Planinarenje

Planinarenje

Gašperjev hrib - Snežnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Gašperjev hrib - Snežnik   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Gašperjev hrib (1381 m)
Cilj: Snežnik (1796 m)
Visinska razlika: 415 m
Visinska razlika (po putu): 450 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Ob izhodišču opazimo oznake za Snežnik, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se razmeroma strmo vzpne skozi gozd. Po nekaj minutah strmina popusti, kolovoz pa se spremeni v prijetno stezico, ki nas naprej vodi po in ob neizrazitem grebenu. Pot naprej nas kmalu pripelje do razgledne točke na Snežnik, le ta pa se nato rahlo spusti in nas pripelje v pas strnjenega gozda, kjer se naprej prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na večji travnik, s katerega se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje. Naprej nekaj časa nadaljujemo po razglednem travnatem pobočju, nato pa se pot vrne v gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Iz gozda kmalu preidemo med rušje, skozi katerega nadaljujemo vzpon po vse bolj razglednem pobočju. Sledi kratek spust in z leve se nam priključi malo obiskana pot od Grčovca.
Nadaljujemo v smeri Snežnika ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki nas iz rušja pripelje na neporaščena vršna pobočja Snežnika. Tej vse bolj razgledni poti, nato sledimo vse do vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi razmeroma dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, kateri sledimo približno 11 km oz. do Leskove doline. Od Leskove doline po glavni cesti nadaljujemo še malo manj kot 1,5 km oz. do mesta, kjer nas oznake za Gašperjev hrib 7 km usmerijo levo na nekoliko bolj strmo cesto. Po dobrih 5 km nadaljnje vožnje prispemo na označeno križišče, kjer nas napis na skali za Gašperjev hrib in Snežnik usmerijo desno. Tej cesti nato sledimo do manjšega parkirišča, ob katerem opazimo planinsko smerno tablo za Snežnik.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov. Po približno 2 km makadamske ceste od Mašuna prispemo na križišče, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (desna cesta vodi proti Sviščakom), po kateri se peljemo še približno 4 km, oz. do križišča, ki se nahaja takoj za oznako ceste 12 km. Na omenjenem križišču nadaljujemo desno na stransko gozdno cesto (naravnost Kozarišče in Leskova dolina), po njej pa nadaljujemo približno 1,3 km, nato pa se priključimo cesti iz Leskove doline. Sledi še slabe 4 km vožnje, nato pa prispemo na označeno križišče, kjer nas napis na skali za Gašperjev hrib in Snežnik usmerijo desno. Tej cesti nato sledimo do manjšega parkirišča, ob katerem opazimo planinsko smerno tablo za Snežnik.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu na Sviščakih. Od planinskega doma z vožnjo nadaljujemo proti Mašunu, kjer po nadaljnjih 10 km makadama prispemo do križišča, kjer nadaljujemo ostro desno proti Leskovi dolini (naravnost Mašun 2 km). Od križišča se peljemo še približno 4 km, oz. do križišča, ki se nahaja takoj za oznako ceste 12 km. Na omenjenem križišču nadaljujemo desno na stransko gozdno cesto (naravnost Kozarišče in Leskova dolina), po njej pa nadaljujemo približno 1,3 km, nato pa se priključimo cesti iz Leskove doline. Sledi še slabe 4 km vožnje, nato pa prispemo na označeno križišče, kjer nas napis na skali za Gašperjev hrib in Snežnik usmerijo desno. Tej cesti nato sledimo do manjšega parkirišča, ob katerem opazimo planinsko smerno tablo za Snežnik.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik Gašperjev hrib - Snežnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gašperjev hrib - Snežnik
rudolf     
1.11.2011
nasmehRajsko
vik     
30.12.2011
V sredo je bilo čudovito jutro z jasnino že takoj nad snežniškim gradom, doline na notranjski strani pa so ostale v megli do popoldne. Ker sem se zgodaj uspel pripeljati visoko proti Gašperjevem hribu, sem se odločil za malo daljše pohajanje po Snežniku. Najprej čez Gašperjev hrib z vzhodne strani na vrh, kjer globoki jutranji razgledi na vse strani. Brez vetra, kar je na Snežniku redko, je bilo prav celo dopoldne. Nato pa preko Malega Snežnika navzdol v smeri proti Grdi Dragi, kjer sem krenil levo navzgor v sneg v celo in prišel pri novem (obnovljenem) kažipotu na pot, ki gre s Sviščakov, po njej na vrh Snežnika še drugič. Od tam pa sem se spustil proti S in se držal levega roba ruševja na greben in nato navzdol najprej do lovske koče, od kjer še po cesti do avta in nazaj v dolino. Polno, uživaško dopoldne v soncu, ob lepih razgledih in bleščečem snegu, katerega je včeraj dobil novo porcijo tudi Snežnik.
šoni     
13.3.2017
mene pa zanima, če je ta pot v primeru zelo močne burje in ledu tudi tako izpostavljena kot je tista iz Sviščakov, takoj od sedla med Snežnikoma proti koči, kjer nevarno buta burja in je v ledu zelo nevarno, možnost zdrsa daleč.
simon79     
14.3.2017
Pot ni izpostavljena. V spodnjem in srednjem delu poteka pretežno po gozdu, kjer je na momente zelo strmo (lahko nevarno v primeru ledu, gozd pa burjo deloma zadrži...), vmes se dvakrat ali trikrat položi preko travnikov in višje preko rušja. Zadnji vzpon ca. 20 minut pod vrhom pa je spet strm in neporaščen - tu bi lahko bilo pozimi podobno kot na sedlu med Snežnikoma, odvisno od razmer, opreme in pohodnikovih izkušenj.
marco     
14.3.2017
Ne samo da je tudi tu velika možnost zdrsa, ampak je tudi prepadno blizu sedla.
Obstaja pa druga pot, ki jo pa moraš poznati in ni označena - obvezna je tudi zimska oprema.

Srečno!
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje