Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj

Planina - Grmada (Planinska gora)

Print
Ishodište: Planina (520 m)
Širina/Dužina: 45,8264°N 14,2358°E
Vrijeme hodanja: 1 h
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Visinska razlika: 353 m
Visinska razlika po putu: 353 m
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 23.331
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 19
Broj komentara: 6
Pristup do ishodišta:
Iz Ljubljane vozimo autocestom prema Kopru i idemo do izlaza Unec. Na raskrižju nastavljamo desno u smjeru Planine, gdje na raskrižju skrećemo oštro lijevo prema Postojni (do ovdje moguće i starom cestom). Dalje vozimo kroz Planinu i na mjestu gdje uočimo putokaze za Strmcu i Studeno skrećemo desno. I cesta nas ubrzo dovodi do sljedećeg raskrižja na kojem piše lijevo Postojna, ravno Strmca i Studeno, a desno ne piše ništa. Tu skrećemo desno (prema kamenolomu) i vozimo se svega 30 metara do mjesta gdje se lijevo odvaja lošija cesta uz koju parkiramo.
Iz Postojne starom cestom vozimo prema Ljubljani. Ubrzo iza sela Mačkovec na oštrom desnom zavoju lijevo se odvaja cesta prema selu Strmca. I ta nas cesta ubrzo dovodi do sljedećeg raskrižja gdje nastavljamo ravno prema kamenolomu. I ovu cestu ne pratimo do kamenoloma jer je već nakon 30 metara napuštamo jer skrećemo lijevo na lošiju cestu uz koju se parkiramo.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo lošijom cestom naprijed, ali samo do manjeg vodovoda. Tu se desno odvaja kolovoz koji se već nakon nekoliko metara strmo uspinje. Kolovoz koji prolazi kroz šumu je na početku vrlo strm ali strmina nakon nekoliko minuta opada. Slijedi umjereni uspon po kolovozu koji se na kraju spaja s drugim širim kolovozom. Tu nastavljamo lijevo po kolovozu koji se lagano uspinje i nakon nekoliko minuta spaja na sljedeći kolovoz koji je gotovo cesta. Ovdje uz stazu možemo primijetiti nekoliko starih vojnih tunela. Ova nas staza zatim brzo dovodi do crkve Svete Marije.
Kod crkve stupamo na makadamski put kojim nastavljamo uspon. Nakon dobrih 10 minuta dodatnog hoda, s desne strane uočit ćemo kolovoz koji vodi po prostranim travnatim padinama. Na spomenutim padinama hodamo po nešto lošijem kolovozu koji nas upućuje blago desno. Nakon 10-ak koraka ugodnog hoda, staza nas dovodi do vidikovca s kojeg se otvara prekrasan pogled na Planinsko polje.
U blizini vidikovca, uz rub šume uočavamo neoznačenu planinsku stazu, koja nas usmjerava oštro desno na koju se za 3 minute hoda uspinjemo na šumoviti vrh Grmade.
zemljovid puta - Grmada (Planinska gora)
Ob poti: Sveta Marija na Planinski gori (782m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Planina - Grmada (Planinska gora)1
Planina - Grmada (Planinska gora)2
Planina - Grmada (Planinska gora)3
Planina - Grmada (Planinska gora)4
Planina - Grmada (Planinska gora)5
Planina - Grmada (Planinska gora)6
Planina - Grmada (Planinska gora)7
Planina - Grmada (Planinska gora)8
Planina - Grmada (Planinska gora)9
Planina - Grmada (Planinska gora)10
Planina - Grmada (Planinska gora)11
Planina - Grmada (Planinska gora)12
Planina - Grmada (Planinska gora)13
Planina - Grmada (Planinska gora)14
Planina - Grmada (Planinska gora)15
Planina - Grmada (Planinska gora)16
Planina - Grmada (Planinska gora)17
Planina - Grmada (Planinska gora)18
Planina - Grmada (Planinska gora)19
Rasprava o izletu Planina - Grmada (Planinska gora)
grega_p1. 02. 2010 00:00:00
Danes sem šel gor v prelepi zimski idili in delal gaz vsaj na začetku. Ker drugače ne poznam poti, sem malce zavil z običajne smeri in naredil manjši ovinek, kar sem opazil šele ob pristopu, tako da ne bo kakšen pohodnik za mano nujno upošteval mojih stopinj.. Izkoristite sončno snežne dni!
lipnes3. 09. 2010 00:00:00
Jaz pa včeraj. V tretjem poiskusu v slabih dveh letih sem končno našel vrh. nasmeh Sem pa šel gor kar po cesti s kolesom in Laz skozi Planino in Lohačo. Fajn aerobni trening.
jesihar5. 10. 2011 00:00:00
Gor šel v tekaških copatih, to odsvetujem. Pot sem si malo priredil in šel gor pri planinski cerkvi in jo "skajšal", tako da sem se podal naravnost gor po hribu in ne po gozdni poti. Tudi to odsvetujem, zaradi debele plasti listja in precej velike strmine. Na hrib se splača zaradi lepega razgleda na Planinsko polje.
Lj28. 11. 2015 00:00:00
Prosila bi za informacijo, ali je Planinska gora drugo ime za Grmado? Namreč na zemljevidu Notranjski kras, je v bližini označen drug vrh z imenom Planinska gora (924 m) in me zanima, zakaj je v tem opisu tudi Grmada poimenovana enako?
Tadej28. 11. 2015 00:00:00
Grmada, ki je zgoraj opisana se nahaja na Planinski gori. Za besedo Grmada pa je v oklepaju Planinska gora napisana, da se loči, za katero Grmado gre, saj je v Sloveniji več Grmad.

http://www.hribi.net/zemljevid_poti.asp?id=1221
Lj28. 11. 2015 00:00:00
Hvala, torej tale moj zemljevid ni pravilen...
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići