Planinarenje

Planinarenje

Razdrto - Suhi vrh (Nanos)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Razdrto - Suhi vrh (Nanos) (položna pot)  
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Razdrto (575 m)
Cilj: Suhi vrh (Nanos) (1313 m)
Visinska razlika: 738 m
Visinska razlika (po putu): 785 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z velikega parkirišča, od koder je lep razgled proti Pleši nadaljujemo po asfaltni cesti, ki preko nadvoza preči avtocesto. Na drugi strani avtoceste prispemo do manjšega križišča, ob katerem so planinske smerne table. S križišča nadaljujemo levo, mi pa po cesti hodimo le še kratek čas, saj nas nato oznake za Vojkovo kočo usmerijo desno na zložno pešpot, ki se prične vzpenjati po travnati senožeti. Po nekaj minutah zmernega vzpona po travnatem pobočju prispemo v gozd, kjer se markirana pot kmalu razcepi na dva dela.
Nadaljujemo levo v smeri položne poti (desno strma pot), katera nas nekoliko naprej vodi preko razglednega travnika. Za travnikom se pot vrne v gozd ter se prične zložno vzpenjati. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo proti severozahodu, sprva še skozi gozd, višje pa čez razgledna, občasno tudi bolj strma pobočja. Ob pogledih na zgornji del Vipavske doline in na Vipavska Brda, pa po približno uri in pol hoje od izhodišča prispemo na rob nanoške planote, kjer se nahaja označeno razpotje.
Levo vodi pot proti cerkvi sv. Hieronima (3 minute) in dalje proti lovski koči Vojkovo in Podnanosu, mi pa nadaljujemo desno v smeri Vojkove koče na Nanosu, po poti, ki nas le nekaj korakov naprej pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi nemarkirana pot na Grmado. Nadaljujemo rahlo desno po markirani poti, ki se naprej kar nekaj časa vzpenja vzporedno s cesto. Pot naprej se od ceste oddalji še malenkost bolj v desno in preide na razgleden severozahodni rob Nanosa. Tu se nam z desne skoraj neopazno priključi t.i. Janezova pot, mi pa nadaljujemo naravnost po široki stezici, ki nas vodi proti oddajnikom na Nanosu. Le malo pred oddajniki pot zavije v levo, se spusti v pas gozda in nas nato mimo spomenika Janka Premrla Vojka, pripelje do Vojkove koče na Nanosu.
Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Suhega vrha. Pot najprej preči travnik za kočo, nato pa se za krajši čas vzpne. Sledi nekaj hoje s krajšimi spusti in vzponi do razglednega travnatega pobočja. Pot se nato vrne v gozd in se začne strmeje spuščati. Po nekaj minutah spusta pa pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Suhega vrha (naravnost navzdol Strane). Po nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na gozdno cesto, le ta pa nas kmalu pripelje do lovske koče.
Še naprej nadaljujemo po cesti, s katere se kmalu v desno odcepi strma pot. Nadaljujemo naravnost, cesta pa nas kmalu pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Suhega vrha. Cesta se nekoliko naprej začne spuščati, nato pa opazimo markirano peš pot, ki s ceste zavije ostro v desno. Usmerimo se na omenjeno peš pot, ki nas v nekaj minutah nekoliko boj strmega vzpona pripelje na Suhi vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Razdrto (izvoz le za vozila z vinjetami), nato pa, ko dosežemo staro cesto Postojna - Koper nadaljujemo levo v smeri Razdrtega. Cesta nas nato popelje na drugo stran avtoceste, mi pa le malo naprej prispemo do križišča, kjer se rahlo v desno odcepi cesta, ki vodi proti središču Razdrtega. Sredi naselja opazimo oznake za Veliko Ubeljsko in Strane, ki nas usmerijo desno. Še preden cesta preči avtocesto parkiramo na velikem parkirišču.
b) Iz Vipavske doline se peljemo po hitri cesti proti Ljubljani. Le malo za tem, ko se priključimo avtocesti Koper - Ljubljana, pa le to zapustimo na izvozu Razdrto (izvoz le za vozila z vinjetami). Ko dosežemo staro cesto Postojna - Koper nadaljujemo levo v smeri Razdrtega. Cesta nas nato popelje na drugo stran avtoceste, mi pa le malo naprej prispemo do križišča, kjer se rahlo v desno odcepi cesta, ki vodi proti središču Razdrtega. Sredi naselja opazimo oznake za Veliko Ubeljsko in Strane, ki nas usmerijo desno. Še preden cesta preči avtocesto parkiramo na velikem parkirišču.
Pokraj puta:
Vojkova koča na Nanosu (1240m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos) Razdrto - Suhi vrh (Nanos)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Razdrto - Suhi vrh (Nanos)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje