Planinarenje

Planinarenje

Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeBivak Črna peč / Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč
   Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč (Srednječavenska pot)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Predmeja (tuneli) (800 m)
Cilj: Bivak Črna peč (830 m)
Visinska razlika: 30 m
Visinska razlika (po putu): 30 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo do smernih tabel, nato pa se usmerimo na Srednječavensko pot. Pot, ki gre takoj v gozd, se najprej zmerno vzpne nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij proti jugu. Široka in dobro nadelana planinska pot, kmalu preide na strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja) in se postopoma obrača vse bolj proti desni. Nekoliko naprej se nam s poti odpirajo lepi razgledi na Nanos in Vipavsko dolino, pot pa postopoma preide v bolj kamnit svet. Še nekoliko naprej pot ponovno preide v strnjen gozd, kjer se prične lahkotno spuščati. Po krajšem zložnem spustu pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Lokavec, desno navzgor koča na Čavnu) po poti, ki čeprav poteka na nadmorski višini približno 900 m, dobiva videz prave visokogorske poti. Pot nas iz povečini borovega gozda, pripelje na melišče, s katerega se nam odpre lep pogled na dolino, na desno stran pa uzremo strme skalnate pečine. Na koncu melišča pot preide v ostenja vzhodnega predvrha Male gore, kjer s pomočjo jeklenice prečimo široko ter tudi deloma izpostavljeno polico. Na koncu police se nam odpre lep pogled na plaz Slano blato nad Lokavcem, mi pa nadaljujemo po Srednječavenski poti, ki se obrne še nekoliko bolj v desno, kjer se prične rahlo spuščati skozi pas grmičevja. Po krajšem spustu se pot položi, mi pa ob njej opazimo veliko skalnato ostrico in ob njej prijetno klopco za krajši ali daljši počitek. Pot, ki se nato nadaljuje skozi gozd, pa nas hitro pripelje do naslednjega razpotja.
Nadaljujemo naravnost (levo navzdol Kamnje, desno Mala gora in koča na Čavnu) še naprej po Srednječavenski poti, le ta postaja nekoliko slabše vzdrževana, a še vedno lepo sledljiva. Ob poti, ki se nadaljuje skozi gozd, za nekaj časa izginejo tudi markacije, nato pa nas pot pripelje na naslednje, tokrat boljše označeno razpotje. Nadaljujemo v smeri lovske koče (levo navzdol Vrtovin, desno Mala gora in koča na Čavnu) in pot še naprej nadaljujemo v isti smeri. Pot, ki preide v še bolj strnjen gozd, pa nas nato po 15 minutah nadaljnje hoje pripelje do lovske koče oz. bivaka Črna peč.
Pristup do ishodišta:
S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Omenjeni cesti sledimo do planinskih smernih tabel za Čaven, Veliki rob in Kucelj (smerne table se nahajajo med kamnolomom in tuneli, oznaka ceste cca. 10 km). Parkiramo nekaj 10 m nižje na parkirišču ob cesti.
Do izhodišča lahko pridemo tudi iz Godoviča, prek Črnega vrha in Cola do Predmeje. V tem primeru se s Predmeje spustimo proti Ajdovščini in nato kmalu za tretjim tunelom parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mala gora, Kucelj na Čavnu, Koča Antona Bavčerja na Čavnu, Veliki Modrasovec
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Predmeja (tuneli) - Bivak Črna peč
klemen73     
26.7.2012
mežikanje
pot skorajda ravna, ravno primerna, da sem lahko stestiral nove pohodne čevlje.

jezen
Očitno pa se je nekdo, ki je v prejšnjih dneh podal po tej poti "potrudil", da je na stezo nametal sveže nalomljeve vejice in veje, ki so nama hodile med noge in ovirale normalno hojo. Večino sem sicer odstranil.

Turo sva nadaljevala proti Mali Gori in dalje do koče na Čavnu (tukaj je bilo pa treba že malo v breg navzgor riniti velik nasmeh) in po strmi poti navzdol do izhodišča.

Tura za jo ponovit (s tem, da se od kože podamo proti Kuclju in dalje do Krnice).
tine.sl     
27.7.2012
Klemen ne vem od kje si vendar dvomim da veš kaj je burja. Od tu so vejice,veje in storži na poti.
klemen73     
18.8.2012
@tine.si

Popolnoma dobro vem, kaj je burja, saj sem doma iz teh krajev.
In burja ne lomi in reže vej (nekaj jih je bilo narezanih (z nožem?), a ne.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje