM     
22.8.2014
V nedeljo, 17.8.2014 sem se podala na Suhi vrh iz vasi Strane. Pri prvi obledeli oznaki za Suhi vrh (po približno 1 uri hoje od cerkve v Stranah) sem po nekaj korakih prišla do razpotja in nadaljevala po desni poti, ki jo je označeval možic. Mogoče bi morala naravnost in naprej po cesti, ki sem jo videla pod sabo. Dobro označeno razpotje s smernimi tablami in svežimi oznakami na kamnih pa sem videla ob povratku po položni poti.

Pot, ki sem jo ubrala, zgleda na karti kar nekaj krajša od te, ki je opisana zgoraj. Za njo sem porabila slabi dve uri s postanki za fotografiranje, s tem da sem s hojo pričela pri cerkvi, kar je nekoliko dlje od opisanega izhodišča, vmes pa še malo skrenila s prave poti.
Po opisani poti bi zagotovo porabila dobri dve uri. Leroy ima verjetno dolg korak, da je prišel po njej v tako kratkem času in brez hitenja.

Več o mojem pohodu na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=26&id=6167

soraya2002     
25.4.2021 14:14:52
Danes lepa krožna turca Strane - Sv. Bric - Boljunov vrh - Čeledinova koča - Suhi vrh - Votla stena - Maj - Strane. Čas približno 3h 15min.
Okus visokogorja, mir in lepi razgledi. Pejte, ne bo vam žal.nasmeh
Salsagirl     
2.3.2022 15:57:49
Mene zanima, kje se lahko parkira.
garmont     
2.3.2022 16:57:01
Sam sem vedno parkiral ob robu igrišča. Je dovolj prostora, da ne moti morebitne košarkaše.nasmeh
KarmenT     
6.3.2022 20:15:03
V centru Stran je manjše otroško igrišče, ki je bilo danes na njegovem koncu zavezano z vrvjo. Lahko se parkira ob avtobusni hišici, midva pa sva parkirala na drugi strani ceste, ob neki propadajoči hiši. Danes sva bila edina. Srečno in varno. nasmeh
tavzentroza     
9.3.2022 9:17:22
Parkiranje je možno malo naprej iz Stran, glej povezavo, slika št.5https://www.hribi.net/izlet/strane_maj/26/3240/7701
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje