Planinarenje

Planinarenje

Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeVeliko Cerje / Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje
   Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje (čez Fajti hrib)  
Vrijeme hodanja: 1 h 55 min
Ishodište: Kostanjevica na Krasu (295 m)
Cilj: Veliko Cerje (343 m)
Visinska razlika: 48 m
Visinska razlika (po putu): 250 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Iz križišča na vzhodni strani cerkve se usmerimo na stransko cesto, ob kateri so oznake za Rusko jamo. Pot naprej nas vodi po makadamski cesti, kjer najprej po levi obidemo večji objekt, nato pa še po desni strani obidemo opuščene objekte teritorialne obrambe v Kostanjevici na Krasu. Nekaj minut naprej na razcepu cest izberemo levo (po desni dosežemo greben Črnih hribov med Velikim vrhom in Renškim vrhom), po njej pa se v nadaljevanju lahkotno spuščamo.
Ko se čez nekaj časa pričnemo lahkotno vzpenjati pa iz trikotnega križišča nadaljujemo desno (levo Ruska jama in Cerje), nato pa se zmerno vzpenjamo do prevala, kjer dosežemo markirano pot Cerje - Trstelj.
Na prevalu zapustimo cesto in nadaljujemo levo (desno Trstelj), za tem pa se pričnemo vzpenjati po planinski poti, ki nas v nekaj minutah pripelje na vrh Fajtega hriba.
S Fajtega hriba, kjer stoji informativna tabla s kratkimi opisi soške fronte nadaljujemo po markirani poti, ki se prične spuščati proti severozahodu. Po nekaj minutah strmejšega spusta dosežemo slabšo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se mimo vhoda v kaverno lahkotno spustimo do manjšega prevala in križišča, kjer zapustimo cesto.
Nadaljujemo po markirani poti proti Cerju, ki se v nadaljevanju najprej lahkotno vzpenja, nato pa lahkotno spušča, na razpotjih pa sledimo markacijam. Nekoliko naprej se nam priključi še pot iz Vrtoč, mi pa še naprej sledimo oznakam za Cerje. Pot naprej preide na teren, kjer je divjal požar avgusta 2019, mi pa dokaj razgledni poti nato sledimo do spomenika na Cerju.
Izhodišče - Fajti hrib 1:10, Fajti hrib - Cerje 0:45.
Opis in slike se nanašajo na stanje februarja 2020.
Pristup do ishodišta:
a) Hitro cesto skozi Vipavsko dolino zapustimo na izvozu za Šempeter in Novo Gorico, nato pa iz bližnjega križišča nadaljujemo naravnost proti industrijski coni in Italiji. Nekoliko naprej zavijemo levo proti Vrtojbi in Mirnu, v nadaljevanju pa sledimo oznakam za Miren, Komen in Opatje Selo. Ko se naselje Miren konča se v nekaj serpentinah vzpnemo na Kraško planoto, mi pa cesti sledimo do naselja Kostanjevica na Krasu, kjer zavijemo levo proti Temnici in Lipi, še v Kostanjevici pa na primernem mestu v bližini cerkve parkiramo.
b) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Šempetru pri Gorici ter dalje Vrtojbi in Mirnu, v nadaljevanju pa sledimo oznakam za Miren, Komen in Opatje Selo. Ko se naselje Miren konča se v nekaj serpentinah vzpnemo na Kraško planoto, mi pa cesti sledimo do naselja Kostanjevica na Krasu, kjer zavijemo levo proti Temnici in Lipi, še v Kostanjevici pa na primernem mestu v bližini cerkve parkiramo.
Pokraj puta:
Fajti hrib (433m), Veliko Medvejšče (376m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Fajti hrib, Renški vrh, Veliki vrh (Črni hribi), Vrtovka, Lešenjak, Stolovec, Stjenkova koča na Trstelju, Stol (Črni hribi), Trstelj
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje