Planinarenje

Planinarenje

Sviščaki - Snežnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Sviščaki - Snežnik (Varijanta skozi gozd)  
Autor opisa:marco
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Sviščaki (1242 m)
Cilj: Snežnik (1796 m)
Visinska razlika: 554 m
Visinska razlika (po putu): 554 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Vozilo lahko pustimo tako na velikem parkirišču 100 m pred pl. domom (pozimi edina varianta), kot pred samim domom. Z velikega parkirišča sledimo gozdni cesti na desni strani Sviščakov dokler ne pridemo do markacij, ki nas nekaj časa vodijo skozi Male Sviščake (zgornji del Sviščakov), izpred planinskega doma pa kar po markacijah (smerokaz). Pot nas sprva vodi skozi vikend naselje Sviščaki (skoraj 100 hišic). Ko Sviščake zapustimo, sprva hodimo po planinski stezi skozi bukov gozd kakih 500 m do gozdne ceste, katero po 300 m zapustimo (kapelica sveti Gabrijel) in nadaljujemo (markirano!) po desni po gozdni vlaki (poti za vleko lesa s traktorjem). Glej samo knafelčeve markacije (rdeč krog z belo piko), tudi markacije E-6 (rdeč krog z rumeno piko) in markacije kurirjev in vezistov (moder krog z rumeno piko), saj so na tem področju gozdovi močno porisani z gozdarskimi oznakami - rdečimi črtami, ki močno spominjajo na markacijske črte, katere nakazujejo smer. Po vlaki se polagoma vzpenjamo skozi bukov gozd, prečimo Lomsko gozdno cesto (smerokaz) in nadaljujemo do stičišča s Snežniško gozdno cesto (smerokaz, kraj domačini imenujemo Pri kapetanovi bajti, vendar bajte tu že dolgo ni). Tu je širši cestni plato, kjer lahko nadaljujemo po cesti, ali pa 50 m po markirani bližnjici, kjer se spet priključimo na cesto. Nadaljujemo po markacijah in se vzpnemo do konca strme gozdne ceste (Obračališče), kjer je razgledna točka proti zahodu. Do tu smo potrebovali 1h 15min, čaka nas pa še 45min vzpona po planinski stezi skozi ruševje. Steza postane malce strmejša le 300 dolžinskih metrov pod samim vrhom, zadnjih 100 m pa proti desni (smer J), strmina popusti in rahlo se vzpenjajoč dosežemo Kočo Draga Karolina. To je hkrati vrh, saj je sleme koče v isti višini kot vršna točka Snežnika. Omenim naj še, da sta pozimi dva kraja na poti še posebej pod udarom burje ali JZ-vetra in sicer Obračališče, ter rob na grebenu 100 m pred vrhom, kjer strmina popusti.
Pristup do ishodišta:
Po regionalni cesti iz Ilirske Bistrice do Sviščakov (19 km), 11 km ceste je asfaltirane.
Pokraj puta:
Sviščaki (1242m), Kapelica sv. Gabrijel (1300m), Križanje pl. poti in Lomske ceste (1360m), Pri kapetanovi bajti (1460m), Obračališče (1564m), Veliki Snežnik (1796m)
Prosječna ocjena izleta: 8,2/10  (br. glasova=6)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik Sviščaki - Snežnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Sviščaki - Snežnik
smatjaz     
19.5.2013
Marco, danes bil gor, naredil si izvrsten in izčrpen opis poti. Tudi tisto z burjo drži, le pozabil si omeniti da se je na vrhu nad kočo potrebno privezati, drugače greš po zračni liniji v dolino zaradi burje seveda.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje